Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

 

Memoires van een Peacekeeper in de Sinaï

Van Willen Rijksen kreeg ik zijn herinneringen aan zijn tijd bij de MFO, de Multinational Force and Observers, in de Sinaï. De peacekeeping missie die gevormd werd nadat in 1978 en 1979 de vrede werd getekend tussen Egypte en Israel. Willem was daar in 1982 onze eerste kwartiermaker en de commandant van het Nederlands Contingent in het Zuidkamp. Hij vulde dat verhaal aan met herinneringen over zijn tijd bij het 11Vbdbat en daarna.

Willem mailde eens: "Als ik terug denk aan de tijd bij 11Vbdbat, lijkt het wel of altijd de zon scheen". Wel, hij is zelf de eerste die een verhaal heeft waarin ook regen voorkomt. En weet je wat? Ook dat is een zonnig verhaal!

 

Om zijn memoires nog completer te maken, hebben we zijn bijdragen over de overste's van Tiel en Duque en andere anekdotes bij elkaar geharkt en ook in deze memoires opgenomen. Een paar verhalen zullen dus bekend voorkomen, maar het blijft heel leuk om ze in dit groter verband nog eens te lezen. Wil je nog meer informatie over de MFO missie, kijk dan op de site van de Steenrode Baretten.

 

De Memoires van een Peacekeeper zijn in het Adobe PDF formaat. Adobe PDF Reader is op vrijwel alle computers geïnstalleerd.

Klik hier om het PDF bestand

te openen en op te slaan

 

 

Downloaden en opslaan van het PDF bestand

Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden. Als alles goed is zal het bestand in een venster openen. Ga vervolgens met de cursor naar de onderzijde van het beeld. Er verschijnt een menu  met een diskette, een printer, pijlen en een - en +. Kies voor de diskette en sla het bestand op in een map op je computer.

 

PDF lezen als een boek

Het mooiste is om het PDF bestand in boekvorm te bekijken. Dat kun je bereiken door het PDF bestand op te slaan in een map op je computer. Ga daarna met Windows Verkenner naar die map en dubbelklik op het gedownloade bestand om het te openen. Ga vervolgens boven in de menubalk naar Beeld>Paginaweergave>. Vink aan: "Voorblad weergeven bij 2 pagina's" en "Ruimte tussen pagina's weergeven". Selecteer daarna "Paginaweergave op twee pagina's" of "Bladeren op twee pagina's".

 

Het PDF bestand wordt nu getoond alsof je in een boek aan het lezen bent. De eerste pagina staat midden of rechts. De even pagina's staan links. De even pagina's zijn de fotopagina's. Daar staan de foto's op die het verhaal op de rechter pagina ondersteunen of daarbij horen. Zo krijg je een idee hoe het er uit ziet in een boek.

Blader door het boek door boven op de pijl naar beneden te klikken of op Pagedown toets te klikken.

Je kunt in de zijbalk links boven op de twee blaadjes klikken om de miniaturenbalk in te schakelen.

Lees alles even goed door. Schakel zonodig de paginaweergave weer terug op: "weergave van één pagina". In de menubalk midden boven, kun je kiezen voor volledig beeld of ingezoomd beeld.

Apple gebruikers kunnen de twee bladen per pagina inschakelen door op het geopende bestand rechts te klikken en dan de voorkeuren voor Paginaweergave aan te passen.

 

Zit Adobe Reader nog niet op je computer? Klik dan hier om de Adobe Reader gratis te downloaden. En volg de instructies op het scherm.

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.