Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 13 oktober 2008

 

Beste mensen,

 

Gevonden

De afgelopen weken heb ik regelmatig melding gemaakt van de toppers die in 1965 hun administratie zo keurig op orde hadden: Rinus Kweekel, Henk Smit en Adri de Bie. Nu heb je bij de toppers altijd weer iemand, die nu net weer een beetje daarboven uitsteekt. Zo ook nu is er zo iemand. Hij woont in Tilburg en zijn naam is Frits Haen. Hij stuurde me deze week een complete lijst van de lichting 65-3, met bij een aantal namen zelfs de toenmalige adressen. Daar ging ik achter aan en zo vond ik Huub Klip, Kees Rommens, Pierre Swakhoven en Gerrit van Tilborg.

 

Wie neemt de handschoen op?

Ik beschouw de lichting 65-3 als uiterste op te sporen lichting. Dat zijn makkers die ik, hoe vaag ook, zelf nog moet hebben gekend. Maar op het moment van binnenstromen van de lichting 65-3 werd de lichting 64-3 (waar ik toe behoorde) zogenaamd "Oude Stomp". We werden dan geacht door de gangen te lopen en te kreunen en te steunen, hoe oud we wel niet waren (het is, dat er toen nog geen looprekjes, rollators en scootmobielen bestonden, anders was er zeker nog wel iemand met zo'n ding door de gangen gegaan). Dus als Oude Stomp kan ik me van de makkers van die lichting nauwelijks iets herinneren. Ik nodig dan ook de mannen van 65-3 en jonger uit om hun maten trachten te traceren. Voor mij is dat onbegonnen werk, omdat ik er verder geen informatie van heb. De namen van de lijst van Frits staat op de bijgewerkte personeelslijst op de site. Wie van de jongere lichting neemt de handschoen op?

 

Terug naar de lijst van Frits. Frits, niet voor een kleintje vervaard, deed er ook nog maar gelijk de namen (met voorletters!!) en toenmalige adressen bij van Hans Satter, Henk Polman, Appie Aalbers en J.M. (Jan) Brans. Als je al drie weken op zoek bent naar de man met de naam van het biermerk Brands, is dat wel even een opsteker. Jan Brans was dan ook snel gevonden. Na een uitstapje naar het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium en de TU in Delft woont hij nu weer in Hoeven. Enne, daar is hij nu fulltime wethouder. Waarvan acte (ik heb toch al eens gezegd dat er pientere mannekens bij de C-compagnie zaten?). De overige mannen heb ik nog niet.

 

Verder sprak ik deze week met H.L.A. (Henk) Duivelshof. Sommigen onder ons zullen hem nog wel kennen. Deze was van maart/april tot oktober 1965 waarnemend CC van de C-compagnie. Daarna werd hij commandant van het BEVO depot op de Koningsweg. Midden 1970 heeft hij het 11Verbindingsbataljon verlaten. In 1993 is hij als kolonel afgezwaaid (weer die pientere mannekens).

 

Vervolgens kreeg ik een paar tips van Jef Laurentzen en vond toen Jo Broers en Jan van Eerden. Jan van Eerden woont niet in Raalte, maar in Aalten. Bijna goed dus, maar wel 100 kilometer uit elkaar. Op het overlijdensbericht van 64-2 staat hij als A. van Eerden, maar het is toch echt Jan van Eerden.

Jef Laurentzen vertelde ook maar gelijk dat Harrie Murkens uit Sittard kwam. Dat was in 1964 zo. Hij woont nu in Susteren.

Harrie is van 63-3 en hij heeft hetzelfde met de lichting 64-3, als dat ik heb met de lichting 65-3. Hij kent mij niet, maar ik hem wel. Wat wil je ook: toen was hij oude stomp en ook nog in La Courtine geweest. Als er om 17.00 uur gefloten werd voor het appel stonden alle groentjes al aan de deur te wachten en renden als hazen naar buiten. De oude jongens begonnen zich dan nog eerst eens uit te rekken, schoenen te zoeken, schelden waarom ze nou weer op moesten staan en nog meer van dat soort ongelooflijke dingen. Nadat we 20 minuten moederziel alleen buiten hadden gestaan, kwamen die kreunende en steunende oudjes en konden we gaan eten. Dat snel naar buiten rennen als er gefloten werd, hebben ze ons gauw afgeleerd.

 

Stop Press:

Ik was bijna klaar met dit hoofdstuk, komt me daar een mailtje binnen van niemand minder dan Peter van Lith!!

Dit weekend was ik weer eens aan de van Lith's begonnen en toen kreeg ik een Carolien van Lith aan de lijn. Ze belde me even later terug en zei, dat ze hem via Google had gevonden. Nu had ik dat zelf een paar weken geleden ook gezien, maar nooit antwoord gekregen op een mailtje aan die club waar Peter toen een lezing gaf. Omdat de foto die erbij stond een man van een jaar of 45 toonde, dacht ik daarna dat hij niet de juiste was. Nu zijn er twee mogelijkheden: of die foto is 25 jaar oud, of hij ziet er nog turbo jong uit. Dat laatste blijkt dus het geval te zijn. Carolien had zijn hele CV doorgespit en zag dat die Peter uit 1944 was. Bovendien had ze de "gezocht" foto van Peter uit 1965 bekeken en zag aan de oren, dat het dezelfde Peter moest zijn. Waar vrouwen toch opletten! Via Elektron (het blad heette in mijn tijd nog Elektuur) en een behulpzame dame daar, kreeg ik dan nu compleet onverwacht antwoord van Peter himself. Ik zal Carolien een bosje bloemen moeten sturen!! Peter is expert op robotgebied. Kon dus wel een tweelingbroer van Rob van Kordelaar zijn! Die hebben wat bij te praten, geloof dat maar. Hoe vaak heb ik het nu al niet gezegd: er zaten hele pientere mannekens bij de C compagnie! Ik heb net met veel plezier voor Peter zijn naam een kruisje in de kolom "gevonden" gezet.

 

Toestemming om e-mail adres op overzicht met de namen te vermelden.

Ik krijg regelmatig de vraag om de update's met zichtbare e-mail adressen te verzenden. Diegenen die al van het begin betrokken zijn geweest bij het opsporen, weten dat ik dat één keer gedaan heb en er onmiddellijk mee gestopt ben. Op de site heb ik nu een uitleg daarover geplaatst. Inno van Dijk kwam echter met een goede suggestie. "Vraag de toestemming en zet de emailadressen, naast de naam op het overzicht". En hij gaf al gelijk zijn eigen toestemming. Op bijgaande lijst vinden jullie dus zijn en mijn emailadres al vermeld. Dus heb je geen bezwaar dat ik ook je e-mail adres op die lijst vermeld, klik de hier om een emailtje te maken. Type in het emailtje deze tekst: "Ik geef toestemming om mijn adres en mijn e-mail adres bekend te maken." En zet daar je naam onder. Op het overzicht van volgende week, staat dan onder je naam, ook je emailadres.

 

Foto zoals je er nu uitziet.

Ook een idee van Inno was, om op de site ook een foto te zetten van jezelf, maar dan zoals je er nu uitziet. Dat was nog niet zo gek, ik denk nl. dat we er niet meer zo slank en jeugdig uitzien als 45 jaar geleden. Dus, zet je vrouw achter de camera en laat haar een sexy (maar wel aangekleed) shot van je maken. Om het voorbeeld te geven, heb ik Rietje al een foto van mij laten maken en op mijn pagina kunnen jullie mij anno nu bewonderen.

 

Foto's

Deze week ben ik van de straat gehouden door een CD vol foto’s van Inno van Dijk, Johan Engelhart en Adri de Bie. Het aardige van de foto's van Adri is, dat daar heel veel foto's bij zitten van de jongere lichtingen. En ook die liepen regelmatig met hun DAF YA314's vast.

Het aardige van de foto's van Johan en Inno is, dat ze een heel hoog La Courtine gehalte hebben. En daar heb ik een muziekje ondergezet. De "Brief van en naar La Courtine" van Rijk de Gooyer. Er staan nogal wat foto's op die pagina's en ook het muziekje kost tijd. Het laden van die pagina's kan dus wat langer duren. Bekijk alle wijzigingen eens met deze link http://www.11vbdbat.nl.

 

De Reünie

Ik heb intussen meer dan 30 enquêtes terug gekregen. Jacques Bouvrie wacht op de terugkeer van zijn contact in de Oranje-Kazerne. Die zit in het buitenland. Zo gauw ik meer weet kan ik eraan beginnen. Ik houd jullie op de hoogte. Heb je nog geen enquête ingestuurd, doe dat dan nu nog even, dan kan ik nog met je wensen of ideeën rekening houden.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.