Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

 

Onder de wapenen


Foto:
Klaas Leemhuis

Van Wouter Gerretsen kreeg ik bovenstaand verhaal toegestuurd. Wouter is van de lichting 64-6 en zat bij de B-compagnie van kapitein Jan van der Let. Wouter heeft een prachtige verhaal vol anekdotes over zijn diensttijd bij kapitein van der Let geschreven. Wouter verrijkte de woordenschat op deze site en de Nederlandse woordenschat met een woord waar ik nog nooit van had gehoord: Plantonscommandant. Het woord staat niet in de Dikke van Dale en je vindt het ook niet door het te Googlelen. Pas als je het woord opknipt in twee woorden Planton en Commandant, vind je in de Online Encyclopedie een betekenis voor het woord Planton:  1) Als wachtpost dienstdoende militair, 2) Persoonsbenaming, 3) Schildwacht, 4) Soldaat-koerier, 5) Toezichthoudende onderofficier, 6) Wachtdoend onderofficier, 7) Wachthoudend onderofficier, 8) Wachtpost, 9) Wachtpost bij kazerne. Maar het is ook een oud woord voor een ordonnans die is toegevoegd aan een generaal. Plantonscommandant is ook weer zo’n leuk woord voor Scrabble: geen hond kent het en het is ook niet in de Dikke van Dale te vinden.

 

Wouter heeft een prachtig verhaal over zijn diensttijd geschreven vol gedenkwaardige momenten, maar vooral ook vol hilarische momenten. Van dit verhaal zullen ook de dienstmakkers van de andere compagnieën van 11Vbdbat dingen herkennen en ervan kunnen smullen. In het verhaal van Wouter kun je ook lezen hoe bevoorrecht wij wel niet waren door onze diensttijd bij de Verbindingsdienst te hebben doorgebracht.

 

Onder de Wapenen van Wouter Gerretsen is in het Adobe PDF formaat. Adobe PDF Reader is op vrijwel alle computers geïnstalleerd.

Klik hier om het PDF bestand

te openen en op te slaan

 

 

Downloaden en opslaan van het PDF bestand

Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden. Als alles goed is zal het bestand in een venster openen. Ga vervolgens met de cursor naar de onderzijde van het beeld. Er verschijnt een menu  met een diskette, een printer, pijlen en een - en +. Kies voor de diskette en sla het bestand op in een map op je computer.

 

PDF lezen als een boek

Het mooiste is om het PDF bestand in boekvorm te bekijken. Dat kun je bereiken door het PDF bestand op te slaan in een map op je computer. Ga daarna met Windows Verkenner naar die map en dubbelklik op het gedownloade bestand om het te openen. Ga vervolgens boven in de menubalk naar Beeld>Paginaweergave>. Vink aan: "Voorblad weergeven bij 2 pagina's" en "Ruimte tussen pagina's weergeven". Selecteer daarna "Paginaweergave op twee pagina's" of "Bladeren op twee pagina's".

 

Het PDF bestand wordt nu getoond alsof je in een boek aan het lezen bent. De eerste pagina staat midden of rechts. De even pagina's staan links. De even pagina's zijn de fotopagina's. Daar staan de foto's op die het verhaal op de rechter pagina ondersteunen of daarbij horen. Zo krijg je een idee hoe het er uit ziet in een boek.

Blader door het boek door boven op de pijl naar beneden te klikken of op Pagedown toets te klikken.

Je kunt in de zijbalk links boven op de twee blaadjes klikken om de miniaturenbalk in te schakelen.

Lees alles even goed door. Schakel zonodig de paginaweergave weer terug op: "weergave van één pagina". In de menubalk midden boven, kun je kiezen voor volledig beeld of ingezoomd beeld.

Apple gebruikers kunnen de twee bladen per pagina inschakelen door op het geopende bestand rechts te klikken en dan de voorkeuren voor Paginaweergave aan te passen.

 

Zit Adobe Reader nog niet op je computer? Klik dan hier om de Adobe Reader gratis te downloaden. En volg de instructies op het scherm.

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.