Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 31 januari 2011

 

Beste mensen,

De bedoeling was om op ongeregelde tijden eens een update te versturen. Ik heb intussen zoveel nieuwtjes binnen gekregen dat er weinig tijd tussen de updates zit. Zo heb ik nog te gekke verhalen van Johan Scholten en Han Neeskens op de plank liggen en elke dag komt er wel iets bij. Laten we dus maar snel beginnen.

 

Gevonden

Cees van Roon. Cees is van 65-3. Hij zat als kok in het Staf- en Verzorgingspeloton en was de opvolger van Henk Heidema. De gezondheid van Cees laat het niet toe om actief met ons bezig te zijn.

Van Johan Scholten kreeg ik een geboortekaartje van 9 nieuwe Nederlanders op één dag: lichting 62-3 zwaaide af op 20 september 1963. Van die 9 borelingen vond ik

Joop Melssen. Joop is van het BK Telexpeloton en hij had nog regelmatig contact met een makker van lichting 62-5:

Wim van Hees. Die vond ik dus ook nog. Wim zat ook in het BK Telexpeloton. Hij herinnerde zich nog een paar pelotonscommandanten: de luitenants Wolf en Roggeveen. En ééntje die de bijnaam Lambiek had. Nou Wim, vaandrig Lambiek was ook nog bij ons bekend. Hij staat op foto JSCO09 van Johan Scholten. En op meerdere andere foto's uit de La Courtine tijd. Maar wie weet nog hoe vaandrig Lambiek in het echt heette?

Ger Quaedvlieg (62-2) was BK Telexist. Van hem hoorde ik dat 62-2 de laatste lichting was die 20 maanden moest dienen. Daarom zwaaide op 20 september 1963 niet alleen 62-2 af, maar ook 62-3. Ger baalt daar nog steeds van. Hij heeft een uitstekend geheugen en vulde gelijk maar even de ongeveer plaatsen in van het lijstje van Johan. En zo vond ik dan ook nog:

Dirk Mos (62-1). Dirk was, net als Piet Wolters, specialist bij het Lijnpeloton en had twee keer de leiding over de groep die bij de NATO taptoe in Arnhem de centrale bemanden. Door een merkwaardige beslissing van de minister van Defensie zwaaide ook hij gelijk met 62-2 en 62-3 af. Zijn .50 herinnering is nog goed voor een eigen verhaal.

NN & Co. Ook kreeg ik een emailtje van NN. Jaap is van 62-3. Hij zat bij het Radiopeloton van de B-compagnie van kapitein Hardy. Jaap is een punten- en strepen man in hart en nieren. Al sinds het begin van de jaren 70, heeft hij met zijn pelotonsmakkers elke twee jaar een reünie gedurende een geheel weekend. Dit jaar treffen ze elkaar (met hun ladies) ergens in het Sauerland. Die hebben dus na hun diensttijd de bloemetjes nog wel eens buiten gezet. Verantwoordelijke voor het bij elkaar houden van dit groepje is hun pelotonssergeant Bart Scholten uit Eindhoven (Johan is dit familie van jou?). ‘n Man die het nuttige met het aangename combineerde: als KVV sergeant vervulde hij zijn dienstplicht, kreeg zijn hele diensttijd een aardige wedde in plaats van 1,00 gulden per dag, had een mooier uniform, sliep beter en hield ook nog eens zijn peloton bij elkaar. Een kunstenaar. Welkom aan deze twee mannen van de B-compagnie.

 

We hebben een kampioen in huis

Naar aanleiding van de vorige update kreeg ik van Johan Engelhart (63-4) een reactie. Wat blijkt? Hij is al sinds 23 mei 2010 NEDERLANDS KAMPIOEN 10.000 meter hardlopen categorie 65+. Prima gedaan Johan. Wie zei er ook al weer dat je na je veertigste bent afgeschreven? Mannen van onze grijze golf laten die jonkies van tegenwoordig nog wel eens een windje ruiken. Vooral als de 40 plussers Johan Engelhart heten. Johan was in 1964 al een snelle jongen. Ook een volhouder. Diegenen die liever lui dan moe zijn, pakken de korte baantjes. Johan heeft altijd meer lucht gehad dan de meesten van ons en was met minder dan 5000 meter niet tevreden. In 1964 was hij al militair countrycrosskampioen en sleepte menige prijs voor onze compagnie in de wacht. Waarvan kapitein Luchsinger naast zijn schoenen ging lopen.

Er is een La Courtine foto waar Johan heel elegant opstaat met een sigaartje in de hand. In 1970 is de vader van Johan overleden. Om hem te herdenken rookte Johan, uit een doos van zijn vader, regelmatig een sigaartje. Toen die doos leeg was is Johan gestopt. Roken dat doet hij dus niet meer, maar dat sigaartje stond hem wel chique. Het niet-roken zal er ook wel aan bijgedragen hebben dat hij zo’n goede conditie hield.

Zoals ik al zei: die korte stukken, daar komt Johan niet voor uit bed. Hij is zeven maal Nederlands kampioen op de 5 en 10 kilometer. Proficiat Johan.

 

OPROEP: Sergeant-majoor van Mulken

Van Rika Bruggeman-van Mulken kreeg ik een mailtje. Zij is de dochter van SM Eus van Mulken en was blij verrast over het feit dat wij nog zulke fijne herinneringen aan haar vader hadden. Ze vroeg of er nog iemand is die een verhaal over haar vader heeft en of iemand nog foto’s heeft waar haar vader ook op staat. Dit is haar emailadres: rikavanmulken@hotmail.com

 

De ondergang van de B-compagnie

Naar aanleiding van het verhaal van Frans van Gils over de ondergang van die sukkels van de B-compagnie kreeg ik verschillende reacties. Hans Reinders had die film pas nog enige weken geleden met een aantal oude dienstmakkers besproken en hij vroeg zich af of die film wellicht ook op DVD verkrijgbaar was.

Het leek me zelf ook wel heel aantrekkelijk om die film nog eens terug te zien. Dus belde ik met iemand waarvan ik dacht dat hij wel alwetend zou zijn op dit gebied: Ed van Seters. Hij is nu gepensioneerd, maar in een vorig leven was hij luitenant-kolonel (overste) van de Verbindingsdienst.

Ed is de conservator van het Museum van de Verbindingsdienst. Hij was de man die in januari 2009 de reünisten alvast welkom heette en eigenlijk de man die voor ons die dag in het Museum had voorbereid en mogelijk gemaakt. Op fotopagina 1 van de reünie heb ik de foto’s waar Ed ook opstaat voorzien van onderschriften. Zo zie je hem in gesprek met Cobi en Harrie Hoppenbrouwers, Harrie Murkens, Ellen de Bie en Jan Brans.

Maar Ed is ook nog de samensteller van de DVD 50 jaar VOV (Vereniging van Officieren van de Verbindingsdienst) 1954-2004. Deze DVD was op die dag te koop en er staan zes films op over de Verbindingsdienst. In één film uit 1965 worden de verbindingen nog eens overgedaan, die ook bij de Slag om Arnhem nodig waren. In die film demonstreren de mannen van de A-cie van het 11Vbdbat, en op hoger niveau, een ploeg van het 106VbdRasterbataljon uit Ede hun kunnen.

Als je de DVD bekijkt is er ook een hoofdstuk over de samenstellers van de DVD en daar komt Ed als eerste in voor. Tot zover de introductie van Ed van Seters.

Ed praatte me helemaal bij. De Leger Film en Foto Dienst (LFFD) was een onderdeel van de Verbindingsdienst. Alle oude voorlichtingsfilms van de LFFD zijn ondergebracht en liggen in het Museum. Maar het Museum zit op dit moment in kisten, omdat het gaat verhuizen naar de Bernhard kazerne in Amersfoort.

"De ondergang van de B-compagnie" was dé favoriete film om te draaien op Open Dagen.

Onlangs heeft men een stapel van die films, waaronder "De ondergang" opgezonden om te laten digitaliseren. Wanneer dit afgerond is, wist hij niet. Maar als de films eenmaal gedigitaliseerd zijn is het eenvoudig om weer een DVD uit te geven zoals die van 50 jaar VOV. Hij zal ons op de hoogte houden van de voortgang van het digitaliseren. Ook zou hij bekijken of er van de film 50 jaar VOV nog exemplaren beschikbaar zijn. Dit wordt dus vervolgd.

 

Die goeie ouwe diensttijd

Vorige week werd ik benaderd door Jack Botermans. Jack is de schrijver/samensteller van veel nostalgie boeken. Hij is op dit moment bezig met een algemeen boek, met veel verhalen en achtergronden, over de tijd dat er nog dienstplicht was in Nederland. Hij vroeg of ik het goed vond om een paar foto’s over te nemen van onze website. Omdat ik vind dat de eigenaar van de foto’s daarvan ook het copyright heeft en dus zelf zijn toestemming moet geven, heb ik hem de adressen van de betreffende eigenaren gegeven. Die hebben intussen van hem bericht gehad. Zoals het er nu naar uit ziet zullen er foto’s in het boek komen van Lex Bosveld, Peter Broekzitter, Bram de l’Ecluse, Jan van Eerden, Jos van Kampen, Marinus van Schaik, Jan Wanders. En misschien wordt hier en daar ook nog een van onze verhalen genoemd. Het boek heeft als ondertitel: "Hoe ze van vader een man maakten". Voor het geval dat ze thuis nog twijfelen aan je autoriteit: met dit boek in je handen kun je dus bewijzen dat je een MAN bent.

Het boek komt in mei a.s. in de boekhandel. Ik houd jullie daarvan op de hoogte.

 

In juni en juli 1964 na veldloop overleden

Enige weken geleden heb ik in het Stadsarchief van Heerlen een paar ochtenden de Limburgse kranten van juni en juli 1964 doorgeworsteld op zoek naar informatie over die overleden soldaten. Ik heb er een verhaal overgeschreven, dat ik intussen op de website heb gezet met een kopie van de oorspronkelijke krantenberichten. Jullie kunnen het terugvinden op de verhalenpagina van onze website: http://www.11vbdbat.nl. Daar kun je ook een pagina met nog meer krantenberichten uit in juni en juli 1964 terugvinden, die wellicht interessant of leuk zijn om nog eens terug te lezen. Je kunt de pagina ook rechtstreeks bekijken met deze link: In juni en juli 1964 na veldloop overleden

 

Hier volgt deel 2 van de herinneringen van Frans van Gils over die klunzen van de B-compagnie:

Ondergang van de B-Compagnie

 

In een apart mailtje komt vandaag nog een verhaal van Frans van Gils:

De bijna-noodlottige UZI (Detachering voorjaar 1965 Hojel Kazerne Utrecht)

 

Tot zover deze update.

Groetjes uit een koud Voerendaal. De lente is nog ver.

 

Kees & Riet Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.