Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Jan Brans

1942-2016

Overlijden Jan Brans

Geschokt en verbijsterd ontving ik gisteren het bericht van het overlijden van Jan Brans.

In januari van dit jaar kreeg ik een mailtje van hem met het verzoek om het IBAN nummer op de site te zetten. Toen ik vroeg hoe het met hem was, kreeg ik te horen dat hij herstellende was van een darmoperatie en langzaam maar zeker weer vooruitging. Dit slechte nieuws is voor mij volslagen onverwacht, vooral omdat we hadden afgesproken dat we hem deze zomer zouden bezoeken.

Jan werd geboren in Hoeven (Nbr) en volgde daar een middelbare schoolopleiding. Daarna ging hij naar de universiteit van Delft en volgde een technische opleiding in de radiotechniek.

Hij zette zich zijn levenlang in voor de medemens. Dat begon al toen hij sergeant werd bij het Radioschakelpeloton van de C-compagnie. Hij was meer met de mannen bezig, dan enig andere dienstplichtige sergeant in die tijd deed. Hij maakte van elke gelegenheid gebruik om de soldaten op de kamer te bezoeken en niet tussen het middenkader te zijn.
Hij verstond zijn vak als postcommandant van een radioschakelwagen en was de sergeant die het eerste en de beste verbindingen tot stand bracht. Dat was natuurlijk een gevolg van zijn universitaire opleiding.

Na zijn diensttijd ging hij werken bij het Nationaal Ruimtevaartlaboratorium in Amsterdam. Zijn geboorteplaats Hoeven bleef echter trekken. Hij veranderde van baan en werd wetenschappelijk medewerker bij de T.U. in Delft en zocht een woning in Hoeven. Uiteindelijk meen ik, dat hij het huis van zijn ouders overnam en daar al die tijd in gewoond heeft.

Intussen was hij in de politiek terecht gekomen en voor de PVDA werd hij uiteindelijk verschillende periodes wethouder van de gemeente Halderberge waar Hoeven onderviel. Ook na zijn uittreden uit de politiek bleef hij mensen bijstaan. Hij had een broertje dood aan de zogenaamde geheimhoudingen en achterkamertjes politiek. Waarbij niemand zicht heeft op het besluitvormingsproces.

 Hij trouwde met Corrie Arkesteijn. Samen kregen ze vier kinderen en n klein kind. Samen met Corrie bezocht hij onze renie in 2009. Corrie overleed plotseling in 2011.

In de veronderstelling dat Jan aan de beterende hand was, stuurde ik hem op maandag 9 mei nog een kaartje. Dat heeft hij waarschijnlijk niet eens meer gehad. Hij overleed op 12 mei 2016, 74 jaar oud.

Kees Blokker
Voerendaal, 15 mei 2016

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.