Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update donderdag 30 november 2017.

 

Beste vrienden,

Het jaar loopt teneinde. Tijd voor nog een laatste update in 2017.

 

Na mijn update van 24 augustus jl. heb ik veel reacties gehad en ook kreeg ik een paar bijdrages toegestuurd. Dat geeft de burger moed en weer een beetje lucht. De site kan nu nog een paar jaar in de lucht blijven. Alle mensen die hebben bijgedragen: mijn hartelijke dank daarvoor!

 

Historische Collectie Verbindingsdienst
Na het sluiten van de Elias Beeckmankazerne in Ede is het Museum voor de Verbindingsdienst verhuisd en ondergebracht op de Bernhardkazerne. Sinds de onverantwoordelijke bezuinigingen van een paar jaar geleden, waarbij alle 200 Leopard tanks voor een habbekrats zijn verkocht en het leger daarmede werd  gedegradeerd tot een clubje padvinders dat met "Pang, Pang" geroep de vijand schrik moet aanjagen, staat die Bernhard kazerne praktisch leef. De Cavaleristen die daar oorspronkelijk hun thuisbasis hadden stellen hun kazerne ruimhartig open voor andere onderdelen. Zo vond ook het Museum voor de Verbindingsdienst onder de nieuwe naam "Historische Collectie Verbindingsdienst" een gastvrij onderkomen. Verbindelaars worden met open armen ontvangen. Wil je een reünie organiseren, denk dan eens aan dit Museum in de Bernhardkazerne. Op 7 oktober jl. was er een dag die in principe eigenlijk alleen voor de vrienden van beide historische collecties. Je moest je van te voren aanmelden. Meer informatie vind je op: http://www.cavaleriemuseum.nl/vriend/index.html (Met dank aan Hans de l'Ecluse.)

 

Wij waren daar al
Ik heb ooit eens bij jou geďnformeerd naar het zoeken naar dienstmaten van het Radio Schakelpeloton van de A-Cie van het 11Vbdbat/ Het heeft me veel moeite gekost om de 12 schakelaars bij elkaar te zeumeren,  maar uiteindelijk is het toch gelukt.

Ons eerste treffen hebben al gehouden eind mei 2015 in Amersfoort. Waarbij we tevens een bezoek brachten aan de  nieuwe locatie van de Historische Collectie van de Verbindingsdienst op de Bernhardkazerne. Dit is zeker de moeite waard! De huidige beschermheer is daar nu grootmajoor Tangen, destijds onze pelotonscommandant en toen 1e luitenant. Het was werkelijk een zeer leuke dag, waar we met 11 Schakelmannen van 65-6 tot en met 66-6 aanwezig waren. Zelf ben ik van 66-2.

Begin maart 1966 kreeg ik plotseling bericht dat een van de maten al begin januari overleden was. Maar ja, zo is het leven.

Onderling is er steeds contact gebleven, wat eigenlijk best wel leuk is. Kort na het eerste treffen heeft een van de maten nog op een zoeksite de bospik van onze compagnie gevonden en contacten gelegd. Ook hij hoort nu bij het clubje, dat voor mij niet groter hoeft te worden.

Inmiddels hebben wel ook ons tweede treffen er op zitten op 9 juni j.l. Hierover zal ik in je een volgende mail informeren. 

Groet, Jan van Lipzig Swalmen.

 

Donaties

Dank je voor deze mail, Kees. Toch een triest idee dat de site verdwijnt. Af en toe bezoek ik hem om er vervolgens weer een uurtje op te verblijven en er soms een beetje weg te dromen. Kunnen we zelf met een aantal mensen de kosten per jaar niet ophoesten?
Groeten, Fré Metselaar

Dag Fré. Op de website staat een pagina over donaties. Kijk maar eens op: http://11vbdbat.nl/verhalen/donaties.html

 

Dienstplicht is nu Culturele Geografie

Op 25 september jl ontving ik dit mailtje:


Geachte heer Blokker,

Ik schrijf u over de door u beheerde website 11vdbat.nl. Momenteel ben ik bij de Rijksuniversiteit Groningen bezig met het schrijven van mijn afstudeerscriptie in de Culturele Geografie. Hiervoor onderzoek ik reünie-websites van oud-dienstplichtigen zoals de uwe en gebruik ze om mijn these te ondersteunen dat er nagenoeg geen dienstplicht-erfgoed (uit de Koude Oorlog) meer over is, althans geen dat nog vrijelijk bezocht kan worden, en dat websites zoals de uwe voorzien dan ook in een behoefte van de oud-dienstplichtigen om het verleden te herleven, te verwerken of in contact te treden met de maten en het gevoel van toen, zeker nu de kazerne waar men vroeger gelegerd was niet meer bestaat, drastisch is verbouwd of niet meer toegankelijk is. Ook merk ik op dat ook platforms zoals de uwe niet het eeuwige leven hebben (de groep oud-dienstplichtigen dunt uiteraard ook uit) en dat met het verdwijnen van dergelijke websites ook waardevolle ''orale geschiedenis'' over het fenomeen dienstplicht in de Koude Oorlog verloren gaat. 

Ik zou graag (uiteraard met correcte bronvermelding) inhoudelijke zinnen over de kazerne in Ossendrecht en de Oranjekazerne gebruiken, alsmede enkele teksten uit het gastenboek, wederom met vermelding van alleen de voornaam van de schrijver en de datum van verschijnen op uw website. 

Ik wil graag benadrukken dat ik geen commercieel doel nastreef. Het afgeronde onderzoek zal ik aanbieden aan bibliotheken van universiteiten en kennisinstituten zoals het NIMH en RCE. Mogelijk dat ik, mocht er belangstelling zijn, een verkorte versie nog kan publiceren in vakliteratuur zoals het blad van stichting Menno van Coehoorn, wederom zonder tegemoetkoming.

Ik kijk uit naar uw reactie. 

Hoogachtend,

Soldaat der eerste klasse (R) van het wapen der Infanterie

Martijn Oldenhave

 

Wijziging email adres

Wij gaan over naar een nieuwe internet provider en krijgen binnenkort een nieuw email adres.

Kunnen jullie ons email adres wijzigen in blokker1c@gmail.com ?

Rest mij jullie alvast fijne feestdagen te wensen, een goed uiteinde en de beste wensen voor 2018

En alle donateurs: nogmaals hartelijk dank..

 

Groetjes uit een koud en vochtig Voerendaal

Kees Blokker

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.