Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Die goeie ouwe diensttijd

Deze week kreeg ik het boek “Die goeie ouwe diensttijd” in handen. Het boek is geschreven door Jack Botermans en Wim van Grinsven. De beide heren hebben al meer dan 50 van dit soort nostalgie boeken op hun naam staan. Daar zat nog geen boek bij die over de dienstplicht ging. En omdat we daar nu allemaal heel nostalgisch op terug kijken, werd het tijd voor een boek over die verdwenen dienstplicht.

 

De beide mannen hebben een voor-elk-wat-wils boek geschreven. Hoewel. Geschreven is niet het juiste woord. Samengesteld is een betere omschrijving. Het bevat 96 pagina’s. Die vol staan met afbeeldingen, foto’s, foto’s en nog eens foto’s.

Per twee tegenoverliggende pagina’s wordt een thema behandeld. Ik noem er een serie op: opkomst, PSU, opleiding, Aan- en Afvoertroepen, Artillerie, Verbindingsdienst, Intendance, Cadi, noodrantsoenen, NBC, La Courtine, liefde in het leger, Militaire Administratie, MGD, Infanterie, Cavalerie, Koninklijke Luchtmacht, Marine, herhaling, de uitzendingen, enzovoorts.

 

De dubbele thema pagina’s staan vol met foto’s passend bij dat thema en een algemeen stukje inleidende of begeleidende tekst. Met uitzondering van één foto (“Guzi met zijn Uzi”), worden de foto’s zelf niet verklaard en de afgebeelde personen niet benoemd. Vermoedelijk omdat het boek anders het voor-elk-wat-wils-karakter zal verliezen. Begrijpelijk, maar van sommige foto’s was het wel fijn geweest, als je weet in welk jaar de foto ongeveer gemaakt is.

Leesverhalen zitten er dus nauwelijks in het boek. Maar des te meer kijkverhalen. En verspreid door het hele boek vind je opsommingen van soldatenjargon. Die zijn heel leuk om door te spitten. Jongens, wat hebben we toch een hoop creatieve tekstbijdragen aan de Nederlandse taal geleverd.

Al lezend en bladerend zullen er herinneringen boven komen, die al lang vergeten waren en waar van je dacht ze ook nooit meer te zullen herinneren.

Het boek is bedoeld voor iedereen die in dienst is geweest of wil weten hoe het was om in dienst te zijn geweest. Het bestrijkt de periode vanaf zeg 1955 tot het einde van de opkomstplicht in 1997.

 

Een paar dingen zijn wat verwarrend. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk over de Verbindingsdienst wordt gesproken over een radio-telefonist van de infanterie. De Verbindingsdienst kende radio-telegrafisten en met die apparatuur liepen we niet te slepen. Ook heb ik mijn twijfels of het mogelijk was (zelfs niet in de turbo jaren 80 en 90), om de basisopleiding én een rijopleiding in twee maanden samen te persen.

Maar dat mag de pret niet drukken. Het is gewoon een leuk nostalgisch elk-wat-wils boek. Iedereen van welk onderdeel dan ook, zal er iets in terug kunnen vinden dat aan zijn eigen diensttijd doet denken. Het is een hardcover boek met 96 pagina’s boordevol foto’s en afbeeldingen. Het ISBN nummer is 978 90 8989 332 1. De prijs is 14,95. Veel boekhandels (o.a. Bruna) hebben het op voorraad en daar kun je het gelijk meenemen.

 

Kees Blokker, Voerendaal, 30 mei 2011.

 

Een overzicht van de foto’s en afbeeldingen in het boek die van makkers van het 11Vbdbat.nl afkomstig zijn:


Blz. 51 Diverse personen. De kaart: “Wat wou ik ook weer schrijven? “


Blz. 78 Bram de l’Ecluse BdlE02. De keukenploeg van 1966, 2e vl. foerier Frans Leijendekkers, 6e.vl Bram de l'Ecluse, uiterst rechts de compagnies CSI SMI Jarman, de zittende kok is Cees van Roon.


Blz. 79 achtergrond foto. Willy Broens WB08 en Jos van Kampen JVK17, Oefening Hou Doe II, 10-19 november 1965, veldkeuken.


Blz. 79 Jo Debets JD2. Lex Bosveld probeert zijn noodrantsoen op te warmen.


Blz. 80 Jan van Eerden JVE12. Henri Engels en Jan van Eerden zetten een pubtentje op.


Blz. 81 Jan Wanders JW8. Jan Wanders en Hub Debie voor hun tentje op weg naar La Courtine.


Blz. 86 Peter Broekzitter PB3. La Courtine, Peter Broekzitter, Piet v. Summeren, Piet Toonstra. Zittend: Carl Hoornstra.


Blz. 86 achtergrondfoto. Ger Vossen GV35, plattegrond La Courtine.


Blz. 92 achtergrondfoto. Rob van Kordelaar RVK47. Afzwaaibericht 65-1.


Blz. 92 Jan Vogels JV4. Johan Sacré, Martien van Bergen, Jan Vogels, Jo Debets.


Blz. 93 achtergrondfoto. Jan Vogels JV2. Afzwaaibericht 64-6.


Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.