Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update donderdag 24 augustus 2017.

 

Beste vrienden,

 

Het is inmiddels al weer meer dan twee jaar geleden dat de laatste update het licht zag.

Vooral omdat er niet veel nieuws meer te melden is, dat voldoende is om een heel verhaal aan te wijden.

Natuurlijk waren er wel enige nieuwtjes maar dat waren meestal droeve nieuwtjes. Zoals het overlijden van goede vrienden als Berry Barendregt en Jan Brans. Onze leeftijd brengt met zich mee, dat dit soort droeve mailtjes hand over hand gaan toenemen. Ook al hopen we van niet.

 

Het is tijd om de draad weer eens op te nemen. Maar ja, als gezegd, er zijn weinig nieuwtjes meer te melden. Vrijwel alle verhalen zijn wel al verteld en zelf zoek en vind ik ook niemand meer. Al de mensen die ik in 2008 graag had willen terug vinden, zijn terug gevonden. De enkeling die het maar niet lukte om te vinden, zijn ook nu nog niet gevonden. En de hoop dat dat nog gaat lukken heb ik inmiddels opgegeven. Dus er is bijna niets meer te melden. Vandaar dat er zoveel tijd is verstreken tussen deze en de voorgaande update. Maar de laatste paar maanden deden zich toch nog een paar dingen voor om onder jullie aandacht te brengen.

 

Adrie de Bie

In juni werd ik gebeld door Adrie de Bie. Hij maakte zich ongerust. Hij had al zo lang niks meer gehoord en vreesde het ergste. Ik vertelde hem dat er gewoon niks nieuws meer te melden is. Het bleek dat hij het contact met zijn oude dienstmaat Peter Blom weer had opgenomen en dat zij inmiddels al enige malen samen met de vrouwen waren gaan stappen.

Dat zijn leuke dingen voor de mensen. Oude liefde roest niet, maar oude dienstvriendschappen dus ook niet.

 

Viva Espańa

Onze stip Willem Rijksen zwaaide uiteindelijk af als grootmajoor en woonde na zijn dienstijd in Friesland. Uit hobby waren zijn vrouw en hij begonnen met een huisje in Spanje dat ook voor de verhuur bestemd was. De rijkelijke zon in Spanje heeft hen verleid en zij zijn vorige jaar geëmigreerd naar Spanje. Ola Espagniola en Arriva ala Playa zijn nu hun levensmotto’s.

 

Officiershotel

Van Cor van Rooijen kreeg ik de vraag of het Officiershotel van de Oranjekazerne er nog stond. Toen ik er in 2012 langs kwam stond het er nog, maar Frans van den Hout meldde dat het hotel is afgebroken. Ook bijna alles van Klein Heidekamp (ernaast) is gesloopt. Hij komt elk jaar een paar keer daar in de buurt. Hij schrijft verder:

“Op bijvoorbeeld Streetview kun je het kale terrein aan de Deelenseweg zien, de poort staat er nog.

Nieuw Vrijland ligt aan de Koningsweg 17 (hoek Hoenderloseweg) met het veteranenlandgoed. Dat is er nog allemaal.
Oud Vrijland is Koningsweg 31 (kapel en kloostergebouw) het zolderkamertje bovenin was mijn telexkamer. In mijn tijd stond er ook altijd marechaussee voor de deur. In het klooster heeft de Staf Luchtmobiel gezeten. Daarna heeft het jarenlang leeggestaan. Van de oude koster hoorde ik dat er geen kerkdiensten meer waren in de kapel omdat een projectontwikkelaar dit in handen had. Werd dus niet meer door Defensie aan het kerkgenootschap verhuurd. De laatste keer dat ik er geweest ben was op 1e Paasdag 16-4-2017. Zoals ik al schreef was de kapel opgeknapt en werd het klooster gestript. Dus vier maanden geleden stond het er nog. Wat er nu nog militair gebied is weet ik niet precies. Ik had de indruk dat projectontwikkelaar alleen bezig is met kapel/klooster en dat de rest nog in handen is van Defensie.”
Bedankt Theo ga zo door.

 

Lang gezocht en toch gevonden

Freddy de Gryse uit Oostende (België) is geen dienstmakker van ons. Maar via onze site vond hij een oude collega van hem terug: Roelof van de Waal. Ze waren jarenlang collega geweest maar elkaar zo’n veertig jaar geleden uit het oog verloren. Hij had jaren gezocht, maar nu eindelijk Roelof terug gevonden. De mannen zijn inmiddels al weer volop met elkaar in conclaaf geweest. En ik maar denken dat je mensen alleen via Facebook kunt terug vinden.

 

Math Kluyt en familie

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door Math Kluyt (65-3) uit Maastricht. Ikzelf van 64-3 zijnde had Math dus nauwelijks persoonlijk in dienst kunnen treffen. Want hij kwam bij het 11e eind september 1965 en ik ging er eind november 1965 weer uit. Maar toen ik bijtekende en hij als korporaal naar de korporaalskamer moest verkassen, kon hij zijn voorkeursbed niet betrekken. Dat was gereserveerd voor een korporaal die bijgetekend had en terugkwam. In casu mijn persoontje. Raakvlakken genoeg derhalve: Ik sliep in zijn bed!

 

Maar om elkaar te kennen of niet, als je wel in bent om een paar uur oude koeien uit de sloot te halen, maak je graag een afspraak om even bij te praten. Ik dus naar Maastricht. Daar werd ik met vol egards en stroopwafels ontvangen door Math en zijn eega. Het werd een heel gezellige morgen. Math vertelde honderd uit over de dingen die hij in dienst had meegemaakt met zijn makkers Bas Boevé en Wim Martens. Hij was ze al jarenlang aan het zoeken.

Zijn vrouw en dochter waren zijn verhalen inmiddels zat en hadden hem een weekendje op de Veluwe cadeau gedaan. In de hoop dat daarna zijn verhalen wel zouden stoppen. Nou, mooi niet.

Wij hebben uitgebreid zijn en mijn foto’s zitten bekijken en ik vertelde hem hoe ik mijn makkers had terug gevonden. Gewoon detective werk in het telefoonboek en dan maar bellen. En als je niet gelijk de juiste persoon vindt, is het vaak wel familie of een kennis en kom je zo van de een bij de ander.

Ik nam afscheid en nog voor ik thuis was had ik al een mailtje: Hij had Bas Boevé al gevonden. Voor het eind van de week ook al Wim Martens. En gezien zijn enthousiasme vermoed ik dat ze ook al ergens zijn gaan koffie drinken. Arme vrouw en dochter Kluyt, die blijven nog wel even met die verhalen bezig.

 

Website

De website die ik in 2008 aanvankelijk als deel van een andere site maakte, was bedoeld als informatiebron voor de mensen die ik toen terug vond en voor de reünie van begin 2009.

Omdat site waarvan hij onderdeel was, begin 2010 verdween kregen de pagina’s over dienst een eigen URL (websiteadres): www.11vbdbat.nl. Sinds de telling begon op 16 maart 2010 is de site al meer dan 140.000 keer bekeken. Dat vind ik best wel goed voor een site met alleen verhalen van ouwe, laat ik maar netjes blijven: jongens.

Gezien het feit dat er gewoon niet veel te melden meer is en de kosten ook jaarlijks doorlopen, ziet het er naar de site zal ophouden te bestaan vanaf maart 2018.

Daarom mijn verzoek: Als je nog eens iets wilt nalezen, opslaan of afdrukken, dan is het dus zaak omdat tijdig te doen.

 

Tot zover deze update.

 

Als iemand nog op vakantie moet gaan: Prettige vakantie en aan alle anderen: Welkom thuis.

 

Groeten vanuit een somber ogend, maar met zonnige perspectieven Voerendaal.

Kees Blokker

www.11vbdbat.nl

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.