Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 1 december 2008

 

Beste mensen,

Gevonden

Ton Bosveld. Een tip van Berrie Barendregt over deze lange sergeant maakte dat ik toch nog eens opnieuw het oneindige rijtje Bosvelden in Arnhem onder de loep nam. Berrie zei dat Ton een hele goede gitarist was. En bij even zoeken op Gitaristen Bosveld Arnhem kwam hij direct bovendrijven. Ton was in 1965 een man met prachtig koperkleurig haar. Dat is nu prachtig zilverblond haar. Hij is inderdaad een gitaarvirtuoos en zat jarenlang in de band: The Dimes.

Hubke Claassen. Aanvankelijk dachten we dat hij Hubke Smeets heette en in 1963 en 1964 bij SV Meerssen voetbalde. Nadat ze bij Meerssen alle archieven hadden doorgespit, bleek daar nooit een Hubke Smeets te hebben gespeeld. Wellicht bij Rios in Echt dan? Evert Meuwissen identificeerde hem daarna als Hub Claessen. Het lukte ook toen nog niet om hem te vinden, totdat Harrie Murkens deze week met Hubke Claassen’s (met 2 a’s) adres kwam aanzetten. Hubke vond het geweldig en zijn vrouw Mia trouwens ook.

Hij had ook nog een stel namen, zelfs met hele concrete woonplaatsgegevens. Maar de zoektocht eindigt vandaag. Het is zinloos om nog mensen op te sporen en dan te moeten zeggen: "Er is op 15 januari a.s. een reünie, maar je kunt er niet meer aan deelnemen, omdat het PMT mudvol zit". Er kan geen muis meer bij. Het PMT is nl. niet van caoutchouc (rubber) zoals de Belgen zeggen. Eerlijk gezegd zitten we nu al als haringen in een ton. Dus die namen blijven liggen tot een volgende reünie.

 

Cor Leijtens

Cor maakte me er op attent dat behalve de vijf smaakmakers die ik in de vorige update noemde (Hub de Bie, Jan Greten, Pietje van Summeren, Jan Wanders, Appie Hammink) er in de oudere lichtingen nog een serie gangmakers was: Cees van Balsfoort, Jaap Budding en Cor Leijtens zelf. Inderdaad dit clubje liet de kazerne soms in opperste staat van alarm brengen. Dat zal ik even toelichten.

Weet je nog dat wij voor ons appel moesten aantreden op de weg tussen gebouw D en gebouw E. De compagnie was ongeveer 125 man sterk en op deze weg was maar plaats voor twee compagnieën. De A en C compagnie hadden altijd tegelijk appel. En dan ervoor of soms erna, stonden daar de B-compagnie en de staf-staf en verzorgingscompagnie. Er was niet meer ruimte dan voor rond de 250 man. Als alle vier compagnieën, dus het hele bataljon, tegelijk moesten aantreden, gingen we altijd naar de exercitieplaats. Dat gebeurde niet vaak. Eigenlijk alleen bij een commandowisseling of als de vaandrigs werden beëdigd tot officier. Ik geloof dat ik daar maar twee keer met het hele bataljon heb gestaan.

 

De fiets van de OKP

Dat de hele kazerne (vierduizend man) moest aantreden, gebeurde eigenlijk nooit. Toch heb ik dat één keer meegemaakt.

Een delegatie van het Lijnpeloton ging een avondje stappen. De groep bestond uit Cees van Balsfoort, Jaap Budding, Cor Leijtens en de echte aanstichter Jan Greten. Na die avond uitgebreid aan Bacchus geofferd te hebben, besloot het kwartet om de fiets van de Officier van Piket (O.K.P.) naar de top van de vlaggenmast op de appelplaats te takelen.

De O.K.P. zocht de hele avond naar zijn fiets en vond hem ’s morgens terug toen hij met de wacht de vlag wilde gaan hijsen. Er werd groot alarm geslagen en alle manschappen van de kazerne moesten aantreden om de dader op te sporen. En dán zie je pas echt een massa soldaten bij elkaar. Het leek het Rode Plein op 1 mei wel. Maar haal uit zo berg soldaten de dader maar eens. De hele kazerne in rep en roer, maar de daders werden niet gevonden.

Als resultaat van al deze gangmakerij zaten de mannen wel eens vaker achter de wacht dan ze lief was. Ik had al Johan Altena onofficieel op de hoogste trede van het gestraften klassement gezet, maar hij is nu onttroond. Met zijn schamele 43 dagen verzwaard kan hij niet in de schaduw staan van de 40 dagen licht arrest en 28 dagen verzwaard van Cor Leijtens. Je hebt altijd baas boven baas.

 

Dienstmakkers.nl

Een aantal van de intussen teruggevonden personen waren zeer moeilijk te vinden en dat heeft volkomen onnodig veel tijd en moeite gekost. Het betrof o.a. Henk Heidema, Peter van Lith, Jan Rikken, Jan Schuring. En Harry Borger, die ik probleemloos via Henk Heidema had kunnen vinden. En steeds zeiden deze personen dat ze gewoon op Dienstmakkers.nl waren aangemeld. Daar snapte ik geen malle fok van. Ik zat daar zelf ook op en had niemand gezien. Ik kan er maar matig tegen als ik dingen niet snap die eigenlijk heel eenvoudig zijn. Dan wil ik het naadje van de kous weten en ervan leren. Er achter aan dus. Wat blijkt nu?

De correcte naam van ons bataljon was: 11Verbindingsbataljon, afgekort 11Vbdbat. In de normale omgang zeiden we altijd: "Ik zit bij het 11e Verbindingsbataljon". Toen ik me bij Dienstmakkers.nl aanmeldde, heb ik naar het onderdeel 11e Verbindingsbataljon gezocht en dat als mijn onderdeel vermeld. Blijken er bij Dienstmakkers.nl nog zeker vier onderdelen te bestaan, die ook allemaal mensen van het 11Vbdbat herbergen. En de personen die ik niet kon vinden stonden vermeld bij één of meer van deze andere onderdelen.

Die onderdelen hebben allemaal andere, nog minder juiste namen:

11 Divisieverbindingsbataljon,

11Verbindingsbataljon (MND(C)), (wat dit betekent is mij compleet onduidelijk. Waarschijnlijk is dit iets dat de man die het allereerste dit onderdeel heeft gecreëerd er zelf maar aan heeft toegevoegd. Misschien dat hij wilde zeggen: "Ik heb één maand bij de C compagnie gezeten")

1e divisie 7 december, met warempel één vermelding.

In de sortering van de onderdelen staat het 11e Verbindingsbataljon als allerlaatste bij de onderdelen die met het cijfer 1 beginnen. Dat komt door de e achter 11. De onderdelen die beginnen met 11 en dan een spatie, staan juist helemaal aan het begin daarvan.

Logisch dus, dat iemand die zich bij Dienstmakkers.nl aanmeldt die onderdelen eerder vindt en daar dan zijn naam bij zet. Maar op die manier vindt hij nooit zijn makkers die zich bij het iets juistere onderdeel 11e Verbindingsbataljon hebben aangemeld. Wat mij dus precies andersom is overkomen. Ik heb een paar keer een mailtje naar Dienstmakkers.nl gestuurd. O.a. ook om de reünie bij de link reünies te krijgen. Ondanks dat men bij de info zegt, dat men alle mail leest en direct reageert, heb ik geen enkele reactie gehad. Ik denk dus dat er helemaal geen redactie is, die eventuele fouten corrigeert.

 

Wat heb ik nu gedaan: ik heb op Dienstmakkers.nl het onderdeel 11Verbindingsbataljon gewoon als nieuw onderdeel aangemaakt (dat was er nl. nog niet). Dit onderdeel staat nu bijna bovenaan nl. als 5e van boven. Nog hoger dan 11Divisieverbindingsbataljon en de rest. Hoe dat kan weet ik ook niet (eerlijk gezegd, weet ik het wel. Maar als ik dat hier ga uitleggen en iemand van Dienstmakkers.nl leest dat, dan springen ze daar uit hun vel).

 

Ik zou nu iedereen willen oproepen om dit, nieuw op Dienstmakkers.nl aangemaakte onderdeel 11Verbindingsbataljon, met personen te vullen, door zich daar aan te melden en dit onderdeel aan zijn naam toe te voegen. Diegenen die al op Dienstmakkers.nl zitten, hoeven het alleen maar aan hun naam toe te voegen. Zodat je beter en op de juiste manier door je makkers terug te vinden bent.

Dus doe me een plezier ga naar http://www.dienstmakkers.nl. Zit je er nog niet in, meld je dan aan (kost niets) en dan klik>Zoek onderdeel, dan> landmacht vanaf 1950>Verbindingsdienst> dan staat op dit moment als 5e van boven 11Verbindingsbataljon> klik op dat onderdeel. Je ziet daar nu in elk geval twe namen staan: nl. Henk Heidema en mijzelf. Klik vervolgens op: Ik zat bij dit onderdeel. Het 11Verbindingsbataljon wordt nu aan je naam toegevoegd en je kunt hier gegevens over je zelf en je diensttijd invoeren. Veel succes en bedankt voor jullie medewerking.

 

Foto’s

Toegevoegd zijn de foto’s van Jan van Eerden.

 

Wil je nog eens weten hoe het ook al weer zat? Bekijk alle wijzigingen op de site met deze link http://www.11vbdbat.nl

De reünisten krijgen deze week een lijst met de deelnemers aan de reünie. Dat zijn er meer dan 60 geworden.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.