Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 19 september 2011

 

Beste mensen,

 

Het is al weer een tijdje geleden dat ik jullie op de hoogte bracht van alle mogelijke nieuws.

 

Gevonden:

Guus van den Berg. Ik vond Guus na een tip van Ton Bosveld, onze gitaarspelende sergeant uit Arnhem.
Guus is van 63-3 of van 63-4. Hij was sergeant. Omdat hij in Arnhem woonde mocht hij elke of bijna elke avond naar huis en thuis slapen. De meeste Verbindingsmensen hadden een opleiding in de elektronica of de elektriciteit en dat was bij Guus niet anders. Hij heeft na zijn diensttijd een goedlopend elektriciteitszaak opgebouwd, die nu langzaam in handen van zijn zoon gaat komen. Dus, moet er iets elektrisch in je huis gebeuren en wil je dat niet zelf doen, dan moet je bij Guus van den Berg in Arnhem zijn.
Een tijdje geleden kreeg ik van Johan Scholten de hint dat een persoon op foto's van Jan Schuring en Rob van Kordelaar een wapenhersteller uit Bingelrade was. Na een oproep om meer informatie kreeg ik een paar weken geleden een telefoontje van Jan Schuring die een oude notitie had gevonden. Volgens hem was die wapenhersteller Jo Lemmens. En inderdaad, na wat telefoontjes, (Bingelrade is niet veel groter dan een kerk en twee straten), vond ik:
Jo Lemmens.
Jo is van 63-4. Hij kwam op zijn 18e al in dienst. Wat extreem vroeg was. Waarschijnlijk omdat het leger dringend op zoek was naar instrumentmakers voor het vak van wapenhersteller. Jo was goudsmid en dat maakte hem geschikt om wapenhersteller te worden. Daardoor kwam hij in het Staf-Verzorgingspeloton terecht. Kapitein Luchsinger kon hij zich nog levendig herinneren. Hij had een haat-liefde verhouding met de kapitein, die zijn rechtstreekse militaire opperhoofd was. Jo was zo'n beetje de enige wapenhersteller in het hele bataljon. Zo repareerde hij ook de wapens van de andere compagnien. Maar die UZI's gingen nooit kapot. Waardoor Jo meestal bezig was om andere klusjes op te knappen. Post halen in Clermont-Ferrand of met de koks eten halen in La Courtine bijvoorbeeld.
Hij zat niet op een functie voor korporaal, maar vlak voor het afzwaaien mocht hij toch nog een gele streep op zijn schouders naaien.


Koos van der Velden.
Foto: Cor Leijtens.

Koos van der Velden. Koos is van 63-3.
Hij was kok en zat ook in het fameuze voetbalelftal van de C-cie, dat de ene na de andere overwinning wist te boeken.

Een tijdje geleden had ik hem al op dienstmakkers.nl gezien, maar zijn e-mail kwam terug. Nu viel het mij op dienstmakkers.nl dat zijn naam van der Velden is. Met een r achter der en een n achter Velden. Daar zijn er niet zo veel van. Net als vroeger is Koos nog steeds een sportieve jongen en is lid van de harttrimclub Delft. Toen was hij snel gevonden.

Een paar maanden geleden kreeg ik het verzoek van de redactie van de kennisquiz 2 voor 12 of men een aantal foto's van onze site voor de quiz mocht gebruiken. In een vraag over de verschillende wapens die men in het Nederlandse leger gebruikte. Dat was natuurlijk geen probleem. Zoals het er nu naar uitziet zullen er in elk geval n of meerdere foto's van Jo Debets gebruikt worden. De uitzending met deze vraag en foto's is (onder voorbehoud) gepland op donderdagavond 24 november om 20.25 uur op Nederland 2.
Astrid Joosten is altijd wel aardig om te zien en die uitzending van 24 november wordt door onze bijdrage extra interessant. Ben je zelf ook benieuwd naar de vraag en de foto's, noteer die datum en tijd dan in je agenda of op de scheurkalender in de keuken.
Om de verhalen van de website niet verloren te laten gaan, ben ik de afgelopen paar maanden bezig geweest om ze in een boek te bundelen. Het omzetten van HTML pagina's naar PDF had meer voeten in de aarde dan ik verwacht had. Maar na zes maanden zwoegen is het boek nu klaar. Het heeft de titel gekregen van n van de verhalen: "De Blondine en de Strozak - en andere verhalen over de diensttijd 1960 -1970". Het boek bevat alle verhalen van de site. En heeft daarnaast nog een aantal extra fotopagina's over Kerstmis 1964/65, sport, het muzikaal talent, de pelotonsborrel van 15 augustus 1965 en pagina's over de lichtingen van vr 64-3 gekregen. Ook is de reactiepagina, het laatste nieuws, een personeelslijst en een deel van de update's opgenomen. Aan het verhaal over La Courtine zijn ruim zes fotopagina's toegevoegd. Verder zitten er de verhalen in die nog niet verschenen zijn: "Wapens van de Verbindingsdienst", "De Priester-student en de Sneekweek - Corrie & Andr Brenninkmeijer story" en een leerzaam verhaal over Lex Bosveld: "Tien vingers en een snelle bruine vos". Het boek is 372 pagina's dik en gezien de kosten (ruim 62 euro zwart/wit  en ca. 220 euro kleur) zal het niet waarschijnlijk zijn dat het boek wordt uitgegeven. Ik kan me echter voorstellen dat iemand er toch belangstelling voor heeft, of gewoon even wil kijken hoe het er uit ziet en wat er in zit. Ik heb het boek op de site van www.ezbook.nl gezet. Als je wilt weten hoe het eruit ziet, stuur me dan even een mailtje en ik stuur je de inloggegevens. Zodat je het boek zelf kunt doorbladeren.

 

Website

Terwijl ik bezig was met het maken van dat boek, moesten vele webpagina's van betere foto's worden voorzien. Dubbele foto's worden vervangen en veel pagina's moesten worden vernieuwd. Ben je allang niet meer op de site www.11vbdbat.nl geweest, dan zul je zien dat de pagina's over de Legerplaats Ossendrecht en de Oranje-Kazerne compleet zijn vernieuwd. Er is een pagina Oud Nieuws toegevoegd.

Van Hans de l'Ecluse kreeg ik boekjes over Ossendrecht en het boekje dat iedereen kreeg vr het vertrek naar La Courtine. Maar ook het boekje dat velen kregen bij de terugkeer in Nederland: Retour de France. Al dat fraais staat op de site.

Verder zijn de afgelopen maanden nog een paar verhalen verschenen: Wat een haan nodig heeft... en De zaak van de vermiste UZI.

Die verhalen heb ik niet in een mailtje toegestuurd. Dit levert nl. erg lange epistels op. Met de kans dat die niet tot het eind worden gelezen. Wil je die verhalen lezen, dan moet je even op de site gaan kijken of mij een mailtje sturen. Dan krijg je ze alsnog per e-mail.


Een glimlach is de
kortste afstand tussen
twee mensen.

Dat was het. Vergeet niet 24 november in je agenda te vermelden.
Blijf gezond en keep smiling.

Groeten uit een licht bewolkt
Voerendaal,
 

Kees Blokker

www.11vbdbat.nl

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.