Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 10 november 2008

 

Beste mensen,

Dit wordt een korte update. BBHH (Bezigheden Buitens Huis Hebbende) zoals Toon Kortooms één van de Beekmannen liet zeggen in zijn boek "Beekman en Beekman", verhinderden een uitgebreid epistel.

 

Gevonden

Harry Laponder. Vorige week zag ik niet zitten dat we hem nog zouden vinden, maar hier is hij dan toch. Onze sympathieke rechtsvoor in het peloton van de Vierdaagse 1965. Hij heeft bij de Nuon gewerkt, jarenlang in Beuningen gewoond, maar nu net over de grens in Duitsland.

Han Verkaart. Hij was sergeant bij het Lijnpeloton en staat op de foto WA5 tussen Rob Luchsinger en Wil Adriaans in te controleren of Wil de bierglazen wel goed vol tapt. Hij is geboren in Zierikzee, maar woonde toen al in Rotterdam.

Met de tips van Henk Heidema werden Joop Berendijk en Wim Derksen gevonden. Wim is meer bekend onder de naam Flip Derksen, maar met zijn mooie snorretje zou Erroll Flyn nog beter gepast hebben. Hij was de chauffeur van de Bus die de beroeps ’s morgens uit Ede ophaalde en ’s avonds weer terug bracht. Daarnaast was hij chauffeur van de keukenwagen. Hij is wereldberoemd geworden nadat hij het presteerde de keukenwagen op de zijkant in een sloot te leggen, zonder een spier te vertrekken uitstapte en op een paar meter afstand naar de gekantelde wagen ging staan kijken met een gezicht van: "Hoe komt die daar nou te liggen?".

 

Foto’s

Toegevoegd zijn de foto’s van Han Verkaart, Jan Schuring en Wim Wolschrijn. Wim stuurde de foto’s met een vrijwel complete namenlijst van de afgebeelde personen. Daardoor kon ik ook op de pagina’s van Jan Wanders, Appie Hammink en Wil Adriaans een aantal ontbrekende namen invullen en weten we ook weer de namen en gezichten van Jaap Budding, Carl Hoornstra en Joke van Goor. Bekijk alle wijzigingen op de site met deze link: http://www.11vbdbat.nl.

 

Kees Blokker

 

Update maandag 17 november 2008

 

Beste mensen,

De week is weer omgevlogen. Tijd voor de update.

 

Gevonden

Jan Swam. Zijn naam en 1965 adres kreeg ik een paar weken geleden van Frits Haen. En in het fotoboek van Frits Diks zat een foto waar hij onder had geschreven: "Jantje Swam was al die tijd mijn postcommandant". Een heel eenvoudig zinnetje. Toch zit er heel wat in opgesloten. Een koos-verkleinnaam als "Dickie, Appie, Berrie, Stipje en Jantje" werd alleen gegeven aan díe personen die bij de manschappen erg geliefd en populair waren.

Meestal waren dat dienstplichtigen. Bijna nooit beroepsmilitairen. Immers de mythe was: Beroeps zijn er alleen maar op uit om je diensttijd zo onaangenaam mogelijk te maken (zelf denk ik dat er maar één persoon was, die iemands diensttijd tot een ramp kon maken en dat was de betreffende persoon zelf). Een beroeps met een koos-verkleinnaam kwam maar zelden voor. Appie Aalbers was zo’n uitzondering.

Maar nu terug naar Jan Swam. Ervan uitgaande dat hij een dpl. sgt. was geweest, noemde ik hem al direct Jantje. Foutieve aanname. Jan Swam bleek 7,5 jaar geleden met pensioen te zijn gegaan, na 40 dienstjaren als beroeps. Hij lachte hartelijk met mijn l.l verhaal om de situatie te redden en toen begreep ik ook waarom Frits Diks hem als Jantje in zijn boek had geschreven: Jan Swam is een toffe peer. Hij noemde gelijk ook even de juiste voornaam van D.W. (Appie ) Aalbers: Dries.

Ton Kurvers. Hij zat op de bataljonsadministratie maar was toegevoegd aan de C-cie.

Helaas, moet ik jullie ook nu weer melden dat één van onze makkers is overleden. Dit keer is het Dick van Brummen die op 12 september jl. is overleden, na zes jaar aan de spierziekte A.L.S. te hebben geleden. Ik heb zijn weduwe, Annie van Brummen, onze condoleances gezonden.

 

DVD van de Verbindingsdienst.

Zoals jullie nog wel weten, waren Rietje en ik een paar weken geleden al in het Museum van de Verbindingsdienst. Daar hadden ze in het winkeltje een DVD te koop, die door de VOV in 2004 is gemaakt. Nou betekent VOV: Vereniging van Officieren van de Verbindingsdienst, en dus zou je kunnen denken: "Die lui sliepen altijd al apart. Wat moet ik daar nou mee?" Dat dacht ik dus ook, maar Rietje had er al eentje gekocht. Wij die deze week eens bekijken. Staan er gewoon een paar voorlichtingsfilms op die de L.F.F.D. (Leger Film en Foto Dienst) gemaakt heeft. Ook eentje van de werking van de Verbindingsdienst. Deze film is uit 1965, dus onze diensttijd. In deze film speelt het 11Verbindingsbataljon een aardige rol. Het trekken van de lijnen, opzetten van de zendmasten, telegrafisten opleiding, de mannen in het BK kantoor, ordonnansen, enz. Zover ik heb gezien, gaat het om mannen van de A-compagnie en het 106VbdRasbataljon. Zij hadden de Duitse apparatuur met de antenne toeters en verzorgden de raster verbindingen op de knooppunten. Ik heb er geen bekenden in gezien. De DVD kost 5.00 euro. Als je er bent, kijkt er eens naar. Best leuk alles nog een te zien van 40 jaar geleden.

 

Foto’s

Toegevoegd zijn foto’s van Pieter Lucius en een aantal van Rob van Kordelaar. Daar zat ook eentje bij met Hans Siebelt. Zodat Hans er nu ook eindelijk bijstaat. Bekijk alle wijzigingen op de site met deze link: http://www.11vbdbat.nl/

 

De Reünie

De aanmeldingen voor de reünie lopen uitstekend. Het wordt een gezellig boel. Ook het aantal deelnemende dames is onverwacht hoog. En in het stukje van Willy Broens hebben jullie kunnen lezen hoe belangrijk vrouwelijk schoon wel niet was (en is) voor een soldaat!

 

Even een paar adresgegevens:

Museum voor de Verbindingsdienst is gevestigd in de Elias Beeckman kazerne

Nieuwe Kazernelaan 10

6711 JC EDE

 

PMT Schaarsbergen heet nu:

ECHOS Home De Landing (PMT)

Deelenseweg 28

6816 TS ARNHEM

Tel.: 026 443 04 87

 

Oranje-Kazerne

Clement van Maasdijklaan 5

6816 TW Arnhem

Tel.: 026 353 11 11

Maar ga die maar niet bellen: de telefooncentrale staat namelijk in Den Haag en je mag blij zijn als je dan correct wordt doorverbonden.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.