Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update vrijdag 24 juni 2011

 

Beste mensen,

Deze update gaat in hoofdzaak over één persoon (Willem Rijksen) en de reünie.  Maar er zijn ook nog wel andere dingen te melden. Laten we maar beginnen.

 

Gevonden

Fré Metselaar. Fré is van 62-5 en zat bij het Radioschakelpeloton. Op de website vind je een verhaal van zijn hand.

Theo Ramakers: Theo is van 62-3. Zat bij het 891Vbdbat in Den Haag. Van zijn hand vind je een stel foto’s op de website.

Willem Rijksen


Trouwfoto van het bruidspaar Rijksen. Zij in
prachtige bruidsjurk met de lelies, hij in
ceremonieel tenue met de zwaarden.
Foto: Rob van Kordelaar.

Nou ja, in onze tijd zeiden we vaandrig Rijksen. En als hij er niet bij was: de stip van het Lijnpeloton c.q het BK Telexpeloton.

Willem is van 62-6 en kwam dus in dienst op, vermoedelijk, 27 november 1962. Hij was één van die pientere mannekens van de Verbindingsdienst en werd voorbestemd om officier te worden. En die verlieten de basisopleiding altijd iets eerder dan de gewone soldaten. Zodoende vertrok hij midden januari 1963 al richting de SRO (School Reserve Officieren), waar hij werd opgeleid tot vaandrig BK/VC (Berichtenkantoor/Voorraadcentrum).

Na die opleiding mocht hij zich rond augustus 1963 als beginnende vaandrig melden bij de legendarische overste van Tiel van het 11Verbindingsbataljon. Daar kreeg hij te horen, dat de pelotonscommandant van het Lijnpeloton niet door de opleiding was gekomen en dat hij het Lijnpeloton kreeg toegewezen. Dat was een hele verandering. In plaats van een duf kantoorbaantje kreeg hij een peloton met alle mogelijke aparte figuren. Hij zei in die tijd: “Die mannen willen altijd in bomen klimmen en als die er niet zijn, klimmen ze in elkaar”. Hij had een hele leuke tijd met het Lijnpeloton.

In deze tijd trouwde hij en van Rob van Kordelaar kreeg ik daarvan bijgaande foto.

 

Na een paar maanden kwam zijn opvolger vaandrig Wil Adriaans en ging Willem van het Lijnpeloton alsnog naar het BK Telexpeloton.

Wat een overgang! Als er iets moest gebeuren bij het Lijnpeloton en het ging niet goed of te langzaam naar zijn zin, kreeg hij met een aantal godvers de zaak snel in beweging.

Dat deed hij ook een keer bij het BK Telexpeloton. Prompt kwam een BK klerk naar hem toe en zei: “Vaandrig mag ik U wijzen op artikel 1a van de wet op de krijgstucht: daar de godsdienst de ware bron van alle heldendom is, is vloeken niet toegestaan (of woorden van gelijke strekking). Artikel 1a verbiedt het vloeken en als U het nog een keer doet ga ik naar de CC”. Dat was toen kapitein Tummers, oftewel ome Herman. Als die een douw gaf wist iedereen in de compagnie dat je het verdiend had.

Na Tummers kwam kapitein Luchsinger. En toen die begin 1965 op een cursus moest, kwam heel even 1lnt Brinkman, vervolgens 1lnt Duivelshof tot 1lnt de Vries het in augustus 1965 overnam.

Luchsinger was nog niet zo lang CC, toen de C-cie in 1964 naar la Courtine ging. De opvolger van Willem Rijksen, vaandrig Moeys, was er al. Dus dat was voor Willem een gouden tijd. De pelotonssergeant van het BK Telexpeloton was sergeant Fred Koster, een routinier waar je wel wat aan kon overlaten.

Willem moest in La Courtine vaak passagieren met de mannen die in het weekend dienst hadden gehad.

Bij de terugkeer van het detachement naar Nederland werd hij de officier-opsluiter. Zijn chauffeur en hij waren de allerlaatste militairen die La Courtine verlieten. Op verschillende trajecten was de Kmar al bezig geweest de bewegwijzering weg te halen. Dus verliep die terugweg buitengewoon avontuurlijk.

Daarna tekende hij een KVV verband en werkte op de boxengarage en het P&W (Park & Werkplaats) peloton. Dat peloton verzorgde het herstel en de bevoorrading van het Verbindingsdienst materieel van 1Div. Daarna ging hij, net als Peter Moeys, over in beroepsdienst. In 1993 heeft hij als majoor de Koninklijke Landmacht verlaten.

In zijn vrije tijd zit Willem samen met die knappe dame van bovenstaande trouwfoto in Spanje. Daar heeft hij ook een website van: http://www.123website.nl/vakantiespanje

Willem meldde zich gelijk aan voor de reünie van 25 augustus a.s. en verheugt zich erop weer zijn mannen te ontmoeten.

 

Oproep

Willem heeft nog een heel stel oude telexen staan en een oude koorden telexcentrale. Welke liefhebber wil dat bij hem opkomen halen? Wel een kleine vrachtwagen of aanhanger meenemen. Heb je interesse? Stuur me dan even een mailtje en ik zal Willem op de hoogte brengen.

 

Reünie

Zoals gebruikelijk heb ik in de vorige update van 16 mei weer een paar fouten gemaakt in de aan te klikken links. Henk Verhees was de eerste die me daarop wees en hij krijgt dan ook prijs voor de meest oplettende lezer van de week. Ik moet nog even nadenken welke prijs dat ook alweer was.

Het laatste nieuws over de reünie: we beginnen niet in gebouw de Valk buiten de kazerne, maar in het gebouw Fly-in. Dit is een gebouw op de Oranje-Kazerne, ongeveer op de plaats waar vroeger op de LETS de vliegtuigen in brand werden gestoken om het blussen ervan te oefenen. Dit is vlak bij de plaats waar wij de vorige keer de auto’s moesten parkeren. Ter hoogte van de oude BOS pomp op de OK.

Tussen 1952 en 1954 zijn door de Genie zeven kazernes gebouwd van hetzelfde ontwerp, waaronder Legerplaats Ossendrecht en de Oranje-Kazerne. Vrijwel al deze zeven kazernes zijn inmiddels weer afgebroken of niet meer toegankelijk. De Oranje-Kazerne is de enige daarvan die nog min of meer in de oude staat is. Wil je nog éénmaal in die kazerne rondkijken? Meld je dan vóór 14 juli aan voor de reünie van 25 augustus a.s. door op deze link te klikken: ik meld me aan voor de reünie van 25 augustus a.s. En ik zal alle links nu drie keer testen.

De reünie is open voor jezelf en je partner. De kosten voor de lunch en het diner bedragen 40 euro per persoon. Meer informatie vind je in de update van 16 mei 2011. Dus klik hier om je aan te melden. Direct na je aanmelding krijg je een mailtje met de betalingsgegevens.Heb je je al aangemeld en geen betalingsgegevens ontvangen? Dan heb ik je aanmelding niet ontvangen. Meld je dan nog even opnieuw aan.

 

Opschonen e-mail  adresbestand

In het verleden heb ik iedereen die ik vond of die zich aanmeldde in het e-mail adresbestand gezet. Inmiddels zijn dat er ruim 300. Ik heb intussen ontdekt dat eigenlijk niet iedereen de updates wil ontvangen. Ik heb er toch wel wat werk van en dus is tijd om het adresbestand eens op te schonen. Wil je geen mail meer, dan hoef je niets te doen en is dit het laatste mailtje dat je ontvangt. Wil je wel nog updates blijven ontvangen, dan moet je me dat even laten weten. Dat kan door me een mailtje te sturen of door op deze link te klikken: Ja, ik wil wel de updates blijven ontvangen.

 

Verhalen

Op de website zijn nog een paar nieuwe verhalen verschenen.

De Generaal en de Oorkonde. Fré Metselaar story. Hij schreef een leuk verhaal over zijn belevenissen bij de Verbindingsdienst en in La Courtine.

Hoezo, iedereen moet in dienst?  

Dienstplichtigen tussen 1900-1940

Tot zover deze update. Vergeet niet je tijdig, vóór 14 juli, in te schrijven voor de reünie. Gaan jullie binnenkort op vakantie: dan wensen wij jullie een prettige vakantie.

Groetjes uit een regenachtige Voerendaal.

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.