Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 19 januari 2009

 

Beste mensen,

Na er vanaf juli vorig jaar naar toegewerkt te hebben, heeft afgelopen donderdag dan de reünie plaatsgevonden.

Tijd voor een afdate: een afsluitende update. Deze gaat ook weer naar de makkers die niet in de gelegenheid waren om deel te nemen en na 1 december geen update’s meer kregen. Immers, het had geen zin hen nog langer lekker te maken voor iets waar de aanmelding voor was gesloten. Vandaar.

 

Terugblik op een fenomenale dag.

Het programma in de Oranje-Kazerne werd verzorgd en ons aangeboden door adjudant N.N. van 11 LMB(Aast) "7 December" en zijn medewerkers.

 

Museum van de Verbindingsdienst

Het weer werkte uitstekend mee. Zonnig en ca. 6-7 graden. Perfect, beter konden we niet treffen in januari.

Rond kwart voor tien begon de ontvangst van de eerste reünisten. In het Museum hadden Jacques Bouvrie en Ed van Seters een compleet team van medewerkers laten aanrukken. Waarin ook een aantal dames de koffie al bruin hadden staan. Toen ik zelf rond half elf naar binnen ging, stond iedereen al onder het genot van koffie met een koekje het ijs te breken en zat de sfeer er goed in. Het Museum zal vermoedelijk niet die aandacht hebben gekregen die het verdiend had, maar toch zag ik menigeen liefkozend over apparatuur aaien waarmee men vroeger had gewerkt. Of een voertuig beklimmen dat men vroeger bereden had.

Het duo Jacques en Ed had ook een fotograaf laten aanrukken en die heeft een serie foto’s gemaakt. Deze staan nu op de site en daar zitten ook een paar bij van Willy Broens aan zijn voormalige telefooncentrale en Adri de Bie die nog even aan het stuur van de YA314 kroop. Op de laatste nieuws pagina heb ik een foto van Adri uit 1965 gezet naast die uit 2009. Kijk eens naar zijn ogen: "deze paardenkrachten hield ik in bedwang".

De dames en heren van het Museum hadden alles perfect voor elkaar. Het bezoek daar was bedoeld om alvast een beetje de sfeer van vroeger te zien en te beleven.

 

Oranje-Kazerne

Dat kon al niet beter worden zou je denken. Maar daar bleken adjudant N.N. en zijn team, kpl1 N.N., anders over te denken.

Rond 12 uur vertrokken we naar de Oranje-Kazerne en daarna heeft adj.N.N. en zijn team ons met militaire precisie en veel enthousiasme een onvergetelijke middag bezorgd. Hij had de reünisten die niet naar het Museum waren geweest, al van de parkeerplaats van gebouw "De Valk" gevist, naar de parkeerplaats op de O.K. laten rijden en vandaar naar het restaurant op Groot Heidekamp gependeld. Die waren dus al binnen toen wij uit Ede arriveerden.

 

Appel

Na de nodige veiligheidscontroles kwamen we op een parkeerplaats op de voormalige LETS. 4 pendelbusjes reden ons vandaar naar het restaurant, waar de vroegkomers al aan de koffie zaten. Om te controleren of iedereen aanwezig was en niemand over de O.K. rond dwaalde, hield adj. N.N rond één uur met veel hilariteit een ouderwets appel ("dat heette toch vroeger: present adjudant?").

Na een welkomstwoordje las Han Neeskens een verrassend gedicht voor en verblijde Jan Schuring mij met twee Groningse specialiteiten (die zijn de dag erna al soldaat gemaakt - mmm).

De cateraar had intussen een uitgebreid lunchbuffet klaargezet en we konden de inwendige mens versterken.

Adj. N.N. had een strak schema opgesteld en direct na de lunch werden we in busjes naar de filmzaal bij gebouw "De Valk" gebracht.

 

Luchtmobiele Brigade

Rond twee uur vertoonde adjudant N.N. ("Ik ben ook van de lichting 63, dat is nl. mijn geboortejaar" en "jullie horen niet echt tot onze doelgroep, maar het is wel leuk om jullie deze film te laten zien") van de 11Luchtmobiele Brigade een film over deze brigade. Hij liet foto’s zien die hij tijdens zijn eigen uitzendingen had gemaakt en beantwoordde vragen over het huidige werken in het leger.

 

Rondleiding kazerne

Rond 3 uur begon een busjes carrousel waarin we een rondleiding kregen over de Oranje-Kazerne. Adj. N.N. had er op gerekend dat elke rondleiding ongeveer een half uur zou duren en dat we allemaal rond vier uur in het restaurant Groot Heidekamp zouden zijn. Om daar tot het diner nog met de fotoboeken gezellig bij te kunnen kleppen. Maar het grote aantal vragen en vooral het enthousiasme van de personen die ons rondreden, zorgden ervoor dat sommige busjes meer dan 75 minuten onder weg waren (ik heb niet begrepen dat iemand daar verdrietig over was). In elk geval arriveerden de laatste rondleidingen pas om kwart over vijf in het restaurant. Daar stond inmiddels al een uitgebreid luxe Indisch buffet klaar barstens vol lekker hapjes. Het prachtige boek over de 1 Divisie "7 december" dat adj. N.N. voor vijf euro te koop had en waarvan de opbrengst bestemd is voor het onderhoud van de herdenkingsmonumenten werd onder de aandacht gebracht.

 

Laatste woord

Het werd tijd om hem en zijn team te bedanken voor hun inzet en enthousiasme en toen gingen we eten. Rob van Kordelaar hield nog een laatste woord (dacht hij) en om kwart voor zeven was ik de meest gekuste man van de divisie.

In pendelbusjes gingen we terug naar de parkeerplaats waar onze auto’s stonden. Intussen was het donker geworden en prompt verdwaalden bij het naar buiten rijden een aantal nog even op de O.K.

 

Een aantal mensen heeft daarna de avond nog voortgezet in het PMT. Waarbij we direct konden vaststellen dat het PMT toch veel te klein was geweest en zeker niet zo’n onvergetelijke dag had op geleverd.

 

Bedankt adjudant Falck en team!

Rest mij nogmaals de teams van zowel het Museum als het team van adj. N.N. van harte te bedanken voor hun inzet en enthousiasme die voor een geweldige dag hebben gezorgd.

 

Ik heb inmiddels een aantal reacties gehad. Die van Jan Schuring kunnen jullie even meelezen: "Diegene die thuis zijn gebleven hebben het ongelijk aan hun zijde gehad. De rondtour over het terrein bracht bij mij de juiste herinneringen boven. Ik kon mij na al die jaren nog perfect oriënteren. Zelfs de plaats van het exercitieterrein, nu volgebouwd, herkende ik feilloos. Ook op het Mobcomplex heb ik ONZE loods aangewezen. Prachtig al die nostalgie.

De verzorging door defensie en de begeleiding mag ik natuurlijk niet vergeten. Die was zoals je misschien niet mag verwachten. Normaliter denk je aan militair gezag en optreden, dat was mijns inziens niet het geval. Ik heb alles als burgerlijk en zeer gemoedelijk ervaren, waarvoor hulde".

 

En hier sluit ik me dus bij aan. De reünie zit er op. Als jullie over een tijdje interesse in een "herhalingsoefening" dan hoor ik dat graag.

 

Foto’s

De foto’s van de fotograaf van het Museum Frans Veltman heb ik erop gezet, alsmede een aantal andere die ik binnenkreeg.

Marinus

Van Marinus van Schaijk kreeg ik een emailtje. Marinus was in 1964 en 1965 niet alleen een begaafde violist maar ook onze hoffotograaf. En dat is hij nog steeds. Hij heeft prachtige foto’s gemaakt die hij weer op zijn eigen webserver (het is zijn vak) heeft gezet.  Kijk op zijn fotopagina voor het juiste webadres en de inloggegevens. Ik had zelf ook de groepsfoto op mijn site staan, maar die van Marinus is een kilometer beter en verlicht tot in de achterste hoekjes. Haal hem en andere foto’s op bij Marinus. Ik heb er zelf al eentje van de groepsfoto gehaald en voor jullie gemak een lijstje gemaakt van de namen. Dat stuur ik jullie hierbij toe. Bekijk alle wijzigingen op de site met deze link: http://www.11vbdbat.nl.

 

Ten slotte:

Ja, het zit er op. Ik had met velen nog graag wat langer gesproken. Maar er waren zoveel oude makkers te spreken, dat is dus niet bij iedereen gelukt. Wellicht kunnen we over enige tijd nog eens bij elkaar komen. Misschien een idee om dat dan niet in compagnieverband te doen, maar bijvoorbeeld per peloton. Maar ja, dan zit net de man die je ook graag even wilt zien, in een ander peloton.

De personele bezetting van de C compagnie van het 11Vbdbat heb ik vrijwel geheel kunnen reconstrueren. De namen en adressen zijn actueel. Als jullie gaan verhuizen of een nieuw e-mail adres krijgen laat me dat dan weten, zodat het actueel blijft.

 

Wat blijft over: Ja! Jullie bedanken voor alle bedankjes, de kusjes, de wijn, bonbons en echte Gruninger kruudworst.

 

Hou je taai en houd contact.

Kees Blokker

Voorste rij zittend: Rinus Kweekel, Hans Siebelt, Willy Broens, Harry Borger, Henk Smit, Leo Leenaarts, Berrie Barendregt,

 Inno van Dijk, Jan Rikken.

Tweede rij zittend: Jan ten Zende, Harry Kuijpers, Jo Coenen, Jan Schuring, Johan Engelhart, Wim Wolschrijn, Joke van Goor.

Staand daar tussen in achter Henk Smit en Leo Leenaarts: Harrie “Hoppie” Hoppenbrouwers, Rob van Kordelaar.

Voorste rij staand: Marinus van Schaijk, Jan van Eerden, Peter Blom, Jan Brans, Aad Seesink, Henk Pierik, Harry Murkens,

Jan Vogels, Leen van de Hor, Martien van Bergen.

Tweede rij staand: Martin van Mierlo, Toon Knaap, Adri de Bie, Jan Bulten, Henk Heidema, Piet Struijk,

Lex Bosveld, Kees Blokker.

Achterste rij staand: Jan Wanders, Wil Adriaans, Ket Hartman, Herman Buijs, Peter van Lith, Han Neeskens.

Helemaal achteraan: Jan van Vegchel, Henk den Hartog.

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.