Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 26 april 2010

 

Beste mensen,

Nog even bijpraten voor we op vakantie gaan.

Zoals de meesten van jullie intussen wel weten is op 31 maart jl. Rinus Kweekel overleden. Rinus was van de lichting 64-3 en zat bij het Radioschakelpeloton van Rob van Kordelaar en Jan Vogels. Hij is 65 jaar geworden.

 

Gevonden

Lutz Inklaar. Lutz was van 64-3. Hij zat in het Stafverzorgingspeloton en was aggregaat monteur en nog wat andere dingen. Multifunctioneel en multi-inzetbaar al, toen het woord multi nog moest worden uitgevonden. Henk Heidema en Lutz hebben nog dierbare en gezamenlijke herinneringen.

Louis of Wiek Borghans. Wiek hoort hier wel en niet thuis. Hij is van mijn eigen lichting 64-3 en we zaten samen in basisopleiding in Ossendrecht. Wiek is een telg uit een oud Limburgs vleesgroothandelsgeslacht en vanaf dag 1 van zijn militaire dienst is men doende geweest om voor hem wegens onmisbaarheid voor de zaak vrijstelling te krijgen. Ik wist niet beter dan dat hij direct na afloop van de twee maanden basis naar huis was gegaan en verder de wapenrok aan de wilgen had gehangen. Dat blijkt niet zo te zijn geweest. Hij ging na de basisopleiding naar de koksschool in Leiden en twee maanden later kwam hij warempel als kok bij de Ststvzgcie van ons bataljon terecht. Daar kreeg hij een nog bevoorrechtere positie dan de koks al hadden: hij werd kok in de onderofficiersmess. Ik heb hem nooit ontmoet in Schaarsbergen en dát terwijl hij in het gebouw tegenover ons sliep. 50 dagen voor zijn normale diensttijd erop zat, kreeg hij vrijstelling en kon naar huis. Vandaar dat hij niet met lichting 64-3 is afgezwaaid. Die koks hadden toch wel een lekker leventje, hč Wiek (en Henk)?

Bernhard Hartendorf van 64-3. Hij zat bij het BK Telexpeloton op een wagen van Harry Kuijpers.

Rectificatie: In de vorige afleveringen vertelde ik over Carl Hoornstra. Ik meende dat hij in 1964-65 een motor had gehad en met Wim Wolschrijn achterop vaak naar Zwolle tufte. Dat bleek net andersom te zijn: Wim had de motor (om precies te zijn, hij had er twee: een JAWA en, net als Tinus van "Oerend Hard Bennie Jolink", een BSA) en Carl placht achterop te zitten. Overigens als Carl of iemand anders, nog naar een motor verlangt: Wim heeft die twee motoren nog steeds en: ZE ZIJN TE KOOP!!

 

Toegevoegd:

De foto’s van Piet Wolters. Piet was een vriend van en reisde vaak samen met Piet Toonstra.

Ook heb ik een pagina toegevoegd ter herinnering aan Jacob (Jack) Post. Jacob was een hele goede vriend van mij die op zeer jonge leeftijd is overleden. We lagen bij elkaar op de kamer in de korte periode dat ik bij de STSTVZGCIE heb gezeten. Ook op die kamer lag Frits Boendermaker die de chauffeurs onder ons wellicht nog herinneren. Frits was de chauffeur van de Breakdowntakelwagen die menige gestrande chauffeur weer op de weg wist te krijgen. Bij het bekijken van de foto’s van Jacob vond ik een foto uit zijn basisopleiding. Daarop blijkt ook Jan Brans te staan. Jacob is dus van 64-4. Zien jullie nog meer bekenden op die foto’s laat me dat dan even weten. Het verhaal over Jacob en Frits is te lezen op: http://www.11vbdbat.nl/makkers/jack-post.html

 

Bezoekjes

Vorige week kregen we bezoek van Jan en Gonny Vogels. Bij het ophalen van herinneringen vliegt zo’n morgen echt om.

Tot zover deze update. Blijf gezond en geniet.

Heb een fijne vakantie en tot ziens.

Kees Blokker

 

Update maandag 19 juli 2010.

 

Beste mensen,

Het is alweer een tijd geleden dat ik de nieuwsbrief rondstuurde. Hier komt hij weer.

 

Oude vriendschappen.

Van Jan Rikken kreeg ik een mailtje. Hij was een tijd geleden een weekje op vakantie in Brugge en tijdens een wandeling zag hij een groep mensen waarvan er ééntje hem heel bekend voor kwam. Het bleek Han Neeskens te zijn. Ook van zijn lichting, die hij nog op de reünie van vorig jaar had getroffen en hem daardoor ook herkend had. Ze hebben een tijdje leuk staan bij praten.

Dat deed Han Verkaart ook. Na 45 jaar ging hij weer eens op bezoek bij zijn oude makker Ger Salden. Greet ging mee en ze hebben een geweldige dag gehad. Oude koeien kunnen heel mooi zijn.

Rietje en ik waren een paar maanden geleden met de trein op stap naar Alkmaar. Op de terugweg in Utrecht liep er iemand op het perron langs die me erg bekend voorkwam. In Den Bosch ben ik eens bij de uitgang gaan staan en daar kwam plots onze militair kampioen cyclo cross voorbij: Johan Engelhart. De wereld is heel klein, maar je moet elkaar wel nog kennen.

In de loop der jaren zijn we gewoon vergeten hoe iemand er uit zag en dan nog herinner je je iemand zoals je hem/haar het laatst hebt gekend. In 45 jaar kan een mens behoorlijk veranderen. We hadden elkaar echter nooit herkend als we niet elkaar vorig jaar hadden ontmoet op de reünie. Mooi dus.

 

La Courtine en Onze Taal.


Klik op de miniatuur
om de foto te
vergroten

Op onze site staan nogal wat foto’s uit La Courtine en enige tijd geleden kreeg ik een emailtje van Raymond Noë. Raymond is redacteur van het blad "Onze Taal". Hij had een artikel over het woord "Courtine" geschreven en wilde dat graag opfleuren met een foto van Nederlandse militairen in La Courtine. De foto’s op de site zijn verkleind en daar kon hij niets mee. Ik gaf dat door aan Marinus van Schaijk. Marinus stuurde Raymond meer dan 100 foto’s uit de tijd dat de C-compagnie in LC was. Begin mei verscheen het blad met het artikel. Raymond kon kiezen uit meer dan 100 foto’s en had uitgerekend ééntje gekozen waar Marinus zelf op stond. Samen met Peter Broekzitter. Niets te zien van militaire oefeningen of zo. Maar wel het kleine menselijke leed van La Courtine. Marinus en Peter hebben nl. strafcorvee en zitten aardappelen te schillen voor de hele compagnie. Ik kon me wel een leukere klus voorstellen.

Ik stuur jullie hierbij een kopie van dat artikel toe. Heel bijzonder is dat een meer dan 45 jaar oude foto van Marinus en de C-Compagnie plotseling aandachtswaarde heeft en nog de publiciteit haalt. Goed gedaan jochie.

 

De Vierdaagse.

Van Marinus van Schaijk kreeg ik een emailtje. Hij heeft een nieuwe binnenmeniscus die perfect functioneert De komende Vierdaagse is Marinus er weer bij en dat wordt zijn 25e. Veel succes en veel lol.

Ik heb mijn escapes in het leger eens opgeschreven en ben bezig daarvan een fotoboek te maken. Ik houd jullie daarvan op de hoogte.

 

Dat was het voor deze keer. Tot de volgende keer.

De groeten en mochten jullie nog op vakantie gaan: prettige vakantie

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.