Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update donderdag 30 oktober 2008

 

Beste mensen,

Zoals afgesproken, zou ik jullie direct op de hoogte brengen van mijn bezoek aan adjudant N.N. en zijn assistente korporaal I N.N. (in onze tijd hadden we niet zulke knappe korporaals). Zij hebben Rietje en mij de Oranje-Kazerne rondgereden. De O.K. is totaal veranderd. Het wachtgebouwtje met telefooncentrale, kapper en tandarts is weg. Op de exercitieplaats zijn nu legeringsgebouwen. De oude legeringsgebouwen zijn er nog wel, maar worden nu alleen nog als opslag- of kastruimte gebruikt. Onze C-compagnie lag in gebouw E. Dat staat er nog net zo als 44 jaar geleden. Alleen van binnen is het opgeknapt.

 

Legeringsgebouw

In gebouw E zijn we niet geweest, wel in het volkomen identieke gebouw D. De weekkamer, SMA, CSM en CC kamers zijn er nog steeds, worden nu echter door de Staf gebruikt. De toilet- en wasruimtes zijn ook nog vrijwel onveranderd. Kamer 5 en 6 waren voor het Lijnpeloton, 7 en 8 voor het Radioschakel.

Verder is de eetzaal niet meer in gebruik, evenmin de onderofficiersmess. Het officiershotel is leeg en vervallen. De stormbaan heeft een klimtoren, zoals er vroeger alleen eentje in Roosendaal bij de commando’s stond. De baan is ook wel een maatje heviger dan vroeger. De mannen van de 11e Luchtmobiele brigade zijn niet zulke watjes, zoals wij indertijd van het 11Verbindingsbataljon waren. Die gasten hebben allemaal rode baretten (op het PMT hangen een paar foto’s. Als je die ziet, ga je denken dat Rambo de kunst bij de 11e Luchtmobiele heeft afgekeken). De schietbaan is nu een virtuele en computergestuurd. Niks foetelen meer met de man in de schietput.

 

De manschappenkantine is nu een kantine voor alle personeel. We spraken P. Hij is wat je vroeger noemde de officier van WZZ. Wat vroeger door zes man werd gedaan, doet hij nu alleen. Was aardig, want P. is "inne van os". Hij is nl. hier in Eygelshoven geboren. Hij liet en laat de kantine en filmzaal zien.

 

Mob

De afstand naar het Mob is niet te lopen. Daar zijn we ook per auto geweest. En nog op de brandplaat, zoals N.N. het noemde. Dat is de betonnenplaat op de LETS (Luchtmacht Elektronische en Technische School) waar vroeger de brand in de vliegtuigen ging. Daar staat nu het moderne rijdende materieel en aggregaten uitgestald. Heel interessant. Het herdenkingsmonument van de Jagers en Grenadiers is verplaatst naar een veld op de LETS.

 

Er moest nog toestemming worden verkregen om met onze groep de kazerne op te gaan. De beveiliging is heel wat strenger dan in onze tijd, vooral na de uitzending van SBS6 van een paar weken geleden. Vanmorgen kreeg ik een mailing van adjudant N.N. dat we de kazerne op mogen. Maar er worden wel eisen gesteld aan de veiligheid. Zo moet de groep bij elkaar blijven en mogen we de kantoren niet in. N.N. laat ik hem maar zo noemen, gaat een carrousel van twee of drie busjes opzetten. Die rijden ons dan in groepjes van zeven rond over de O.K., naar het Mob en de brandplaat.

 

Catering

Catering op de O.K. kunnen we vergeten. Dat vergt zoveel aan organisatie en van de beveiliging, dat moeten we dus niet doen. Ik heb geen zin om het deksel op de neus te krijgen.

Ik moet ruim van te voren de juiste Naam- Adres en Woonplaats gegevens krijgen van iedereen die meegaat. Jullie moeten zelf over een geldig identiteitsbewijs beschikken. Het was heel erg leuk om de O.K. nog eens te bekijken.

Riet en ik zijn daarna naar het PMT gereden en gesproken met IJsbrand Terlouw en een programmaatje in elkaar gezet.

 

Museum van de Verbindingsdienst

Daarna zijn we naar het Museum van de Verbindingsdienst in Ede geweest. Als jullie het nog niet weten: de Stevin, de Maurits en vrijwel de hele Beeckman gaan in 2010 tegen de vlakte.

Het museum is heel leuk, barstens vol spullen van de Verbindingsdienst. Ook hier is een geldig identiteitsbewijs nodig. Maar hier kan ieder individueel inchecken en naar binnen gaan. Het is niet open op donderdagmorgen, maar als we met meer dan 15 man zijn maakt Ed van Seters voor ons het museum open. Overigens zijn er geen baretten te koop, zoals ik eerder meldde. Het museum kent geen toegangsprijs maar een vrije gave.

 

Voorlopig programma

En zo kom ik dan aan het volgende programmaatje voor 15 januari 2009:

Rond 10.00 uur bezoek aan het Museum van de Verbindingsdienst. Iedereen kan hier individueel naar toe. Ik zal jullie dan ofwel buiten bij de poort, ofwel binnen in het museum opvangen. Ben ik dus niet meer buiten, meld je dan zelf bij de wacht aan, neem een bezoekersbadge en ga naar binnen naar het museum. Op de Beeckman kun je niet verdwalen.

Rond 12.00 uur zullen we hier wel uitgekeken zijn.

 

De afstand rijden van de Beeckman naar het PMT in Schaarsbergen is ongeveer 25 minuten.

Van 12.30-14.00 is hier dan een ontvangst met lunchbuffet, broodjes, kroket, vlees en kaas, koffie, thee, melk, jus, enz. Hier komen dan ook de mensen erbij die het museumbezoek hebben overgeslagen. We zorgen voor een naambadge met lichting en zo mogelijk het peloton waar in je zat. Of daar een foto op komt uit die tijd, weet ik nog niet.

Rond 14.00 gaan we dan naar de O.K. Dit zal tot 15.30-16.00 uur duren. Dan gaan we weer terug naar het PMT, waar dan rond 18.00 uur een Indisch buffet is. Ik verwacht dat de avond rond 20.00 uur is afgelopen, maar ieder die nog zin heeft, kan nog lekker blijven zitten tot 22.30 uur.

 

De kosten van het geheel bedragen incl. museumbezoek 37,50 euro p.p. In de kosten heb ik een bedrag van 5 Euro per persoon voor toegang tot het museum opgenomen. Ga je niet mee naar het museum, dan kun je dus 5 Euro aftrekken.

Zouden we niet aan 15 museumbezoekers komen, dan gaat dat niet door en treffen we elkaar allemaal om 12.30 uur in het PMT. Diegenen die dan al 5 Euro voor het museum hebben betaald, krijgen dat terugbetaald. Afgezien van de koffie, thee, melk en jus bij het lunchbuffet zijn de drankjes NIET inbegrepen. Ik heb een klein bedrag opgenomen voor een bloemetje of ander aardigheidje voor de chauffeurs van de busjes die ons rondrijden.

 

Direct aanmelden s.v.p.

Ik moet uiterlijk 1 december een overzicht hebben van de deelnemers, om te beslissen of het doorgaat. Daarom moet ik jullie betaling uiterlijk op 1 december a.s. ontvangen hebben.

Maak dus 37,50 euro per persoon uiterlijk 1 december a.s over naar mijn privé postbankrekening. Diegenen die nog niet hadden aangegeven dat ze ook meewillen, kunnen dat nu gewoon doen en ook hun bijdrage overmaken. En stuur me direct de juiste Naam en adresgegevens en als je vrouw meekomt ook van haar. Doe ook maar de gegevens van je identiteitsbewijs erbij. Dan scheelt dat wellicht bij het inchecken.

Ik denk dat ik nu niets vergeten heb. Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik die graag.

 

Grijp je kans en maak gebruik van deze gelegenheid om bij te praten met je oude dienstmakkers en de volstrekt unieke mogelijkheid om na 43 jaar nog eens op je oude werkplek te mogen rondneuzen en maak voor 1 december je bijdrage over. Dit wordt een onvergetelijke dag (nou ja, niet overdrijven Kees, een eigen trouwdag dat is pas onvergetelijk).

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.