Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update dinsdag 9 juni 2009

 

Beste mensen,

De afgelopen maanden heb ik regelmatig emailtjes gekregen. Waarvan de strekking meestal was: hou het contact een beetje op orde. Laat het niet weer 43 jaar duren. Vandaar dat ik besloten heb om op onregelmatige tijden weer een update of een nieuwsbrief te schrijven. En jullie op de hoogte te houden van nieuwe gebeurtenissen of oude herinneringen. Mocht je daar geen prijs opstellen, stuur me dan even een emailtje en ik haal je uit de mailing lijst.

 

Gevonden

De afgelopen maanden heb ik nog een paar makkers gevonden. Of ze hebben zich zelf gemeld. Ik som ze even op:

Jan Gortemaker (63-3 en als ik me goed herinner was hij het maatje van Joop Willems),

Geert Rendering (65-1),

Louis van de Boom (65-3),

Leen den Boer (64-1),

Hans Kolmschot (63-6),

Jaap Stremler (63-4),

Rinus Pors (ook 63-4),

Gerrit van Zandvoort (63-1).

Piet Toonstra (64-1) is helaas overleden te zijn. Van zijn zoon Hendrik kreeg ik een aantal foto’s toegestuurd en die heb ik toegevoegd aan de site.

Na de vakantie zal ik de draad weer eens op nemen en proberen de nog niet gevonden mensen boven water te krijgen.

 

Op bezoek

De afgelopen maanden ben ik alleen of met Rietje bij een aantal makkers op bezoek geweest. En er staan nog een paar bezoeken gepland. Sinds ik in de VUT zit, heb ik gewoon tijd te kort. De eerstvolgende is Adrie de Bie. Hij weet het nog niet, maar volgende week komt er iemand bij hem oude koeien uit de sloot halen. Gooi ze er maar alvast in Adrie!

Zo was ik bij Anja en Willy Broens, Ger Vossen (die sukkelt een beetje met zijn gezondheid maar het gaat nu weer beter met hem. Stuur die goeie ouwe Ger eens een kaartje).

Marie-José en Henk Verhees en last but not least bij Anneke en Rinus Kweekel.

 

Rinus Kweekel

Ik had van het vorige bezoek geleerd, dus een nieuwe scanner meegenomen (A3 dat gaat wat sneller, een hele pagina tegelijk). Ik mocht dus weer eens in dat fantastische plakboek van hem grasduinen. Daar zitten werkelijk mooie dingen in. Ben je zo weer terug in 1965. Rinus was in 1965 niet te benauwd om alles van het publicator te bietsen. Gelukkig maar. Dat bracht een hoop namen terug. Zo had hij de complete bemanningslijsten van de schakelwagens, locatie coördinatie van oefening Bruinvis (het huiswerk van Rob van Kordelaar), de wachtlijsten van november 1965 en iets heel bijzonders. Een verslag van een paar dagen uit de oefening Hou doe II.

 

Hou Doe II

Deze oefening verliep rampzalig voor lichting 64-3. De oefening zou duren van 10-19 november 1965. We zouden op 25 november afzwaaien en als we dus op de 19e waren teruggekeerd, was er geen vuiltje aan de lucht geweest.

Maar op de 12e begon het zo ongenadig te vriezen, dat de oefening halverwege werd afgeblazen. De piketpennen van de antenne tuien kregen we nog niet met een afbouwhamer uit de bevroren grond. De tuien hebben we toen maar doorgeknipt, waardoor we op de volgende locatie geen piketpennen meer hadden. Ik kon nogal opschieten met de mensen van het onderdeel, waar wij met onze wagen op detachement waren. En na wat gesmoes, mochten wij in de verwarmde officierstent overnachten. In een pubtentje vroor je zowat dood. De thuisreis berekend op één dag, duurde door ijzel en sneeuwval bijna twee dagen. We kwamen thuis in de nacht van de 20e op de 21e. Van ordentelijk afzwaaien was totaal geen sprake. Het was inpakken en weg wezen. Compleet vergeten om de adressen van de maten op te schrijven, Bij de poort schreef ik achter op mijn loopbriefje de adressen van Hans Siebelt en André Brenninkmeijer. Dat was alles. Het leger, normaal een toonbeeld van organisatie, zakte compleet door het ijs. Zo’n chaos had ik nog nooit gezien. Maar we waren thuis.

Gaan we nu terug naar het verslag uit het boek van Rinus. Het verslag heeft hij niet zelf geschreven, maar van een telex gebietst (dat dachten jullie al). Het is niet duidelijk wie het geschreven heeft. In het begin noemt hij zich Meuwissen, maar Evert komt even later in het verhaal binnen, dus het is Evert niet.

Omdat het op een telex is getikt gedurende drie dagen en hij van 64-3 is, denk ik dat het uit de vingers van Lex Bosveld is gekomen. Wil je even terug naar die koude dagen van 1965 dan moet je dit echt even lezen. Let niet op de spelling of de stijl. Op een telex kon je niet zo gemakkelijk iets veranderen. Het zijn vermakelijke ontboezemingen van iemand die nog maar een paar dagen in dienst hoeft te zijn. In het verhaal komen o.a. overste Duque, Evert Meuwissen, Appie Aalbers, sgt. Schaap, Jantje Swam, Willie van de Ven, Aad Seesink en ikzelf voorbij.

Een selectie uit de foto’s van Rinus staan nu op de website. Daar zitten een paar hele uniek bij. Kijk op foto RK31 voor het Hou Doe verslag. Het is een vrij groot bestand.

Zo dat is het voor nu. Over een paar weken meld ik me wel weer. Allemaal een fijne vakantie en tot ziens.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.