Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 4 april 2011

 

Beste mensen,

Het is alweer vijf weken geleden (waar blijft de tijd?) en we gaan een paar weken op vakantie. Dus nog even snel alles weer bijwerken.

 

Gevonden


Wie herkent mensen op deze foto van Joop Bronkhorst?

Wim Peppelman. Wim Peppelman is van 63-6. Ik vond hem na een tip van Wim Schipper uit Deventer. Wim Peppelman was radio-telegrafist. Maar ook nog eens chauffeur. Waardoor hij twee maanden langer in de opleiding zat. Hij kwam eind september 1964 naar de Oranje-Kazerne. Hij zat in hetzelfde ploegje Fillers, waarin ook de niet-specs. van 64-3 zaten.

Appie Aalbers. Ik had een adres gekregen waar Appie vermoedelijke woonde. Vorige week moesten we in Arnhem zijn. Ik ben even op dat adres gaan kijken. En warempel, daar woont Appie. Helaas was hij niet thuis. Op vakantie of zo. Ik heb een briefje in de bus gegooid en nu is het afwachten.

Joop Bronkhorst. Joop is van 62-5 en specialist radiomonteur. Hij kwam op in de Generaal de Bons kazerne in Grave en deed zijn verdere opleiding in de Hojel in Utrecht en in de Stevin in Ede. Hij zat bij de Staf- en staf- verzorgingscompagnie als radio monteur. Zijn team bestond uit twee KVV'ers en twee dienstplichtigen. Zij reden met een DAF YA328, de Dikke DAF, en een Wep langs alle onderdelen om de radio's van 1DIV weer aan de praat te krijgen.

 


Koos van der Velden.
Foto: Cor Leijtens.

Koos van der Velden

(63-3) Nou ja, die heb ik niet echt gevonden. Ik was deze week op zoek naar informatie over verschillende Verbindingsdienst onderdelen op Dienstmakkers. Toen ik daar per toeval in een totaal niet aan ons gerelateerd onderdeel Koos tegen kwam. Hij schreef daar dit: "Ik weet niet het juiste regiment. Maar volgens mij hoorden we bij de 1e divisie 7 december. Gelegerd in de Oranje-Kazerne in Schaarsbergen. Ik was korporaal-kok lichting 63-3. Opkomst in Ossendrecht, daarna twee maand koksopleiding in Leiden. Ik zat bij de laatste groep die naar La Courtine is geweest". Hij heeft zich waarschijnlijk al een tijdje geleden bij Dienstmakkers aangemeld. Inmiddels heeft hij een ander emailadres en dit niet bij Dienstmakkers gewijzigd. Waardoor een emailtje aan hem helaas terug kwam. Dus ik heb wel iets van hem gevonden, maar hem zelf niet. Wie weet waar Koos uit hangt?

 

Personeelslijst

Aanvankelijk was de site bedoeld voor mannen die bij de C-compagnie hadden gediend. De laatste tijd melden zich ook personen van de andere compagnieŽn aan. In het verleden stond in de personeelslijst alleen personeel van de C-compagnie en het personeel van andere compagnieŽn werd onderaan in de lijst vermeld. Dat is veranderd. Iedereen wordt nu in de personeelslijst vermeld. Bij personen van andere compagnieŽn staat achter hun naam niet het peloton, maar de compagnie waar ze bij gediend hebben. Check s.v.p. even of je in de lijst staat. Een foutje heb ik zo maar gemaakt.

 

Winchester .30-M1 Karabijn


Portret van een vrolijk groepje met Karabijn en Lucky Strike.
Foto: Johan Scholten.

Ik kreeg een verzoek van Wim Bos. Wim is 15 jaar lang beroepsmilitair geweest en daarna bij de politie aan het werk gegaan. Waar hij vuurwapen docent is. In het leger kreeg hij direct de FAL als persoonlijk wapen. Hij heeft nooit met de Karabijn geschoten. Hij is nu bezig met een werkstuk, later mogelijk een publicatie, over de Winchester M1-Karabijn. Het wapen waar wij in de basisopleiding mee schoten. Hij verzocht om een aantal foto's van onze website ter illustratie bij zijn scriptie. Dat verzoek heb ik doorgezonden aan de mannen waar hij de foto's van zou willen gebruiken: Leen den Boer, Jan van Eerden, Frans van Gils, Ket Hartman, Marcel Kweekel voor de fotoīs van Rinus, Martin van Mierlo, Jan Rikken, Corry Verhoeven voor de foto's van Peter, Jan Wanders, Joop Willems. Heb je zelf ook nog foto's van de Karabijn of van je zelf met een Karabijn die voor Wim wellicht interessant zijn, neem dan even contact met hem op w.bos30@chello.nl

 

Verhalen

Met de vorige update werd een stuwmeer aan verhalen weggewerkt. Niet door die met een mail aan jullie te verzenden, maar door deze rechtstreeks op de website te publiceren. Daarbij zaten een aantal verhalen over de oefening Hou Doe II. Daarop kreeg ik een paar reacties met verhalen. Daarnaast was ik onlangs in West-Brabant en ben toen even langs Legerplaats Ossendrecht gereden. De kazerne heette in latere jaren de "Koningin Wilhelmina Kazerne". Ik heb even gekeken naar de mogelijkheid van een reŁnie in die omgeving. De kazerne is ontoegankelijk. In de omgeving daarvan is alleen het KMT. En daar kunnen hooguit 12 personen tegelijk terecht. Een reŁnie in Ossendrecht lijkt me niet haalbaar.

Ik heb foto's gemaakt van de kazerne en het KMT. Deze staan met een verhaaltje over de kazerne op de website.

Er lagen nog een paar verhalen. Om niet opnieuw een stuwmeer te krijgen, zijn de volgende verhalen rechtstreeks op de site gepubliceerd. De eerste twee daarvan waren een vervolg op het Dagboek van een Onbekende Soldaat:

Dagboek van een Bekende Soldaat 

Dagboek van een Keukenprins

Legerplaats Ossendrecht

De Dokter, m'n Opa en ik

De Wiez'n uut 't Oost'n

 

Verder heb ik alle verhalen intussen voorzien van foto's. Daarnaast hebben veel verhalen een nieuwe titel hebben gekregen. Ben je lang niet meer op de verhalen pagina geweest, dan is het slim om beslist weer eens te gaan kijken.

 

Er is nog ťťn verhaal over en dat krijgen jullie vanmiddag in een apart emailtje toegestuurd.

De Verbindingsdienst en de Vliegende Tijgers

 

ReŁnie

Ik ben enige weken geleden bij adj. NN geweest en bij hem een paar data neergelegd: donderdagen 18 of 25 augustus of woensdag 7 september a.s.. Hij zou kijken of ťťn van deze data haalbaar is en dan een programma samen stellen. Zo gauw we meer weten krijgen jullie bericht.

Jo Coenen, Martien van Bergen en Kees Tijs hebben aangeboden een handje bij te steken bij het organiseren van de reŁnie. Jo Coenen is echter van 13/8 tot 22/9 bij de doedelzakfeesten in Schotland. Kees Tijs is bij zijn kids en kleinkids in AustraliŽ en Nieuw Zeeland. Hij komt op 20 april a.s. weer naar Nederland.

Het is zaak om al een idee te krijgen over het aantal deelnemers. Meld je dus alvast aan door een emailtje te sturen naar Martien van Bergen. En geef ook even aan met hoeveel personen je wilt komen. Zo'n aanmelding is helemaal zonder verplichting. Maar dan hebben we tenminste een idee over hoeveel personen we het hebben. De inschrijving is ook open voor mensen die gediend hebben bij de andere compagnieŽn of voormalig beroepspersoneel.

 

Tot zover deze update. Wij gaan een paar weken op vakantie. Onze dochter is aanwezig en giet de planten bij. We zijn wel per e-mail bereikbaar. Vanmiddag komt dus nog het emailtje met bovengenoemd verhaal.

 

Groetjes uit een betrokken, maar droog Voerendaal.

Kees & Riet Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.