Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Allemaal Fillers

Joop Evertse een Verbindelaar van de lichting 64-3 werd twee maanden na zijn in dienst treding afgekeurd en kon naar huis terug. Hij heeft alleen maar de basisopleiding gevolgd. In die fase werden de soldaten allemaal "Oliebol"genoemd, naar de nieuwe, nog hoog opstaande baretten van deze groentjes. Daarna ging je naar de vervolgopleiding en dan werd je "Filler" genoemd, naar het Amerikaanse Fillersysteem, waarbij de nieuwe dienstplichtigen geleidelijk de oude aflosten. Elke twee maanden stroomden groentjes in, om de "Ouwe Stompen" in de parate troepen te vervangen. Joop heeft dus nooit in het Fillersysteem gezeten. Dat hinderde hem niet om, onder pseudoniem, een boek over die tijd te schrijven, getiteld "Allemaal Fillers." Het boek werd onlangs door uitgeverij Aspect (www.uitgeverijaspekt.nl) uitgebracht. Op de achterkant heeft de uitgeverij een samenvatting van het boek gegeven. Hier is dat:

Ze noemden het de “Koude Oorlog”. Het conflict tussen Oost en West, dat zich enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog al begon af te tekenen. Een oorlog die pas eindigde, toen bij de val van de Berlijnse Muur bleek dat de Sovjet Unie niet met wapens, maar economisch verslagen was. Een periode van meer dan veertig jaar militaire dreiging, waarin voortdurend de angst in de lucht hing dat er een atoomoorlog zou kunnen ontstaan, die de wereld zou terugvoeren naar het Stenen Tijdperk. Een tijd waarin de militaire machten en de geheime diensten aan beide zijden van het IJzeren Gordijn een spel speelden van zetten en tegenzetten.

Maar ook de tijd van de beroemde en beruchte jaren zestig, waarin de jeugd zich ontworstelde aan de tijd die achter haar lag en “the sky the limit” was.

In die tijd wordt de jonge Quinten de Zeeuw ingelijfd bij de Koninklijke Landmacht om zijn militaire dienstplicht van achttien maanden te vervullen. Een diensttijd die eerst ontspannen lijkt te beginnen, maar zich voor hem al snel ontwikkelt tot een nachtmerrie. Maanden waarin hij alles op alles moet zetten om niet vermalen te worden tussen de machten van Oost en West. Dit terwijl zich tevens een vreemd soort liefde ontwikkelt tussen hem en Nelleke. Nelleke die niet kan kiezen tussen mannen en vrouwen. Nelleke die hij ook nodig heeft om simpel in leven te blijven.

Thrillers in dit genre zijn zeldzaam.
De schrijver is een boeiende verteller, die niet alleen kans heeft gezien een spannend verhaal neer te zetten, maar daarbij ook raak en met veel onderkoelde humor de sfeer weet te schetsen van de zestiger jaren. Buiten in de burgermaatschappij en binnen het leger.
Voor mannen die ooit hun dienstplicht vervulden zal het lezen van dit boek een tocht met veel momenten van herkenning zijn. Maar ook voor degenen die houden van een spannende thriller en lezers die zich kunnen identificeren met een jonge man die volwassen wordt met de daarbij behorende zoektocht op het terrein van liefde en erotiek, is het aan absolute aanrader

Kees Blokker, Voerendaal, 7 juni 2014

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.