Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 20 oktober 2008

 

Beste mensen,

Gevonden 1. BK Telexpeloton.

Tot nu toe zijn de meeste van de teruggevonden makkers, vooral mannen van het Lijn- of het Schakelpeloton. Vorige week maakte ik melding van het vinden van Jan van Eerden. Hij bracht mij in contact met Jan Rikken uit Blerick. Jan Rikken was ordonnans bij het BK Telexpeloton. Jan, hoewel hij geen Tinus heet, tufte oe-oe-oerend hard op zijn BSA de berichten van het commando centrum naar de diverse pelotonscommandanten of divisie eenheden. Vooral als de lijnverbindingen nog niet waren gelegd of de schakelverbindingen nog niet in de lucht waren. Jan heeft zelf in 2004 een reünie georganiseerd en, stammend uit het BK Telexpeloton, zaten daar veel makkers van dat peloton bij. Die namen kreeg ik. Zo was het een fluitje van een cent om de navolgende mannen te vinden en aan jullie voor te stellen:

Herman Buijs

Louis Eijck was vercijferaar (ik zat eens naast Louis in de VAD lijnbus van de O.K. naar Arnhem via Schaarsbergen. Het was koud buiten en de ruiten waren beslagen. De bus stopte bij een halte en er stond een aantrekkelijke blondine bij de halte. Of hij gewoon aan zijn bureau een brief zat, schreef Louis, niet alleen in spiegelschrift maar ook achterste voren, razendsnel een korte liefdesverklaring op de beslagen ruit. De blondine las het, schrok, verschoot van kleur en liet de bus voorbijgaan),

Pieter Lucius

Frits Rademakers (Frits trouwde op 15 juli 1965 met zijn lieftallige Lies. Op zijn bruiloft was de halve compagnie te gast. Helaas moest Frits na de bruiloft nog 14 dagen terug naar de O.K.)

Jan Rademakers (een oude bekende van Ger Salden)

Rob Scheeper

Dankzij Jan Rikken vond ik ook een man van 64-2 die ik al 10 weken niet kon vinden en eigenlijk al had opgegeven: Gerrit Tijsterman. Daarmede is lichting 64-2 helemaal compleet.

 

Volgens Rob van Kordelaar was de pelotonscommandant (PC) van het BK Telexpeloton toentertijd Peter Moeys. Wie weet waar hij indertijd woonde?

Tot mijn vreugde werd ik zondagmiddag gebeld door een makker van onze de tegenpost de C35: Hans Satter. Hans was op vakantie naar Griekenland en had na drie weken de Griekse wijn en Ouzo achter zich gelaten. Hij woont nu in Westervoort en heeft jarenlang een bedrijf in audiovisuele apparatuur gehad.

Er is nog meer, maar daarvoor moeten we eerst een uitstapje maken naar:

 

Rinus Kweekel

Ruim tien weken geleden was Rinus een van de eerste personen die ik terugvond. Tien minuten nadat ik met hem gesproken had, belde hij mij terug en nodigde ons uit voor een bezoek als we eens in de buurt waren. Nou, afgelopen woensdag waren we in de buurt en zijn Rietje en ik op visite gegaan bij Rinus en Anneke Kweekel in Poortugaal.

 

Rinus had een ijzersterke openingszin: "Eerlijk gezegd ken ik jou helemaal niet, je staat niet eens in mijn plakboek!". Ik was ik wel blij met zo’n opening. Er leeft namelijk ook een verhaal, dat zegt dat ik de grootste praatjesmaker van de Oranje-Kazerne was, bekend tot in de uiterste hoeken van de krijgsmacht. Zo’n opmerking als van Rinus, maar ook van vele anderen bewijst, dat dat verhaal niet (helemaal?) waar is.

Ik bleek in Rinus’ plakboek toch wel een keer of vijf te zitten. Alleen had Rinus net als de meesten onder ons, gewoon onder de foto’s dingen geschreven als: Kerst 1964, Pelotonsfuif afzwaaien 64-2, onderhoud Mob, en nog meer van dat soort beschrijvende dingen. Ook stond er in: MUITERIJ OP DE C-COMPAGNIE. Een hoofdstuk daarover staat op een aparte pagina op de site.

 

Er stond nog veel meer in het plakboek van Rinus. Ik heb drie kwartier staan scannen, maar toen crashte het scan programma. Diegenen die ook een HP scanner hebben, weten wat dat betekent. De in een tijdelijk bestand opgeslagen scans worden niet als normale files weggeschreven en je kunt opnieuw beginnen. Daar had ik op dat moment geen zin meer in.

Marinus van Schaijk was de hoffotograaf van de Oranje-Kazerne. Zeg maar de Paul Huf van de O.K.. Hij verzag ons van foto’s, die we zelf niet maakten. Maar hij had een leerling die ook foto’s maakte en leverde: Rinus. Hij had zelfs nog het orderboekje met de namen en nummers die wij bij hem besteld hadden: Blokker: 3, 7, 9. Meuwissen: 4, 8 12. Enz. ook zaten er nog een paar namen en adressen in. Die heb ik opgeschreven.

 

Op de terugweg van Rinus, zijn even gaan buurten bij Frits Diks in Heeze. Frits heeft ook een heel aardig boek vol foto’s, dat kreeg ik mee en een selectie daaruit staat nu op de site.

 

Adreslijst

Hierbij zit de bijgewerkte lijst met namen. Op die lijst staan nu ook de emailadressen van diegenen waar ik de toestemming van heb gekregen. Het is de bedoeling dat ik alleen het emailadres vermeld, niet het huisadres. Wil je dus het huisadres van iemand, neem dan even contact op met de betreffende persoon via de e-mail. Heb je toestemming gegeven en sta je niet op de lijst, laat het even weten, dan zet ik dat foutje gelijk recht. Nog even dit: er zijn een aantal mensen, die geen e-mail hebben. Dat is jammer, want het is voor mij heel lastig om die makkers op dezelfde manier op de hoogte te houden.

 

Carolien van Lith

Carolien van Lith was de vasthoudende dame die zich niet in de luren liet leggen en aan de hand van de oren op de foto’s van 2008 en 1965 Peter van Lith had teruggevonden. In het bericht van vorige week heb ik geschreven: "Waar vrouwen opletten". Carolien zond me een mailtje met een verklaring daarvoor en dat wil ik jullie niet onthouden.

"Ik zal nog even een kleine toelichting geven op het letten op oren. Of dat vrouwen-eigen is, weet ik niet. Jaren geleden was ik voor mijn toenmalige werkgever een paar dagen bij een conferentie van Interpol/Scotland Yard/CRI. Tijdens lunches en diners vraagt een leek zoals ik nog wel eens wat. Het blijkt zo te zijn dat als mensen van identiteit willen wisselen, voortvluchtig zijn en/of niet herkend willen worden, er nog wel eens plastische chirurgie wordt toegepast. Oren en haarinplant zijn eigenlijk niet te wijzigen vandaar dat dat de eerste herkenningspunten zijn".

Onze Carolien is een zus van Columbo! En Interpol/Scotland Yard en de CRI hebben dus geholpen bij het terugvinden van Peter van Lith.

 

Foto's

Deze week was John Ernst hier op visite. Het was super hem na zolang weer terug te zien. Hij is 45 jaar ouder, net als ik trouwens, maar je herkend hem direct. Het was heel gezellig. Hij bracht zijn foto’s mee. Die hebben we gescand en een selectie daaruit staat nu op de site.

Ook staan er foto’s op van Jan Rikken. Die hebben een hoog La Courtine gehalte.

Op veel pagina’s staat nu ook een foto van de betreffende makker, maar dan anno 2008.

Op de site is bovenaan nog een item toegevoegd: Laatste nieuws. De naam zegt het al: hierop staat het laatste nieuws. En het spits wordt afgebeten door Jan Brans die als wethouder van Hoeven even demonstreert, dat hij dingen die hij in 1965 bij de C-compagnie geleerd heeft, nu nog steeds in het dagelijkse leven gebruikt. Bekijk alle wijzigingen eens met deze link: http://www.11vbdbat.nl

 

Gevonden 2

Zaterdag ben ik dan begonnen om de makkers terug te vinden van de namen die ik woensdag bij Rinus had opgeschreven.

Vrij vlot had ik Leo Leenaarts gevonden. Hij woont nu in Boskoop. Ik hoopte dat hij me naar van de Hor zou leiden, maar helaas.

Van Johan Engelhart had ik begrepen dat de Willems op de lijst Joop Willems was. Deze is later naar Curaçao verhuisd. Daar kon ik niet direct iets mee, omdat er 200 J. Willems op Curaçao wonen. Maar van Rinus leerde ik dat dit J.G. moest zijn en daarvan was er maar ééntje. En dat was hem. Tot mijn verrassing is hij op dit moment in Nederland en via zijn zoon heb ik een tijdje met hem bij gebabbeld.

Uit het boekje van Rinus wist ik nu ook de voorletters van Hartman, nl. K.J. en van Dick Huijsmans, nl. P. Dat schoot op en op Schoolbank.nl vond ik een Kerst Jan Hartman uit 1944. En dat was de goede Hartman. Hij werd bij ons Ket genoemd. Zijn lichting was 63-5 en Dick en hij hebben NIET bij elkaar op school gezeten, maar het waren wel dikke vrienden.

En ik heb het al eens gezegd, als ik Hartman heb, dan heb ik Huijsmans ook. Dick woont nu in Canada en vanmorgen kreeg ik een emailtje van hem. Hij was compleet verrast. Anders ik wel. Zijn goede naam is dus R.P.G. Huijsmans (met ij). Om begrijpelijke redenen heet hij nu Richard.

Rinus Kweekel staat weer met stip op nummer één in de hitparade van de administratieve toppers.

Ik heb dus nu alle mannen die ik wilde, weer terug gevonden en er komt een einde aan de speurtochten. Ik zal het eigenlijk wel een beetje missen. Ik kwam in contact met alle mogelijke mensen. Er zaten botteriken bij, maar ook hele leuke en aardige mensen zoals onze Carolien van Lith. Of toen ik op zoek was naar sergeant Looman sprak met ene meneer Looman in Arnhem. Hij was in ’t Harde bij een infanterie compagnie bazooka schutter geweest. Bazooka schutter ben ik ook geweest (er zijn niet veel die het weten, maar ik was de bazooka schutter van het bataljon). Dus dat schepte een band en hij begon gelijk zijn bazooka ervaringen uit te wisselen. Ik lag een half uur lang in een deuk. Toen ik ging ophangen vond hij dat niet leuk en hij was hoorbaar teleurgesteld dat ik hem niet bij onze reünie wilde betrekken!

 

De Reünie

Er liggen nog wat losse lijntjes maar het zoeken is nu voorbij en ik kan deze week beginnen met het bij elkaar brengen van informatie om dat op poten te zetten. Ik heb van jullie leuke ideetjes gekregen en kom er deze week of in het bericht van volgende week op terug.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.