Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 21 november 2011

 

Beste mensen,

 

Droevig nieuws is het hoofdonderwerp van deze update. Maar lees vooral ook het verhaal over PX-10.

 

Frits Boendermaker

1944-2011

We waren de afgelopen 14 dagen op vakantie en bij de terugkeer vond ik een overlijdenskaart. Mijn oude vriend Frits Boendermaker blijkt op 23 oktober overleden en inmiddels op 28 oktober jl. begraven te zijn.

 

Als je tussen 1964 en ca. 1970 bij het 11Vbdbat hebt gezeten, chauffeur bent geweest, met je wagen van de weg af bent geraakt en niet meer op eigen kracht recht kon komen: dan heb je vast en zeker met Frits te maken gehad.

Frits was de chauffeur van de 10-ton breakdown. Dat is de DAF YB-626 takelwagen die moest uitrukken als een andere wagen zich had vast gereden. Hij zat in het berging- en bezemteam van het Bataljon. Hij had maling aan de militaire mores, maar voor een omgeslagen wagen kon je hem midden in de nacht het bed uit krijgen.

Ik heb een In Memoriam op de website gezet met meer informatie over Frits. Daarin kun je ook lezen wat Defensie deed om een laatste wens van Frits in vervulling te laten gaan. Geweldig gewoon! Ook vind je daar het adres van Ans Boendermaker om haar (alsnog) een kaartje te sturen. Klik hier om dat In Memoriam te lezen.

 

Gevonden:

Teus Verzijl. Teus is van 58-4. Het 11Vbdbat is op 1 september 1957 opgericht en Teus moet dus tot de eerste jongens hebben behoord, die in het bataljon dienst deden. Hij herinnert zich ook nog veel namen: sergeant Kors, Pierre Schijfs, Keizer en een Limburger genaamd Pennings.

Joop Evertse. Joop is van mijn eigen lichting 64-3. Ik heb me altijd afgevraagd wie die jongens waren die achter de houten tafels zaten, toen we opkwamen in Ossendrecht. Wel, Joop is er ééntje van. Hij kreeg een probleem met zijn ogen en werd niet doorgestuurd naar een vervolgopleiding. In afwachting van een herkeuring mocht hij nog een maandje in Ossendrecht blijven. Gedurende die tijd was hij behulpzaam bij het instromen van lichting 64-4 en het uitbetalen van hun soldij. Eind augustus 1964 werd hij afgekeurd en zwaaide definitief af.

Op de Gastenboek-Reactie pagina vind je meer informatie over deze twee makkers van de Verbindingsdienst.

 

PX-10 Wapenolie en leukemie

Enige weken geleden kreeg ik een telefoontje van Rob Janssen. Rob is de zoon van Piet Janssen. Piet werd geboren op 19 augustus 1944 en was van de lichting 65-1. Hij kwam op bij de Verbindingsdienst in Ossendrecht. Vervolgens kreeg hij een specialistisch opleiding. Waar hij daar na geplaatst is geweest is onbekend. Hij zwaaide op 27 oktober 1966 af. Waaruit we kunnen afleiden dat hij een specialist is geweest. Het is onbekend welke opleiding dat was. Ook onbekend is bij welk onderdeel hij zijn diensttijd heeft vol gemaakt. Piet overleed op 28 juli 1998 aan leukemie. Zijn zoon Rob hoorde onlangs een programma op de radio waarin er een verband werd gelegd tussen het werken met PX-10 en leukemie. Ik ben even wat op zoek gegaan naar meer informatie over dat PX-10. PX-10 was bij ons bekend onder de naam Wapenolie. Het bevatte namelijk benzeen. Hoewel wij het niet wisten, althans ons er niet van bewust waren, is dit 'n voor de gezondheid zeer schadelijke stof. Het kan leukemie (bloedkanker), de ziekte van Hodgkin en andere vormen van kanker veroorzaken. Daarnaast bevatte PX-10 tolueen, xyleen en terpentine. En die stoffen kunnen het schildersyndroom OPS veroorzaken.

Jan van Eerden heeft voor ons in zijn Handboek Soldaat nagekeken wat er in staat over het onderhouden van onze UZI. Bij de onderhoudsinstructie wordt echter alleen gesproken over het gebruik van het onderhoudsmiddel OX-52 en bij lage temperaturen van OX-13.

Vervolgens heeft ook Wim Bos even gekeken in de behandelingsvoorschriften van de .30 Karabijn. Ook daar komt PX-10 niet in voor.

Dat wil echter niet zeggen dat we er niet mee te maken hebben gehad. De kans is heel groot dat we dachten met OX-52 te werken, maar dat het grote vat wapenolie bij de foerier, in werkelijkheid PX-10 bevatte. Daar gingen we meestal onze voorraad wapenolie halen. Het leger was niet zo scheutig met het verstrekken van hulpmaterialen als voorraadflesjes. Reden waarom we die olie vaak in eigen flessen gingen halen. Opvallend vaak waren dat lege Grolsch flessen, omdat je die kon afsluiten. Maar wat gebeurde er later met die lege flessen?

Voor ons gevoel zaten we de hele dag onze wapens te onderhouden. In werkelijkheid was dat, zeker in de parate hap, hooguit 3-4 keer per maand een uurtje. Alleen wapenherstellers als Jo Lemmens waren dagelijks met het onderhoud en reparatie van ons schiettuig bezig. Hun kans op een blijvende aandoening is dan ook groter.

PX-10 werd ook voor andere dingen gebruikt. Er is dus een hoop onbekend over het gebruik van PX-10.

Voor meer informatie heb ik een paar folders in PDF formaat gevonden.

Meer informatie kun je vinden in deze brochure van Defensie: Algemene vragen PX-10. Of in deze folder van de ABVA/KABO en FNV: PX-10 een gevaarlijk reinigingsmiddel.

Ken je mensen die in dienst zijn geweest en overleden zijn aan één van deze ziektes? Lees dan zeker even die brochures.

Je kunt ook het woord PX-10 Googlelen

Heb je zelf meer informatie over het gebruik van PX-10 in onze tijd, laat het dan even weten.

 

Niet vergeten. Komende donderdag 24 november om 20.25 uur (onder voorbehoud) op Nederland 2. Astrid Joosten met de kennisquiz 2 voor 12. Waarin foto's van ons 11Verbindingsbataljon voorbijkomen. Mocht je de uitzending missen dan kun je nog met deze link van Uitzending gemist alsnog kijken.

 

 

Website

Van Hans de l'Ecluse kreeg ik onlangs nog enige boekjes. Onder andere een wervingsfolder uit 1955 over werken bij de Verbindingsdienst. Een Tour de France folder voor de mannen die in 1960 naar La Courtine gingen.

Daarnaast verschenen de laatste weken nog een paar verhalen: Wapens van de Verbindingsdienst. Een verhaal over Corrie en André Brenninkmeijer: De priester-student en de Sneekweek en een verhaal over de snelste telexist van het Noordelijk halfrond: Lex Bosveld: Tien vingers en een snelle bruine vos. Dit was mijn laatste verhaal. Ik ben eigenlijk klaar met het opschrijven van mijn herinneringen over mijn diensttijd.Wie volgt?

 


Een glimlach is de
kortste afstand tussen
twee mensen.

Dat was het.

Mocht er dit jaar geen update meer komen, dan wensen wij jullie nu alvast fijne kerstdagen en een heel goed uiteinde en Nieuwjaar.


Blijf gezond en keep smiling.

Groeten uit een zonnig maar koud Voerendaal,
 

Kees en Riet Blokker

www.11vbdbat.nl

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.