Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 30 januari 2012

 

Beste vrienden,

 

Er is weer van alle mogelijke nieuws binnen gekomen. Laat ik dus maar snel beginnen met deze nieuwsbrief.

 

Gevonden:

Van Koos van der Velden kreeg ik een mailtje met namen om bij een foto van Jan Schuring te zetten. Hij had ook zelf een paar foto's die in de keuken van La Courtine 1964 zijn gemaakt. Daarop staat o.a. Elie van der Heijden. Dit was een Marechausseekok van het 11Marcie uit de Oranje-Kazerne. Die Marechaussees waren gelijktijdig met de C-cie van het 11Vbdbat in La Courtine. In het verhaal van Johan Scholten komt zijn Marechaussee neef heel kort een kamer een delen.

De koks van 11Marcie en onze C-cie waren samengevoegd tot één koksploeg. Deze Elie of Ely van der Heijden moet uit Epe (op de Veluwe) of Heerde op de Veluwe komen. Die kon ik niet vinden. Maar wel vond ik de andere persoon van die foto:

Ben Hogenkamp (63-3). Ben was kok in het officiershotel. Nou ja, dan kun je je wel voorstellen dat hij een geweldige diensttijd heeft gehad. Daar in die keuken van het hotel aan de Deelenseweg. Elke dag biefstuk, afgeblust met een sausje van champagne en als toetje echte Beluga kaviaar. Hij wist niet eens meer dat hij in dienst was geweest. "Ik meende dat ik 18 maanden in luilekkerland zat", zei hij.

 

Van Piet Los kreeg ik een mailtje. Jaren geleden kreeg ik eens een namenlijst van Jan Rikken met daarop de naam Piet Hos. Die bleek onvindbaar te zijn. Nogal logisch, want die bestond helemaal niet. Want daarmee werd Piet Los bedoeld. Piet gaf me nog een naam:

Johannes Brinksma  (63-2).  Johan was telexist en het tikken moet hem goed bevallen zijn. Na zijn diensttijd is hij een administratiekantoor in Langweer begonnen en daar zwaait nu zijn nazaat Johan jr. de scepter. Johan sr. herinnerde zich nog heel goed een sportief figuur:

Peter Snijders (63-3). Ben je ook ongeveer van die lichting, dan moet je je Peter nog wel kunnen herinneren. Hij was karate- en judo kampioen en ging in 1964 een paar maanden vervroegd de dienst uit om met Anton Geesink naar de Olympische spelen van 1964 in Tokio te gaan. Door al dat gesport (nog steeds geeft hij judo onderricht!) werd hij vaak vrijgesteld (de goeie baantjes waren voor de sportfiguren) en herinnert hij zich nu maar heel weinig van zijn diensttijd.

Hans Hoogerwerf (64-5). Hans was radio-telegrafist en zat bij de A compagnie van kapitein Houterman. Hij zwaaide op 30 juni 1966 als korporaal af.

 

Memoires van een LFFD filmer

Foto: Henk van der Linden.

Vanaf 1995 organiseerde ik in Heerlen jarenlang een filmverzamelaarsbeurs. Één van de regelmatige bezoekers van die beurzen bleek Henk van der Linden te zijn. Henk is de meest productieve filmmaker die Nederland ooit gekend heeft. Hoewel hij ook gelijk één van de meest onbekende filmers is. Hoofdzakelijk omdat zijn films alleen maar bedoeld waren voor de jeugd. En prijzen winnen, dat doe je kennelijk alleen met films voor volwassenen. Of met films waar geen hond een bal van snapt. Henk maakte zijn films voor de jeugd en die jeugd stond dan ook op de stoelen te juichen tijdens de voorstellingen. Meer dan 15 miljoen kinderen moeten tussen 1955 en 1985 zijn films hebben gezien. Ik heb in het archief een stel pagina's op gedoken waar je meer over van der Lindens oeuvre kunt lezen: http://www.11vbdbat.nl/rexfilm/index.html.
Henk blijkt zijn loopbaan bij de Leger Film- en Foto Dienst te zijn begonnen. De LFFD was een onderdeel van de Verbindingsdienst. Ik kreeg toestemming om hoofdstuk 9 uit zijn biografie op de site te publiceren: Memoires van een LFFD filmer. Op die pagina staat ook nog een link naar een niet-militair verhaal. Dat zeker bij makkers uit Zuid-Limburg herinneringen zal oproepen: Een woensdagmiddag in de zomer van 1955.

Oproep voor Ton van Gellekom

Ton van Gellekom is van 65-1. Hij zat als sergeant - postcommandant radio telegrafist bij de 107LuchtsteunVerbindingsCompagnie  (107LustCie) Deze lag in de Kraayenhoff annex Prins Hendrik Kazerne in Nijmegen.

Hij is al hééééééél lang op zoek naar het officiële/originele dienstwapen (embleem) van deze Verbindingscompagnie, waar hij in 1965 zelf zijn dienstplicht vervulde en waar hij zo fijne herinneringen aan heeft. Misschien dat iemand bij het Museum van de Verbindingsdienst weet waar hij zoiets kan opduiken. Zijn adres gegevens zijn:

Ton van Gellekom

Spectrumsingel 239

2718 JS Zoetermeer

Tel: 079 - 3420940

Email: spectrum239@hotmail.com

 

Vier geslachten bij de Scholten's

Foto: Johan Scholten

Hattrick in Australië.
Johan Scholten werd op 24 januari jl. 68 jaar. Feest dus.
Om te vermijden dat hij zijn trouwdag ooit zou vergeten, is hij op zijn verjaardag in 1966 getrouwd. Dit jaar waren Alie en Johan dus 46 jaar getrouwd. Alweer feest.
Om het helemaal kompleet te maken, kregen ze op die dag een achterkleindochter: Ruby. 
(Als de verjaardagskalender bij 24 januari maar ruimte genoeg heeft voor al die verjaardagen).
Vier geslachten in Australië. Opa Johan mailde: "De gelijkenis met mijn grootmoeder en haar zus is bijna niet te geloven. Dat maakt dus 6 generaties". Wie de trotse grootouders wil feliciteren: hier is het emailadres van Alie en Johan: johnscholten44@hotmail.com

 

Helaas is er ook droef nieuws: op 9 januari jl. overleed Loek Wetzels aan de gevolgen van complicaties bij een operatie. Willy & Anja Broens, Kees & Ria Tijs, Wim & Rienie Vaassen, Werner & Betsie Vinders en ik zelf waren bij zijn begrafenis op zaterdag 14 januari aanwezig.

 

Website

Toegevoegd zijn de foto's van Koos van der Velden. En daar zitten heel leuke foto's bij met hier en daar een kijkje in de keuken van La Courtine 1964. Met deze link kun je ze rechtstreeks bekijken: Foto's Koos van der Velden

 


Een glimlach is de
kortste afstand tussen
twee mensen.

Dat was het. Blijf gezond en keep smiling.

Groeten uit een koud Voerendaal. (zou er nog een Elfstedentocht komen?).
 

Kees en Riet Blokker

www.11vbdbat.nl

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.