Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

 

Memoires van een LFFD Filmer

Hoofdstuk 9 uit de biografie van Henk van der Linden.

 


Henk van der Linden als
dienstplichtig soldaat bij de LFFD.

Het zal in de zomer van 1955 zijn geweest, dat ik voor het eerst kennis maakte met iemand waarvan ik toen niet eens de naam kon onthouden: Henk van der Linden. Dat lag niet aan van der Linden, maar aan mezelf. Ik was net 10 jaar oud en als jeugdige broekenman had ik wel wat anders aan mijn hoofd dan namen onthouden.

Wáár ik kennis maakte met van der Linden ben ik nooit vergeten. Het was in de kantine boven het magazijn van Vroom & Dreesmann in de Klompstraat in Heerlen. Hij verzorgde een voorstelling van zijn film "Drie jongens en een hond" en onder de projectie van de film maakte hij er zelf even de geluiden bij. In het verhaal Een woensdagmiddag in de zomer van 1955 lezen jullie er meer over.

 

Nederlands kampioen film maken

Ik heb daarna nooit meer een film van van der Linden gezien. Maar later wel een paar keer mijn dochters naar de bioscoop mogen brengen, waar zij gingen genieten van één van zijn films. Welke? Dat weet ik niet meer, want van der Linden was een zeer productieve filmer en bracht maar liefst 38 jeugdspeelfilms naar de Nederlandse bioscopen. Daaronder vele klassiekers. Ik noem een paar: Pietje Bell,  vijf Dik Trom-, zes Sjors en Sjimmie- en drie Billie Turf titels, enz. enz.

De kans is groot dat je zelf vroeger ook wel eens een film van hem hebt gezien. En anders je kinderen wel. Want zijn films zijn ruwweg geschat, door maar liefst 15 miljoen Nederlandse kinderen gezien. Ieder kind tussen 1955 en 1985 is zo'n beetje opgegroeid met de van der Linden films.

 

Paplepel

Vanaf 1995 organiseerde ik in Heerlen jarenlang een filmverzamelaarsbeurs. Één van de regelmatige bezoekers van die beurzen bleek Henk van der Linden te zijn. Ik kreeg hem zover om samen met verschillende acteurs uit zijn films als speciale gast op de beurs van 12 april 2004 aanwezig te zijn. Velen maakten op die dag van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de man, die hen in hun jeugd met zijn films zoveel plezier had bezorgd. Sindsdien ben ik bevriend met Henk en zijn vrouw Mia en kwam ik meer te weten over zijn carrière.

Hij is een zoon van een Hoensbroekse bioscoophouder en kreeg de geur van celluloid met de paplepel in gegoten. Op zijn achttiende maakte hij zijn eerste speelfilm. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd hij, als negentienjarige, door de Stoottroepen ingehuurd als cameraman.

Na een jaar uitstel, kwam hij in 1947 als dienstplichtig soldaat terecht bij de Leger Film- en Foto Dienst (LFFD). Eind 1949 zwaaide hij af en begon met zijn filmproductiebedrijf Rex Film Productie. Wil je meer weten over van der Linden, klik dan op deze link http://www.11vbdbat.nl/rexfilm/index.html.

 

Leger Film- en Foto Dienst

Op 1 mei 1949 werd de Verbindingsdienst een zelfstandig Wapen. De LFFD werd een onderdeel van de Verbindingsdienst en bleef dat tot 1988. Henk van der Linden heeft een biografie geschreven. Hoofdstuk 9 daarvan gaat over zijn diensttijd bij de LFFD. Ik kreeg van Henk toestemming om dat hoofdstuk op onze site te mogen publiceren.

Het is een bestand in het Adobe PDF formaat. Adobe PDF Reader is op vrijwel alle computers geïnstalleerd.

Klik hier om het PDF bestand

te openen en op te slaan

Klik hier voor meer informatie over

Henk van der Linden en zijn Rex Films

 

Downloaden en opslaan van het PDF bestand

Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden. Als alles goed is zal het bestand in een venster openen. Ga vervolgens met de cursor naar de onderzijde van het beeld. Er verschijnt een menu  met een diskette, een printer, pijlen en een - en +. Kies voor de diskette en sla het bestand op in een map op je computer.

 

PDF lezen als een boek

Het mooiste is om het PDF bestand in boekvorm te bekijken. Dat kun je bereiken door het PDF bestand op te slaan in een map op je computer. Ga daarna met Windows Verkenner naar die map en dubbelklik op het gedownloade bestand om het te openen. Ga vervolgens boven in de menubalk naar Beeld>Paginaweergave>. Vink aan: "Voorblad weergeven bij 2 pagina's" en "Ruimte tussen pagina's weergeven". Selecteer daarna "Paginaweergave op twee pagina's" of "Bladeren op twee pagina's".

 

Het PDF bestand wordt nu getoond alsof je in een boek aan het lezen bent. De eerste pagina staat midden of rechts. De even pagina's staan links. De even pagina's zijn de fotopagina's. Daar staan de foto's op die het verhaal op de rechter pagina ondersteunen of daarbij horen. Zo krijg je een idee hoe het er uit ziet in een boek.

Blader door het boek door boven op de pijl naar beneden te klikken of op Pagedown toets te klikken.

Je kunt in de zijbalk links boven op de twee blaadjes klikken om de miniaturenbalk in te schakelen.

Lees alles even goed door. Schakel zonodig de paginaweergave weer terug op: "weergave van één pagina". In de menubalk midden boven, kun je kiezen voor volledig beeld of ingezoomd beeld.

Apple gebruikers kunnen de twee bladen per pagina inschakelen door op het geopende bestand rechts te klikken en dan de voorkeuren voor Paginaweergave aan te passen.

 

Zit Adobe Reader nog niet op je computer? Klik dan hier om de Adobe Reader gratis te downloaden. En volg de instructies op het scherm.

 

Kees Blokker. Voerendaal, 25 januari 2012.

 


1946. Henk van der Linden in het uniform
van de Stoottroepen vóór zijn eigenlijke diensttijd.

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.