Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 22 december 2009

 

Beste mensen,

Het is al weer een paar maanden geleden dat ik iets van me heb laten horen. Tijd om jullie even van de nieuwtjes op de hoogte te brengen.

 

Gevonden

Ik heb zelf niet achter het opsporen van nog ontbrekende dienstmakkers aan kunnen zitten. Ik hoop dat ik in het nieuwe jaar daar weer tijd voor krijg. Van Floris Berting en vriend Bruining heb ik geen tips gekregen. Ook hebben zij zich niet zelf gemeld. Helaas. Maar we geven de moed nog niet op.

Wel kreeg ik een mailtje van Hans de l’Ecluse. Hij is de zoon van sergeant de l’Ecluse.

Zoals jullie wellicht nog weten, heb ik in een eerdere update wat commentaar geleverd op de website Dienstmakkers.nl. Vooral over de indelingen en benamingen van de verschillende Verbindingsonderdelen had ik nogal wat vragen. Zo wist ik niet wat 11Verbindingsbataljon (MND(C)) betekende. Hans de L’Ecluse wist dat wel. Hier is een stuk uit zijn mailtje:

Graag wil ik even reageren op een opmerking in update 01.12.2008. Onder het kopje "dienstmakkers.nl" schrijft u: "11Verbindingsbataljon (MND(C)), (wat dit betekent is mij compleet onduidelijk. Waarschijnlijk is dit iets dat de man die het allereerste dit onderdeel heeft gecreëerd er zelf maar aan heeft toegevoegd. Misschien dat hij wilde zeggen: "Ik heb één maand bij de C compagnie gezeten")".

De volledige naam van het onderdeel is: 11Verbindingsbataljon (Multinational Division (Central)). Meer informatie hierover is o.a. te vinden op www.11vbdbat.nl

Verder wil ik nog even zeggen dat ik met veel plezier de site heb bekeken. Ik kwam er zelf nog een (mij onbekende) foto tegen met mijn vader erop (zijn naam is echter verkeerd geschreven, er staat Lecluse i.p.v. de l'Ecluse).

De vader van Hans heet Bram en woont nu in De Lier bij Den Haag. Hij staat op een viertal foto’s. O.a. op de pagina van Geert Rendering, Kees Tijs en Jan van Vegchel. De mannen van het Lijnpeloton zullen zich Bram vast nog wel herinneren. De link die Hans de l’Ecluse gaf is heel interessant. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van het 11Verbindingsbataljon, dan is het slim om daar even te gaan kijken.

 

Van Bram de l’Ecluse zelf kreeg ik ook een mailtje vol informatie over zijn verdere carrière (ja, je hoort nog eens wat als je zo aan het spitten bent). Hij kende o.a. Fred Sijnhorst (de sergeant met die prachtige snor van het Radiopeloton) en sergeant-majoor van Mulken. Die had hij in 1974 voor het laatst in de Lier gezien en die woonde toen nog in Delft. Volgend jaar ga ik eens achter van Mulken aan, maar ik kan nu al zeggen dat er geen van Mulken meer in Delft woont.

 

De 24ste.

In 1965 liepen een 15 tal makkers de Vierdaagse. Eén van die mannen was ikzelf. Het was de mooiste week uit mijn hele diensttijd. Onvergetelijk was de sfeer. Het hele wandelpeloton van het 11Vbdbat werd aangevoerd door het Nijmeegse duo Harry Laponder en Marinus van Schaijk. We liepen allemaal voor de eerste keer en de meesten ook voor de laatste keer. Marinus van Schaijk heeft ook een aantal jaren niet gelopen, maar ergens in de tachtiger jaren heeft het Vierdaagse virus hem weer te pakken gekregen en het afgelopen jaar heeft hij de vierentwintigste keer de martelgang rond Nijmegen volbracht. Op zijn website staat een foto. Zoals je ziet heeft hij daarop een gulle lach. Magnifiek, hoe een bos gladiolen op de Sint Annastraat een mens kan motiveren. Marinus, gefeliciteerd en maak de vijfentwintig vol.

 

Bezoekjes

We zijn zelf door omstandigheden niet op pad geweest. Maar we kregen vorige week wel heel onverwacht bezoek van Huub Klip. Goede oude Huub was nauwelijks veranderd en het was top hem weer eens te zien. Huub had in 1966 op de dag voor zijn afzwaaien de pech om met zijn auto na een afzwaaiavond in de greppel te belanden. Als dank mocht hij daarna nog een paar maanden (in burger) na dienen. Ik moest jullie in elk geval allemaal de groetjes van Huub doen. 

 

Stapje terug.

Een aantal makkers hebben het wellicht inmiddels vernomen: midden september werd ik getroffen door een volledig verlies van het evenwichtsorgaan. Nou ja, het orgaan was er nog wel, maar het functioneerde niet meer. Nu komt dit wel vaker voor en meestal is het in een paar dagen weer in orde. Daar ging mijn huisarts ook vanuit. Maar toen dat na twee weken nog niet het geval was, werd gedacht aan een herseninfarct (TIA). Na diverse scans en onderzoeken bleek dat gelukkig niet het geval te zijn. Intussen lag ik daar nog steeds en kon nauwelijks een vinger bewegen. Na een paar weken kreeg ik wat oefeningen te doen en toen verbeterde de situatie enigszins. En dan na een week of zeven-acht werd ik door verwezen naar een internist. Die begon met een heel scala aan onderzoeken. Uiteindelijk kreeg ik daar deze week de uitslagen van. Het evenwichtsorgaan aan de linkerzijde functioneert niet meer en nu moeten de hersenen die taak overnemen. Dat is een proces waar geen medicijnen voor zijn. De hersenen hebben een jaartje nodig om zich op die evenwichtsfunctie in te stellen. Er volgen nu nog een paar onderzoeken om uit te vlooien wat de oorzaak van die uitval kan zijn.

Dit alles zorgde ervoor dat bij ons niet alles meer liep zoals we eerst gedacht hadden. Onlangs waren we 40 jaar getrouwd en werd ik 65 jaar. De festiviteiten voor de verjaardagen werden op een laag pitje gezet. Alle makkers die ons een kaart voor deze heuglijke feiten stuurden, wil ik nu alsnog even bedanken. Dat is toen een beetje blijven zitten.

 

Rest Rietje en mij jullie allen fijne kerstdagen te wensen, een heel goede jaarwisseling en een heel gezond 2010.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.