Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

 

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

 

Memoires van een radiowagen commandant

Hallo,


Ik heb een vraag over de lichting 57/2 van de verbindingsdienst die de laatste (effectieve) maanden op de legerplaats De Wittenberg was gehuisvest, waar kapitein Holleboom de scepter zwaaide....


Ik was effectief sergeant radiotelegrafist op de legerplaats 'De Wittenberg' en ik stond 'aan het hoofd' van zo'n machtige radiowagen, waarin zo'n sterke 400Watt zender was geÔnstalleerd. Het ding had - met dipool antenne- op de sleutel zelfs wereldbereik en ook het vermogen op radio-telefonisch gebied was grandioos.

Compagniegenoten uit die Wittenberg-tijd (1958) waren sergeanten als Louis Rogmans, Van der Wal, de 'ras-Twentenaar' IJzendoorn, Velders, Lammers, Stokkum, van Es, Van Leeuwen, R. Nieuwenhuizen en D. v.d. Raa (zo heb ik uit enkele onderschriften van een oud fotoalbum kunnen herleiden.)

Met Louis Rogmans heb ik gelukkig af en toe nog contact. Hij woont in Amsterdam, ik in Zandvoort.

Ik denk dat Rogmans als commandant vroeger radiowagen R5 had en ik radiowagen R6. Ik heb nog eens arrest gehad omdat ik stiekem op een zondagochtend die radiowagen had ingeschakeld en me op de 40- en 80 meter band mengde in QSO-gesprekjes van erkende radioamateurs. Ik bediende me toen (clandestien) van de call 'PAo-MI (Madagaskar-ItaliŽ.)

De werkelijke bezitter van die zender was wiskundeleraar Mensonides uit Deventer. Hij was een actief radioamateur was en verbaasde zich over de QSL-kaarten die hij uit de hele wereld ontving. Ha-ha!

Ik vraag me af of er - behalve Louis Rogmans - nog verbindingsmannen uit die lichtingen 57 en 58 in leven zijn. Zo ja, dan zou ik met hen graag in contact willen komen, na zoveel jaren.

We hadden allemaal - denk ik - voordien onze opleiding gehad op de Simon Stevin-kazerne in Ede en waren ook nog even gehuisvest in de Elias Beekmankazerne aldaar.  Ik speelde trombone in de garnizoensfanfare in Ede en dat had grote voordelen, want je kon je als muzikant zo heerlijk onttrekken aan zware diensten, aan wachtlopen et cetera.

Als je mij in het gastenboek zou willen plaatsen, dolgraag.

En een paar smakelijke anekdotes kan ik - na mijn decennia lange journalistieke leven - nog best aardig weergeven.

Dank voor jouw moeite en vriendelijke groet,

Berry Zand Scholten

Klaverjassen met v.l.n.r. de dpl. sergeanten D. v.d. Raa,
Berry Zand Scholten, Nieuwenhuizen en Louis Rogmans.

 

 

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op .