Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Update maandag 29 september 2008.

 

Beste mensen,

Even de laatste stand van zaken doorgeven. Dit was een week met heel veel leuke dingen.

 

CSM

Ik had een gesprek met Jacques Bouvrie. Jullie kennen hem nog wel: hij was de CSM, de Compagnies Sergeant Majoor. De hoogste baas na de compagnies commandant. Hij is bij de C-compagnie gebleven tot 1969 en daarna in Middelburg SMA (Sergeant Majoor Administrateur) geworden. In 1992 is hij met functioneel leeftijdsontslag gegaan. Prepensioen dus. Hij woont in Ede, maar is van oorsprong "inne va Mestreech". Het gesprek ging dan ook in het Maastrichts dialect. Ongelooflijk dat hij dat nog zo vloeiend sprak.

Hij sprak er over om bij de 11e Luchtmobiele brigade te onderzoeken of we niet alleen de O.K. mogen bezoeken, maar ook daar de renie zouden mogen houden en er zo mogelijk wellicht zouden kunnen overnachten. Dat zou pas leuk zijn: nog een nachtje op die strobaal, misschien gaat dan mijn rugpijn over. Hij is echter direct na het gesprek op vakantie gegaan naar de wijnfeesten in Cochem. Zogauw hij terug is hoor ik er meer van.

 

Wie vond ik deze week:

Jacques Bouvrie zoals hierboven al beschreven.

Johan Engelhart. Hij is atletiekkampioen. Tik zijn naam maar eens in op Google.

Henk Verhees. Hij is de sergeant van het Lijnpeloton die in december 1964, de kerst- en nieuwjaarskaart van het 11Verbindingsbataljon ontworpen heeft.

Piet Vlaar onze foerier is helaas in 2000 overleden.

Toen kreeg ik afgelopen vrijdag van Rob van Kordelaar de afzwaailijst van 65-1. Omdat ik nog steeds op zoek ben naar een paar makkers van 64-5 en 64-6, hoopte ik dat de 65-1-ers mij daar wellicht een beetje bij konden helpen. Zij hebben immers vrij lang met die mannen opgetrokken. Ik begon dus te zoeken en vond vrij snel Jan Bulten uit Doetinchem, die me gelijk even het adres van Kees Reniers gaf en vertelde dat Jacob Sijrier overleden was. Toen ik bij Henk Smit in Urk terecht kwam sloeg ik steil achterover van verbazing. Henk heeft al sinds 1992 om de twee-drie jaar een renie/treffen met mannen van de C-compagnie. Hij trok gelijk een blikje namen en adressen open, die ik dus maar hoefde op te schrijven. Hier zijn ze:

Geert Aerts, Wil Broens (hij was de centralist van het lijnpeloton die in de telefooncentrale vooraan bij de poort ons verbond met de verloofde of echtgenote (of ouders) thuis). En verder had hij de adressen van Jan Hueskes, Kees Tijs, Wim Vaassen en Werner Vinders. Ik deed zelf ook nog wat, kreeg een tip van Kees Tijs en vond toen Carel Gorissen.

 

En, helaas, van de lichting 65-1 waren overleden: Adrie Lingers en Rutner Zuidema.

Het lijstje is nu vrij compleet. Ik ga niet verder en probeer alleen de mensen van 64-5 en 6 te vinden. Verder kreeg ik van Jef Stassen nog de naam van sgt. Tempelaar. Wie kent hem en weet waar hij vandaan komt?

 

De website.

Ik kreeg een paar mooie foto's van Rob van Kordelaar en die staan nu op de site. Ger Vossen was hier deze week op visite en bracht zijn album mee. Die hebben we gescand en een selectie van die fotos staat ook op de site. Een paar hele mooie van La Courtine.

Ik heb over de lichting 64-3 een verhaaltje geschreven. Dat is ook toegevoegd. Dus er is volop nieuws op de website: http://www.11vbdbat.nl

 

Kees Blokker

 

Update maandag 6 oktober 2008

 

Beste mensen,

 

Gevonden.

Er zijn weinig aanknopingspunten meer, dus zat ik een beetje vast. Door het intikken van de lettercombinatie F.G.M. Diks in de telefoongids kwam er echter heel wat schot in. Ik kwam al bij het eerste gesprek uit bij Frits Diks in Heeze. Hij maakte van F.I.J. Haen Frits Haen uit Tilburg en van P.A.M. Blom, Peter Blom uit de kop van Noord Holland en A.G. de Bie Adri de Bie uit Amsterdam. Die woonde daar niet meer. Maar via Peter Blom kwam ik uit bij Adri de Bie in Hoorn. Adri de Bie had zijn administratie in 1965 beter op orde dan ik. Hij had nl. de adressen van de halve compagnie opgeschreven. Dankzij zijn notities vond ik Piet Buikstra. Het adres van Frits Haen klopte niet meer en dat terugvinden had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk vond ik die ook. En daarmee is de hele lichting 64-6 compleet.

 

Kapitein Mies

Daarna had ik een gesprek met Jan Mies. Hij is zo'n beetje de mede oprichter van het 11Verbindingsbataljon. Of heeft in elk geval aan de wieg naar de geboorte staan kijken. In zijn tijd was hij sergeant postcommandant Radio schakel, als ik me goed herinner. Net als Appie Aalbers. Jan zat nooit met de mond vol tanden. Ook nu wist hij nog heel leuke verhalen over het 11Vbdbat op te duiken. Hij vertelde o.a. dat onze 1e luitenant J. de Vries (bij sommigen bekend als kapitein J. de Vries) het uiteindelijk geschopt heeft tot n van de hoogste officieren die de Verbindingsdienst ooit gehad heeft: generaal-majoor. Jan Mies zelf is op 55 jarige leeftijd als kapitein met FLO (=Functioneel Leeftijds Ontslag zo wordt afzwaaien bij beroeps genoemd) gegaan. Jawel, er zaten pientere mannekens bij de C-compagnie.

Vervolgens vond ik Inno van Dijk. Hij woonde indertijd in Nijmegen, maar nu in Zevenaar. Inno (let op de dubbele n) is de schrijver van diverse studieboeken. En hij houdt maar niet op: momenteel ligt er weer eentje in de steigers. Ik vond Inno na een tip van de man waar ik de afgelopen 8 weken het meeste achteraan gezeten heb. In wiens lelijke eend zo'n beetje de hele compagnie gependeld heeft tussen Schaarsbergen en Nijmegen. Diegene die voorop in de vierdaagse 1965 liep en dat dit jaar voor de 23e keer heeft gedaan. Ook diegene die ons rijkelijk van foto's voorzag. Hier is hij dan:

Marinus Johannes van Schaijk (met ij, niet me y en ook niet met ij.) Vroeger woonachtig in Nijmegen, geen aangenomen zoon van een notaris, maar de zoon van een handelaar in verf- en glas. Ondanks een ongeval in 1980 speelt hij nog steeds als de beste altviool. Hij is nu werkzaam als freelance netwerkbeheerder. Dus als jullie nog een netwerkje willen opzetten. In Mook moet je zijn.

Alles bij elkaar is de compagnie nu behoorlijk compleet. Zowel van de oude als de jongere lichtingen. De komende tijd houd ik me alleen nog bezig met het proberen terug te vinden van mensen waar ik nog aanknopingspunten van heb of van jullie krijg.

 

Foto's

Ik heb deze week mijn handen vol gehad aan de binnengekomen foto's. Van Jo Debets kreeg ik uit Slovenie 2 CD's vol met foto's. Hij houdt zich tegenwoordig bezig met het fotograferen van de natuur in zijn omgeving. En die is prachtig, net als de foto's die hij ervan gemaakt heeft. Van de dienstfoto's heb ik een selectie op de site gezet.

Verder kreeg ik foto's van Peter Broekzitter, Piet Buikstra, Jo Coenen (dat hij daar tijd voor had, met die 40jarige bruiloft voor de deur), Kees Reniers, Kees Tijs en Henk Verhees. En bij de foto's zitten juweeltjes, dat kan ik jullie vertellen. Kijk maar eens naar John Ernst en Appie Aalbers op de schietbaan. Dank zij die foto's en de namen die erbij werden geleverd, hebben een hoop gezichten op onze foto's nu eindelijk weer een naam gekregen. Laponder heet Harry Laponder en de man vr mij in de vierdaagse is Geert Aerts.

 

Veteranensocieteit

Op de website heb ik ook een pagina ingericht met daarop informatie over de Veteranensocieteit die elke 2e woensdag van de maand in de Elias Beeckman plaats vindt.

 

De webpagina's

Nog even voor diegenen die het nog niet weten: Je hoeft je niet aan te melden of in te loggen. Bekijk alle wijzigingen eens met deze link: http://www.11vbdbat.nl

 

Van Jo Coenen kreeg ik dit mailtje: "Bij deze hartelijk bedank voor de gelukwensen en kaartjes ter gelegenheid van ons 40 jarig huwelijk. Het was even slikken toen we de kaartjes open maakten GEWELDIG. Wil je dit ook doorgeven aan de andere dienst makkers. Nog vele groetjes van Jo en Finy Coenen"

Tot slot: de renie. Ik wacht deze week even de berichten van de uit Cochem (met of zonder Riesling) terug gekeerde Jacques Bouvrie. Maar daarna wilde ik toch wel een plan gaan trekken.

Als jullie nog niet de enqute hebben ingediend, doe dat dan deze week even. Dan kan ik vooruit.

 

Kees Blokker

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.