Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 24 november 2008

 

Beste mensen,

 

Gevonden

Fred Sijnhorst. Van Jacques Bouvrie kreeg ik een tip en een verhaaltje over Fred.

Ik moest gelijk aan een film denken die ik in die tijd had gezien: "Follow the Boys" met Connie Francis. Hoewel mijn aandacht meer uitging naar de schoonheid van Paula Prentiss. De film gaat over een paar schepen van de Amerikaanse vloot die in de Middellandse Zee varen. De liefjes van de mannen aan boord volgen als zeemeeuwen de schepen en zijn in de nieuwe haven als de schepen daar arriveren.

Iets vergelijkbaars was met Fred Sijnhorst ook. Toen de hele bups in 1964 naar La Courtine ging, reisde zijn familie in zijn Lelijke Eend (was duidelijk een populaire en flexibele auto) achter de colonne aan. De familie verbleef op een camping in de buurt en daarom hoefde Fred ’s avonds niet op de kazerne te blijven. Hij mocht "thuis" (op de camping) bij vrouw en koters gaan slapen. De dienst: je kon er wat van maken, als je maar creatief was! Fred was indertijd die sergeant 1 met de geweldige markante snor. Fred zat bij het Radiopeloton.

Leen van de Hor. Een paar weken geleden meldde ik dat ik Leo Leenaarts had gevonden en gehoopt had dat hij me naar Leen zou leiden. Dat was toen helaas niet zo, maar uiteindelijk was een tip van hem toch genoeg om Leen te vinden. Net als de meeste terug gevonden personen, was Leen eerst overdonderd dat iemand totaal onverwacht over een periode van 43 jaar geleden begon te praten. Maar dat duurde bij hem geen twee minuten, toen lepelde hij gelijk een vracht verhalen op. Hij herinnerde zich direct Leo Leenaarts, Paul Rybakowski, Harrie Murkens en Harrie Hoppenbrouwers. Dit laatste duo was onafscheidelijk en dezelfde voornamen gaf veel verwarring, zodat Harrie Hoppenbrouwers was omgedoopt in Hoppie Hoppenbrouwers. Van alle lichtingen van vóór 63-4 waren deze twee de enigen die ikzelf me kon herinneren. Hoppie was zo smal als Stan Laurel. Harrie Murkens had niet de omvang van Oliver Hardy, maar hij had toch wel een blozend figuur, om het eens kalmpjes uit te drukken. Leen verteld: "Die twee waren altijd samen op stap. En elke avond hadden ze een snee in de neus. Harrie haalde nog zijn bed wel, maar Hoppie struikelde altijd over de bank, viel languit op de tafel en bleef daar tot de reveille liggen. In La Courtine was dat ook het geval. Op een avond na uitgebreid stappen, kwam het duo terug op de kamer die op de eerste etage lag. Hoppie moest plots een plasje plegen. Zonder na te denken opende hij het raam, klauterde op de vensterbank en hup daar ging de stortvloed naar beneden. Ik hoorde nog één van de wachten buiten tegen een ander zeggen: "Ik geloof dat het gaat regenen". Toen donderde Hoppie achterover de kamer in".

Zo had Leen nog een stel verhalen, maar ik kon niet snel genoeg schrijven. Die mag hij dus zelf vertellen.

Berrie Barendregt. Toch nog gevonden. Hij was van de lichting 63-6, maar tekende gelijk bij en heeft daarna vier jaar als KVVer aan antennemasten liggen hengsten (zie de fotopagina van Adri de Bie). Hij woont niet meer in Dordrecht, maar sinds 1986 in België. Zijn emailadres staat op de lijst, dus wie hem wil mailen kan tekeer gaan.

 

La Courtine

Van Jacques Bouvrie kreeg ik een emailtje:

Als je het kamp via de zuidelijke ingang binnenkomt en je slaat meteen na Ilot-D (waar wij gelegerd waren) rechtsaf, vind je een museumpje ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen die ooit in La Courtine dienden. Een van mijn collega's, Ben Kelderman, destijds MTOO bij de A-cie, reed deze zomer eens door het kamp en werd door de beheerder van het museum aangehouden en meegetroond. Het moet interessant zijn daar. Dus als je in de buurt bent, vergeet niet ook even dat museum binnen te lopen.

 

Foto’s

Toegevoegd zijn foto’s van Harrie Murkens. Daar zitten weer een heleboel nieuwe gezichten bij, die nog geen naam hebben. Wie helpt een handje?

En van Leo Leenaarts kreeg ik een aantal aanwijzigen op welke foto’s hij staat. O.a. bij Inno van Dijk en John Ernst. En dat vind ik nou zo leuk, dat langzaam maar zeker alle namen bij de foto’s komen.

 

Diegenen die regelmatig op de site kijken, hebben het waarschijnlijk ook al gezien: er is een pagina over de Oranje-Kazerne bijgekomen.

\In het fotoboek van Frits Diks vond ik een klein geel boekje. Eerst geen aandacht aan gegeven. Toen zag ik dat het "De Wegwijzer" voor de Oranje-Kazerne 1 september 1965 – 31 augustus 1966 was. Barstensvol informatie over het dagelijkse leven op de O.K. Met regels voor appel, het eten, filmvoorstellingen, enz. Fotootjes van de legeringsgebouwen tot en met het officiershotel. En met een plattegrond van de O.K. Ik heb de pagina’s gescand en die staan nu op een aparte pagina over de O.K.. Verder heb ik er nog een aantal ansichtkaarten en andere informatie opgezet. Wil je nog eens weten hoe het ook al weer zat? Bekijk alle wijzigingen op de site met deze link: http://www.11vbdbat.nl

 

De Reünie

Deze week kun je je nog aanmelden voor de reünie. Zou je de informatie kwijt zijn, hier is nog eens in het kort het programma.

Rond 10.00 uur bezoek aan het Museum van de Verbindingsdienst

12.30-14.00 lunchbuffet PMT Schaarsbergen.

14.00-16.00 bezoek Oranje-Kazerne

18.00-20.00 Indisch buffet PMT Schaarsbergen

 

Kosten 37.50 pp incl. Museumbezoek 32.50 pp zonder Museumbezoek.

Ik moet volgende week de definitieve aantallen aan het PMT doorgeven. Dat kan ik alleen van diegenen waarvan ik ook de betaling binnen heb. Dus, wil je erbij zijn, maak dan deze week nog even je betaling over.

 

Het lijkt er op dat het heel druk gaat worden in het Museum van de Verbindingsdienst. Als iedereen, die in eerste instantie aangaf te komen, ook werkelijk deelneemt, dan kan de groep wel eens meer dan 60 personen groot worden. Het aantal deelnemende dames is onverwacht hoog. Nam bij de enquête 25% van de mannen zijn schoonheid mee, dat is nu ruim 50%.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.