Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update dinsdag 10 juni 2014.

Beste vrienden,

Het is alweer 'n hele tijd geleden dat er 'n update is geweest. Ik ben het afgelopen anderhalf jaar razend druk geweest (ja, daarvoor ben je met pensioen). Dingen die niet dringend nodig zijn, verschuiven bij mij dan altijd gelijk een stuk omlaag op de prioriteiten ladder. Zo zijn wel alle nieuwtjes op de site vermeld. Diegenen die regelmatig op dit site keken, hebben die dus wel gezien.

Het is tijd om de draad weer eens op te nemen.

 

Gevonden

Van Pieter Los kreeg ik een mailtje dat hij Theo Engelsman had gevonden.

Theo is van 63-2 en het BK Telex peloton. Hij is met Pieter Los naar La Courtine geweest en je vindt hem op de fotopagina van Pieter op foto PL23.

 

Overleden

Van een zus van André Brenninkmeijer kreeg ik een mailtje dat André op 12 maart jl is overleden.

André was van mijn eigen 64-3 lichting en we hebben samen veel lol gehad. Hij zat op de Radioschakel wagen van Sergeant Ger Vossen. Ik heb veel van hem geleerd. In het verhaal: De Priester-student en de Sneekweek kun je wat van zijn escapades teruglezen.

In 1996 kreeg André een ernstige beroerte. Na jarenlang ploeteren begon hij weer iets te herstellen. Hij had echter een zwakke gezondheid en op 12 maart jl. is hij in zijn slaap  overleden. André werd 69 jaar en laat een vrouw en een zoon achter.

 

Suikerbietenoogst 1974

Van Jacques van de Ven kreeg ik een mailtje. Hij is redacteur van het blad WAPENBROEDERS. Hij schrijft over veteranen en aanverwante zaken.

In 1974 was er een overvloedige regenval en daardoor liep de suikerbietenoogst in Zeeland te mislukken. De boeren riepen de hulp en van Defensie en die stuurde, jawel het 11Verbindingsbataljon, op pad om de regengod Pluvius te bestrijden. Daarbij was ook Jan Pille. Jan kennende komen er mooie verhalen uit zijn koker voor het blad van Van de Ven. Als ik het artikel ook krijg houd ik jullie daarvan op de hoogte.

 

Allemaal Fillers

Joop Evertse een Verbindelaar van de lichting 64-3 werd twee maanden na zijn indiensttreding afgekeurd en kon naar huis terug. Hij heeft alleen maar de basisopleiding gevolgd. In die fase werden de soldaten allemaal "Oliebol"genoemd, naar de nieuwe, nog hoog opstaande baretten van deze groentjes. Daarna ging je naar de vervolgopleiding en dan werd je "Filler" genoemd, naar het Amerikaanse Fillersysteem, waarbij de nieuwe dienstplichtigen geleidelijk de oude aflosten. Elke twee maanden stroomden groentjes in, om de "Ouwe Stompen" in de parate troepen te vervangen. Joop heeft dus nooit in het Fillersysteem gezeten. Dat hinderde hem niet om, onder pseudoniem, een boek over die tijd te schrijven, getiteld "Allemaal Fillers." Het boek werd onlangs door uitgeverij Aspect (www.uitgeverijaspekt.nl) uitgebracht.

 

Koude Oorlog

In de zestiger jaren waren wij dienstplichtige soldaten in de Koude Oorlog. Deze eindigde in 1989. Vrijwel onmiddellijk daarna begon de politiek met het uitkleden van onze krijgsmacht. Je kunt over de krijgsmacht en de dienstplicht denken wat je wilt, maar uiteindelijk zijn het wel de dienstplichtigen die de afgelopen 250 jaar in oorlogen de kastanjes uit het vuur hebben moeten halen. We hebben het geluk gehad dat het nooit zover kwam, maar droegen wel ons steentje bij aan de vrede en veiligheid. In 1996 eindigde de opkomstplicht voor militaire dienst. Een groot leger was niet meer nodig en werd gevuld met beroepssoldaten. Maar ook daar werd steeds meer op bezuinigd, elke jaar werd Defensie kleiner. Een paar jaar geleden werden ook nog maar alle tanks verkocht en bleef er van het leger alleen een tandeloos schoothondje over. We hadden het toch niet meer nodig? En zo gebeurde het ook in de ons omringende landen. Laat de NAVO maar de kastanjes uit het vuur halen!

De gebeurtenissen van de afgelopen maanden in Oekraïne leerde ons dat de Koude Oorlog nog steeds als veenbrand door woekert. De Krim is nu plots Russisch gebied. Oost Oekraïne volgt binnen afzienbare tijd. Als dat zo doorgaat betalen over enige jaren de dienstplichtigen de rekening als ze met lege handen Europa of ons land moeten verdedigen. Ik snap er de ballen van. Voor de Tweede Wereldoorlog hadden onze jongens met geweren uit het jaar Nul en moesten ze op fietsen de Duitse tanks tegen houden. Het lijkt er op dat er niets geleerd is en de geschiedenis zich blijft herhalen.

 

Militaire Willemsorde

Jullie hebben het vast al ergens gelezen of gehoord: Binnenkort wordt voor de tweede keer in 60 jaar een Militaire Willemsorde uitgereikt. Het is nog niet helemaal officieel maar er is inmiddels al zoveel over geschreven dat het zeker waar moet zijn. De uit ons eigen Heerlen afkomstige Gijs Tuijnman (34) krijgt in het najaar van 2014 de MWO opgespeld. Defensie wil het niet bevestigen, maar ontkend het ook niet. Na kapitein Marco Kroon, die al vrij snel na de uitreiking door schandalen werd achtervolgd, is dit een opsteker voor Defensie. Dit keer een jonge knaap die als boegbeeld voor Defensie kan fungeren. Die Limburgers zijn zo dom nog niet. Voor ons mankeert er maar één klein dingetje aan Gijs: Hij is geen Verbindelaar maar een Commando. Nou ja, dat vergeven we hem.

 

Peiling

Het is inmiddels al meer dan 5 jaar geleden dat wij een reünie hadden. Er heeft zich nog niemand opgeworpen om nog eens een reünie te organiseren. Het zal steeds moeilijker worden om voldoende makkers bij elkaar te krijgen om nog één maal de kans te hebben op de oude Oranje kazerne of omgeving te gaan kijken. Dus zou ik graag even de stemming willen peilen. Wie heeft er interesse om deel te nemen aan een eventuele reünie die ik zal proberen nog één keer op de Oranje Kazerne te organiseren..

Stuur me een mailtje. Als ik in de kop "Ik kom ook naar de reünie in de herfst van 2014." is dat al voldoende. Je kunt ook op deze link klikken en dan dat mailtje versturen.

Afhankelijk van het aantal reacties zal ik dan contact opnemen met de OK om de mogelijkheden te onderzoeken. Ik hoor dus graag van jullie

 

De meeste nieuwtjes van het afgelopen jaar heb ik ondergebracht op de reactiepagina. Daar staan ook twee oproepen van een naar Nieuw Zeeland geëmigreerde Verbindelaar Jacob Boersma. Hij isi van een lichting uit 1954 en op zoek naar oude makkers, maar een mailtje van een collega Verbindingsman stelt hij ook op prijs. Wil je graag eens weten hoe het leven is in Nieuw Zeeland, hier is je kans op informatie van iemand die er al jaren woont.

Op de reactiepagina staan nog veel meer oproepen en reacties. Ben je er lang niet meer geweest, loop er dan eens door heen.

 

Rest mij jullie 'n fijne vakantie te wensen en tot 'n volgende keer.

 

Groetjes uit een zonnig Voerendaal

Kees Blokker

www.11vbdbat.nl

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.