Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 17 augustus 2009

 

Beste mensen,

Zoals beloofd zou ik op onregelmatige tijden iets van het ex-soldatenfront laten horen. Het is weer zo’n onregelmatige tijd.

 

Overleden: Zoals ik een paar weken geleden aan de mensen van het BK-Telexpeloton heb laten weten, kreeg ik een telefoontje dat op 17 februari Peter Moeys aan darmkanker is overleden.

Peter was in 1964 en 1965 pelotonscommandant van het BK Telexpeloton. Hij was een aardige aimabele persoon, zeer kundig en geliefd bij zijn mannen, eigenlijk bij alle manschappen van de C-VBDBEDCIE. Hij wist problemen altijd te laten verdwijnen tot tevredenheid van zijn superieuren en zonder gevolgen voor de betrokkenen. Hij zwaaide in 1965 af, maar heeft daarna nog vele afzwaaipartijtjes bezocht. Vrij kort na zijn afzwaaien als dienstplichtig luitenant is hij een carričre als beroepsmilitair begonnen.

Voor onze reünie van 15 januari jl. had hij zich aangemeld. Enige weken ervoor liet hij weten, dat zijn gezondheid het niet toeliet te komen. Hij verwachtte wel te genezen, op dat moment zag dat er ook naar uit, en hoopte op een volgende reünie wel aanwezig te zijn. Helaas is hij op 17 februari jl. op 67 jarige leeftijd overleden. Ik heb zijn dochter namens ons van harte gecondoleerd met het overlijden van Peter.

 

Gevonden

Ja, dat wordt lastig. Ik ben een tijdje bezig geweest met het achterhalen van de huidige woonplaats van Floris Berting. Wij noemden hem Floris, maar hij heette in werkelijkheid Ruland. Hij was van de lichting 64-4 of 64-5 en hij zat als bedieningsman in het Radio Schakel peloton. Hij lijkt echter van de aardbodem verdwenen. Wie weet er iets van Ruland "Floris" Berting?

Onze vriend Brorens. Hij moet van een latere lichting zijn, omdat ik hem maar enige maanden gekend heb. Dus mogelijk van 65-3 tot 65-5. Toen Rietje in september 1971 in de Vroedvrouwenschool van Heerlen lag bij te komen (na de geboorte van onze Irene), stapte Brorens de zaal op. Zijn vrouw bleek ook net bevallen te zijn. We hebben elkaar gedurende een paar dagen een paar keer gesproken. Ik heb hem daarna nooit meer gezien. Wie weet er iets van hem?

 

Wie weet waar soldaat 1 Bruining woont of gewoond heeft? Bruining was van een oudere lichting (dan ik). Waarschijnlijk 63-5 of 63-6. Hij was, samen met Dicky Huijsmans de chauffeur van Rob van Kordelaar. Als ik me goed herinner was het een hele sympathieke, zachtmoedige jongen, die zich nooit op de voorgrond drong. Hij trok veel met Joop Willems op. Wie weet hoe hij met de voornaam heet, waar hij toen woonde en wie heeft er wellicht later nog ooit contact met hem gehad?

La Courtine 2009.

Jan en Hanny Schuring zijn dit voorjaar op vakantie naar Frankrijk geweest en ze zijn toen ook even terloops in La Courtine gaan kijken. Daar is nu een museum en de Schurings ontmoeten daar een heel enthousiaste conservator Thierry Achard. Jan heeft er ook een serie foto’s van gemaakt en die heb ik een aparte pagina op de site gegeven. Je kunt ze bekijken met deze link http://www.11vbdbat.nl/

 

Bezoekjes

Even een verslag van de bezoekjes die Rietje en ik de afgelopen weken brachten. Wonderwel wordt er eigenlijk nauwelijks over oude dienstzaken gepraat.

Ger Vossen. Daar komen we wel regelmatig. Hij woont maar op 4,5 kilometer van ons vandaan in Klimmen-Ransdaal en dus is hij vaak het slachtoffer van onze fietsdrang. We moeten dan wel de wereldberoemde Hel van Ransdaal beklimmen, hetgeen overigens nog nooit gelukt is (naar beneden gaat nu eenmaal vele malen makkelijker dan naar boven). Maar elke keer stappen we later af dan de vorige keer, dus eens moet het lukken. Ger woont in het mooiste stukje land en dal dat Limburg ons land te bieden heeft. Hier kun je het gras nog horen groeien en de pieringen aan de wortels daarvan horen knagen.

Harrie Kuijpers. In dezelfde maand in 1971, dat ik oud-makker Brorens in de Vroedvrouwenschool tegen het lijf liep, kregen we een andere woning op Heerlerheide. Wie schets mijn verbazing toen ik daar in dezelfde straat nóg een oud-dienstmakker tegen het lijf liep: Harrie Kuijpers (64-1). Harrie was KVV sergeant bij het BK Telexpeloton, maar kwam niet door de effectiviteit heen en is toen als en met de dienstplichtige specialisten eind oktober 1965 afgezwaaid. Tot dat wij zelf in 1985 verhuisden naar onze huidige stek in Voerendaal, trokken we regelmatig op met Harrie en zijn vrouw Ria. Vooral omdat onze kids op dezelfde school zaten enz. Dus Harrie en Ria kenden we nog heel goed. Toen we daar twee weken geleden gingen koffie drinken, was dat eigenlijk gewoon het vernieuwen van oude contacten. Ria is net en goed hersteld van een zware ziekte en had haar oude enthousiasme terug gekregen. Harrie is intussen expert op gebied van weg- en herdenkingskruizen. Er zijn er ruim 1900 (of daaromtrent) in Limburg en Harrie heeft ze allemaal op de foto gezet. Er is een boekje van zijn hand verschenen, boordevol oude foto’s. Dus krijg je met dat onderwerp de morgen wel om.

Harrie Borger. Een van de vierdaagse wandelaars van 1965. Harrie en Maria wonen in Landgraaf en dat is voor ons (nog) te ver om te fietsen. Dus kwam Claire (de dame in ons navigatiesysteem) er aan te pas om ons naar huize Borger te leiden. Harrie en Maria zijn expert op het gebied van tropische tuinen. Dat had ik wel al gelezen (www.parkdelleweide.nl) maar toch sloegen we steil achter over. Ze beheren ergens in de buurt van 15000 vierkante meter (anderhalve hectare) aan bloemen en planten. "Is niet veel werk", zegt Harrie en giet nog wat water bij een plant (en ik heb al moeite met mijn gazon van 5 bij 4 meter). Als je nog eens een bloeiende bananenboom, citroen of sinaasappel wilt zien: daar moet je heen. Ook hier hebben we het niet over dienst gehad.

 

De volgende is Jo Coenen. Hij weet het nog niet, maar we komen er aan.

Tot zover voor deze keer. Als je iets nieuws te melden hebt: ik hoor het graag en weet je iets van Floris Berting, Brorens of onze vriend Bruining dan ook graag even mailen of bellen.

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.