Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 17 december 2012.

 

Beste vrienden,

Nog even voor  het eind van het jaar de laatste nieuwtjes wegwerken.

 

Gevonden.

Bert Reynders (64-3). Bert is één van de maten die in Ossendrecht in hetzelfde opleidingspeloton zat als ik. Daarna kwam hij op een andere vervolgopleiding terecht. Maar in de Oranje Kazerne kwamen we elkaar weer tegen. Zij het dat hij terecht kwam bij RDS peloton van luitenant Jerry Roest in de B-compagnie van kapitein Jan van der Let. De B-compagnie was tegengesteld paraat aan de C-compagnie. Als wij naar huis treinden, zaten zij binnen. Waardoor ik Bert niet echt vaak tegen kwam bij het 11Vbdbat. Maar dat maakte voor Bert niet zo veel uit. De meeste soldaten waren alleen bekend bij de maten van hun eigen compagnie. Daarbuiten kende men vaak niemand. Dat gold echter niet voor Bert. Hij was zo'n beetje bekend bij iedereen van het hele Bataljon. Die bekendheid kreeg hij door verschillende activiteiten. Zoals die waarbij hij verkleed als luitenant instromende Fillers hielp ontgroenen. Een andere activiteit die hem roem bezorgde vond plaats in de carnavalstijd van 1965. Tijdens een wachtbeurt op het Mob salueerde hij niet met de militaire, maar met de carnavalsgroet. Een officier kon er niet omlachen, rapporteerde het gebeuren en Bert mocht veertien dagen verzwaard achter de wacht.

In het verhaal Dagboek van een Onbekende Soldaat komt Bert de C-compagnie met een bezoek vereren.

 

Harrie Bongers (62-2). Harrie zat bij de C-compagnie in de tijd dat kapitein Tummers nog aan het roer stond. Harrie is ook één van die pechvogels die door de Cuba crisis onverwacht twee maanden langer moesten dienen. Harrie was een makker van Ger Quaedvlieg en Joop Melssen.

 

Bert Timmerman (65-2). Bert was de man die in november 1965 de leiding over het Lijnpeloton kreeg. Hij werd bij de C-Cie geplaatst en arriveerde in Schaarsbergen toen het hele bataljon op oefening Hou-Doe II was in de Noord-Duitsland. De kersvers afgestudeerde stip hoefde zich echter niet eenzaam te voelen in de lege gebouwen. Er stond al een Munga voor hem klaar die hem linea-recta naar de oefenlocatie in Gross Meckelsen transporteerde. Daar mocht hij zich er van overtuigen dat slapen in een tent bij min 15 graden heel wat minder comfortabel is dan een warm bedje in het officiershotel. Bert bracht het er goed van af.

Zoals gebruikelijk bij het Lijnpeloton, werd hij na terug keer in Nederland nog met een knal feest als PC ingehuldigd.

Medio 1966 werd Bert beëdigd en kreeg de rang van Reserve Tweede Luitenant der Verbindingsdienst. Eind december 1966 zwaaide hij af.

Hij had een goed contact met zijn mede-officieren. Bovendien had hij een goede administratie annex geheugen en kon me aan de gegevens van nog een paar ontbrekende vaandrigs helpen. Theo van de Aalst (overleden), Gerrit Derikx, Eltjo Lanting, Gijs van Ton, Martin van de Ven, Timen Vis. En een PC van de B-cie: Gerard Francken. Het lukte nog niet om ze allemaal te vinden. Maar de man die Jan Vogels als PC van het Radioschakelpeloton opvolgde heb ik wel gevonden.

 

Eltjo Lanting (64-6). Dat was niet zo moeilijk met deze combinatie van zeldzame voor- en achternamen. Maar ook door de hobby die Eltjo heeft: hij is amateur goochelaar en treed veel op voor kinderen. Hij was al goochelaar toen hij de PC van het RDS peloton was. Misschien kunnen jullie je nog herinneren dat hij op feestavonden regelmatig zijn vingervlugge kunsten liet zien.

 

Nederlands Kampioen 10 kilometer.

In de vorige update kwamen de sportieve Vierdaagse prestaties van Marinus van Schaijk en Frans van Gils voorbij. Ook een vaste leverancier van sportieve records is Johan Engelhart. Was hij in 1964 en 1965 regelmatig terug te vinden op één van de treden van het overwinnaarschavot. Daar is hij sinds die tijd eigenlijk nooit vanaf geweest. Zij het dat de categorieën met het voortschrijden van de jaren werd aangepast. Ook dit jaar was hij er weer bij. Op 30 september 2012 werd Johan opnieuw Nederlands kampioen 10 kilometer op de weg in de categorie 70-74 jaar. Doe hem dat maar eens na. Proficiat Johan.


Foto: Aktiefoto

Foto: Aktiefoto

 

Foto’s

Toegevoegd zijn de foto’s van Bert Timmerman. Er zitten veel een paar foto's bij van de Vierdaagse van 1966. Waarop ook sergeant Rinus Dooijeweerd te herkennen is en zelfs nog een persoon die ook al in 1965 mee liep. Maar hoe heette hij ook al weer?

 

Verhalen

Van Artillerist tot Verbindelaar. De memoires van Bram de l'Ecluse. Een 22 pagina verslag van zijn diensttijd vanaf de dienstplicht bij de Lichte Luchtdoelartillerie tot zijn afzwaaien als adjudant van de Verbindingsdienst.

Memoires van een boordschutter door Rob Dikkers. Dit is niet een verhaal van één van onze eigen makkers maar iemand die als .50 schutter een YP408 mocht bevolken bij het 12e Infanterie Bataljon Garde Jagers. Die bij ons bekende waren onder de naam "De Kikkers". Het is een interessant om te vergelijken hoe het er bij die club aan toe ging. Na lezing was ik heel blij een Verbindelaar te zijn geweest.

Beide verhalen zijn op de site www.11vbdbat.nl terug te vinden. Maar je kunt ze rechtstreeks bereiken door op de link te klikken.

 

Dat is het weer. Rest mij jullie allemaal hele fijne kerstdagen te wensen, een heel fijn uiteinde en het heel gezond 2013.

 

Groetjes uit een regenachtig en koud Voerendaal

Kees Blokker

Kerstkaart 1963/1964 van G. Rutten.  (Foto: Jo Coenen)

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.