Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

De laatste ontwikkelingen rond Legerplaats Ossendrecht (De koningin Wilhelmina Kazerne)

 

Van meneer van Leeuwen uit Den Haag kreeg ik weer een dikke envelop met daarin een paar krantenartikelen en een geldelijke bijdrage voor de website.

Dat was dus een vroeg Sinterklaas cadeau en het wordt zeer op prijs gesteld. Hartelijk dank meneer van Leeuwen!

 

De krantenartikelen gaan over de ontwikkelingen rond onze oude Legerplaats Ossendrecht.

Eerst even een samenvatting van de historie:

Deze kazerne werd gebouwd in 1954 en gaf jarenlang onderdak aan de basisopleiding voor dienstplichtigen van de Artillerie en de Verbindingsdienst. De kazerne kreeg, heel origineel, de naam: "Legerplaats Ossendrecht". Waarschijnlijk omdat het dichtstbijzijnde dorp Ossendrecht is. Maar had ook "Legerplaats Erica" genoemd kunnen worden, omdat er zoveel Erica heide in de buurt groeit. Maar helaas, voor militairen is dat niet stoer genoeg, dus werd het Legerplaats Ossendrecht.

 

Er was nog geen kazerne naar haar genoemd. Daarom werd, denk ik, Legerplaats Ossendrecht midden jaren tachtig omgedoopt in de Koningin Wilhelmina Kazerne. Die overigens toen allang geen koningin meer was en ook al enige jaren overleden.

In de tachtiger jaren liep ook het aantal dienstplichtigen sterk terug en werd op de Kazerne het Centrum voor Vredesoperaties gehuisvest. Toen ook dat niet meer nodig was, werden de gebouwen omgebouwd en geschikt gemaakt om er asielzoekers onder te brengen.

Daarna kwam er een Politieopleidingsinstituut. En het vroegere Officiershotel verschafte onderdak aan de verplichte afkickbehandelingen van zo’n zestig problematische alcohol- en drugsverslaafden. De behandelingen worden verricht door de Parnassia Bavogeroep (PBG) (het vroegere Palier) uit Den Haag.

 

Uit de stukken die meneer van Leeuwen stuurde, blijkt dat de Verslavingskliniek eind 2016 dicht gaat. En dat het terrein aangekocht wordt door de Politieacademie.

Die heeft veel oefenmogelijkheden op het complex. Er staat een compleet treinstel, waar men bestormingen op kan oefenen, voor het geval er weer eens een treinkaping is.

Men heeft plannen om er ook een vliegtuig neer te zetten en een tunnelbak te graven.  Je weet maar nooit waar onrust en relletjes kunnen ontstaan en daar kun je dan maar het beste op voorbereid zijn.

Waar kun je dan beter oefenen dan op een kazerneterrein dat volledig aan het oog is onttrokken?

 

Natuurlijk vielen die plannen niet in goede aarde bij de milieubeweging. Deze heeft in de gemeente Woensdrecht (waar Ossendrecht toebehoort), een heel actieve afdeling: “Namiro” (Natuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening).

In een op 4 juni 2012 uitgegeven communiqué geven zij opdracht aan hun advocaat bij de gemeente aan te dringen op een MER (Milieu Effecten Rapport).

 

Op dat moment was PBG nog van plan over te gaan tot nieuwbouw. Door de hoge kosten heeft men dat plan laten varen. Hun deel van het terrein wordt per 1 juli 2016 verkocht aan de Politieacademie.

De Politieacademie gebruikt de tussentijd om eens goed te kijken naar de vergunningen die nodig zijn om een vliegtuig te plaatsen, tunnelbakken te graven en de andere dingen die nog op het verlanglijstje staan.

 

Legerplaats Ossendrecht wordt nog lang niet afgebroken. Alleen verhinderen de hoge hekken er omheen nog eens rond te kijken op ons oude complex.

Er is natuur op de kazerne, maar daar mag door niemand van genoten worden.

Namiro is hier nog niet klaar mee.

 

Lees meer informatie in de artikelen die meneer van Leeuwen stuurde door op de miniaturen te klikken.


 

 

Bron en copyright van deze artikelen:
Brabants Nieuwsblad De Stem

 

Bedankt meneer van Leeuwen. Ga zo door.

 

Kees Blokker, Voerendaal 12 augustus 2014.

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.