Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 10 januari 2011

 

Beste mensen,

Volgens sommigen mag je maar tot 6 januari Nieuwjaarswensen geven. Dus zou ik dat nu niet meer kunnen doen. Maar ik denk dat je, als je iemand iets goeds wilt wensen, je dat het hele jaar kunt doen. Vandaar dat ik jullie, ook als zijn we al op 10 januari, toch het aller-allerbeste wens voor 2011 en nog heel wat jaartjes daarna.

We gaan beginnen met de update. Ik heb weer een stel leuke verhalen binnen gekregen.

 

Gevonden

Sergeant-majoor van Mulken

De afgelopen twee jaar heb ik regelmatig vragen over sergeant-majoor van Mulken gekregen. Hij was beroepsmilitair en zat bij het Lijnpeloton. Hij was zeer geliefd bij zijn mannen. Van Mulken woonde in die tijd, volgens mijn toenmalige informatie, in Roosendaal of Bergen op Zoom. Of in de omgeving daarvan. Als we op verlof gingen, mochten dienstplichtigen die in die buurt woonden met hem meerijden. Zodat ze al na een paar uur thuis waren. Toon Knaap was direct de eerste die navraag deed over hem. Enige weken geleden noemde Kees Tijs hem ook weer. Dus waagde ik nog eens een poging om hem te vinden.

 

Sgt-maj. Eus van Mulken, sgts. Dick van

Brummen, Jos van Kampen. Foto: Jos van Kampen.

Van Jan Pille kreeg ik wat aanwijzigen. Jan Pille is n van de vrijwilligers die ons vorig jaar in het Museum van de Verbindingsdienst zo in de watten hebben gelegd. Hij staat op een paar fotos die door Frans Veltman toen gemaakt zijn. Ik heb onder de fotos met Jan de namen nu toegevoegd. Wil je weten wie hij is, kijk dan even op de renie fotopagina 1, bijna onder aan.

Maar vrdat Jan vrijwilliger werd, was hij beroepsmilitair. Hij heeft ruim 20 jaar in diverse functies, hoofdzakelijk bij de Stafcompagnie, bij het 11Vbdbat gezeten. Zodoende kende hij nogal wat andere beroepsmensen. Met zijn tips ging ik nog eens aan de slag en toen vond ik in Breda de broer van van Mulken. Die mij doorverwees naar de dochter van onze sergeant-majoor.

De majoor bleek Eugne te heten, maar in het dagelijkse leven werd hij Eus genoemd. Hij was geboren in 1926. Na een periode in Indi kwam hij bij de Verbindingsdienst terecht. Eerst in Bergen op Zoom, waar de van Mulkens woonden aan de Ericalaan. Daarna werd hij geplaatst bij het 11Vbdbat in Schaarsbergen. Gedurende de eerste jaren van zijn plaatsing op de Oranje-Kazerne pendelde hij in de weekends naar Bergen op Zoom en dan had hij dat dienstplichtige vrachtje aan boord. Na enige jaren verhuisden de van Mulkens naar n van de woningen vlak naast de O.K. op de Deelenseweg. Een kleine honderd meter in de richting van Arnhem.

 

Daarna heeft de familie nog de nodige omzwervingen gemaakt, waaronder een plaatsing op de Engelse luchtmachtbasis in Rheindalen en op legerplaats "De Wittenberg" in Garderen. In 1981 heeft hij op 55-jarige leeftijd met functioneel leeftijdsontslag als adjudant het leger verlaten. Helaas is hij op 30 december 1987 op 61-jarige leeftijd aan darmkanker overleden. Zijn echtgenote Dirkje is op 26 september 2000 op 76-jarige leeftijd overleden. Zij laten een dochter Rika na, die in 1974 trouwde met Hans Bruggeman. Rika ontmoette Hans, die toen dienstplichtig soldaat was, op de kerstviering van 1971 in "Legerplaats De Wittenberg". Het echtpaar Bruggeman-van Mulken kreeg drie kinderen.

De hoop nog eens met sergeant-majoor van Mulken te kunnen praten, kunnen we dus helaas vergeten. Toch ben ik heel blij dat ik majoor van Mulken postuum heb terug gevonden.

 

In 1964 na veldloop overleden

Zoals jullie uit mijn verhalen van de basisopleiding van 64-3 kunnen lezen was de zomer van 1964 een hele warme. Er moet nog een verhaal komen over de laatste weken van onze basis. Na een veldloop overleden twee dienstplichtigen en hun plotselinge dood was de reden dat alle militaire trainingen halverwege juli 1964 op een laag pitje kwamen te staan. Jullie lezen daar binnenkort meer over. Elke keer als ik aan mijn basisopleiding terug denk, komen deze jongens ook weer even in mijn gedachten voorbij. Ik kende de jongens niet, ze waren niet eens uit Ossendrecht. Maar ik ben die gebeurtenissen nooit vergeten. Ik wilde nu toch wel eens wat meer over die jongens te weten komen. Deze week ben ik in het Stadsarchief van Heerlen de Limburgse kranten van juni en juli 1964 gaan doorbladeren. Het blijkt dat er zelfs drie soldaten in die periode zijn overleden tijdens de training. Over hen komt later nog eens een verhaaltje.

 

Artikel "In Dienst"

Maar bladerend in de kranten van juni en juli 1964 ontdekte ik in De Nieuwe Limburger van donderdag 2 juli 1964 een artikel getiteld "In Dienst".

Ik heb zelf een tijd geleden een verhaal geschreven over onze keuringsdag voor de dienstplicht getiteld: "De Koningin, de Keuring en de Uitslag". Mijn verhaal is gebaseerd op wat ik me er na meer dan 45 jaar nog van herinnerde.

In het "In Dienst" artikel wordt echter een keuringsdag helemaal beschreven zoals het in die tijd ook werkelijk gebeurde. Compleet met gegevens en de tests die we kregen. Ik heb het artikel overgetikt en op de website gezet. Wil je weten hoe het er op je keuringsdag werkelijk aan toe ging, dan moet je beslist even op de website http://www.11vbdbat.nl en op de verhalenpagina vind je dan het artikel terug. Het gaat speciaal over een keuringsdag van de Indelingsraad in Roermond, dus heel herkenbaar voor Limburgers. Maar de besproken gang van zaken zal niet veel afwijken van zoals het er in de rest van het land aan toe ging.

 

Henk & Mieny Pierik 40 jaar getrouwd.

Henk en Mieny zijn op zondag 23 januari a.s. 40 jaar getrouwd. Ze houden het feest in restaurant Assink en dat kun je vinden op www.assinkhengevelde.nl. Het adres van Henk & Mieny is:

Mieny & Henk Pierik-Leferink

Slotsweg 19

7496 PW HENGEVELDE.

Een kaartje van zijn oude dienstmakkers zullen ze vast leuk vinden.

Als het goed is heb ik indertijd van vrijwel iedereen de geboortedatum gevraagd. Maar niet de trouwdatum. Velen zijn inmiddels al 40 jaar getrouwd, dus dat hoef ik niet meer te vermelden. Maar ik hoop dat we ook allemaal nog de 50 of zelfs 60 jaar volmaken en dus is er tzt nog wel iets te vermelden. Dus, als je er prijs op stelt, mail me dan even je trouwdatum toe.

 

Renie

Op mijn oproep van 13 december vorig jaar om de interesse voor een renie te peilen, heb ik precies twee reacties gehad. Ik heb dan ook een eventuele renie in de ijskast gezet en even ingevroren met een temperatuur van 40 graden Celsius.

 

Boek 50 jaar 1 Divisie "7 December"

Ik heb nog een paar exemplaren van dit boek. Kijk even op de website voor meer informatie. Heb je interesse in dit boek, waarin ook La Courtine aan bod komt, dan hoor ik het graag.

Van Han Neeskens kreeg ik een stel overpeinzingen die ik een dezer dagen even zal uitwerken. Van Frans van Gils kreeg ik een paar boeiende verhalen, die ik in gedeelten doorgeef. Naar aanleiding van de verhalen over de basisopleiding en de films de we daar te zien kregen herinnerde Frans zich ook nog zon instructiefilm. "De Ondergang van de B-compagnie". Hier volgen zijn herinneringen daaraan:

Ondergang van de B-Compagnie.

 

In een apart mailtje komt vanmiddag dan weer een vervolg uit mijn basisverhalen met een hoofdrol voor wachtmeester van der Velde.

Mini Rokjes en Afscheid. De basisopleiding loopt ten einde. Vrijdag 31 juli 1964

 

Tot zover deze update.

Groetjes uit een zonnig Voerendaal zonder sneeuw. We zijn op weg naar de lente.

Kees & Riet Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.