Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

 

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Memoires van een echte ouwe stomp

 

 

Notities bij de geboorte van het 11Vbdbat

 

Uit nieuwsgierigheid heb ik eens op Google het 11Verbindingsbataljon (11Vbdbat) opgezocht. Tot mijn verbazing bestond er een zeer uitgebreide website van mijn oude krijgsmachtonderdeel.

Het viel mij op dat de meeste reacties van lichtingen na 1960 waren. Graag doe ik verslag uit de tijd dat het bataljon in 1957 is opgericht.

 

Mijn naam is Kees Zomer. Ik ben van de lichting 57-3 en kwam dus op in de maand juni van 1957. Meer precies op woensdag 12 juni 1957.

Ik ben opgekomen in de Generaal Spoorkazerne in Ermelo. Daar lagen twee compagnieŽn met dienstplichtigen die bestemd waren voor de Verbindingsdienst. In latere jaren vond de basisopleiding van de Verbindingsdienst in Ossendrecht en Grave plaats, maar in 1957 kregen wij die in Ermelo. Na twee maanden basis, ging ik voor mijn vervolgopleiding BeVo (Bevoorrading) naar het Verbindingsopleidingscentrum (VOC) in Ede. Eerst twee maanden op de Simon Stevinkazerne en daarna nog vier maanden op de Elias Beeckmankazerne.

 

In februari 1958 werd ik overgeplaatst naar het 11Vbdbat op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Dat bataljon was op 1 september 1957 opgericht en bestond toen dus net zes maanden .Er waren in het begin meer beroepsmilitairen dan dienstplichtigen.

We moesten ons op een zondagavond begin februari 1958 op de Oranjekazerne melden. Daar wist men niets van onze komst af en vroeg men zich verbaasd af wat we kwamen doen.

We werden twee dagen aan het tuin schoffelen gezet. Geen leuk werk om te doen begin februari: Het was koud en nat.

 

Na die twee dagen ging een groep van 20 tot 30 man naar Nieuw Millingen bij Stroe. De groep werd ondergebracht bij een onderdeel van de Technische Dienst (TD). In de buurt van Nieuw Millingen was een groot Mobilisatiecomplex (Mobcomplex in diensttaal). Onder de naam 2e Divisie Verbindings Compagnie (2Div.Vbdcie) was op dat Mobcomplex al het materiaal en materieel van het 11Vbdbat opgeslagen. Naast radioís en draaggolfapparatuur waren dat ook alle voertuigen. En alle wapens, toen nog bestaande uit Winchester .30 M1 karabijnen, Browning .50 M2 mitrailleur en wat lichte pistolen. Het wagenpark bestond uit ca. 60 jeeps, 60 1tonners en 60 3tonners. Allemaal splinternieuw en met de geur van de fabriek er nog aan.

 

Als bevoorradingsmannen bestond ons werk uit het administratief overboeken van de 2Div.Vbdcie naar het 11Vbdbat.

Regelmatig werden autoís beladen met materiaal richting Schaarsbergen gestuurd. Daar was naast de Oranjekazerne ook een Mobcomplex. Dit Mobcomplex werd later de Duivelsberg genoemd. Op de Duivelsberg was al het materiaal en materieel van het 11Vbdbat opgeslagen. Het vullen van het bataljon met materiaal duurde een maand of vier.

Door het fillersysteem kwamen er ook elke twee maanden nieuwe dienstplichtigen bij en zo werd het bataljon langzaam op een sterkte van 650 man gebracht. Die waren verdeeld over 4 compagnieŽn met de namen: Staf/Staf en Verzorgingscie (Stafcie), Divisie Bedieningscie (DBcie), Gevechtsgroep Bedieningscie (GGBcie) en de Ondersteuningscie (Ostcie).

 

In oktober 1958 werd de eerste grote Divisie-staf oefening gedaan in Duitsland. In deze periode vertelde mijn burgerbaas dat hij na mijn diensttijd geen werk meer voor mij had. Men was verplicht je na je diensttijd terug te nemen, maar ik zou na een maand ontslagen worden.

Ik besloot toen KVV-er te worden, heb mijn diensttijd met een jaar verlengd en tevens mijn rijbewijs gehaald.

De commandant van het 11Vbdbat was toe majoor van Rheenen. Compagniescommandant van de Stafcie was de kapitein Bouterse.

 

Ik was schrijver in het verzorgingspeloton en de commandant daarvan was de 2e luitenant Breukelman.

Kapitein Bouterse is opgevolgd door een kapitein met een hele moeilijke naam: D. Edler Lesc tot Lesz. Het was in elk geval iets Hongaars. Hij werd later overgeplaatst naar de Militaire Inlichtingendienst. Want hij sprak vloeiend Russisch en nog wat Slavische talen.

Toen mijn eerste jaar als KVV-er voorbij was, heb ik dat nog met een jaar verlengd.

29 november 1960 ben ik afgezwaaid. Omdat ik twee keer had bijgetekend, heb ik geen herhalingsoefeningen gehad. En van de 2 jaar en 9 maanden bij het 11Vbdbat heb ik helaas nooit meer iemand gezien of gesproken.

In totaal maakte ik vier grote staf oefeningen mee.

Samen met een sergeant van de Ostcie maakte ik in 1959 kennis met mensen in Arnhem. Daar ontmoette ik mijn latere vrouw.  Met haar ben ik ondertussen nu 59 jaar mee getrouwd.

 

Een groet van een ouwe 11Vbdbat makker.

Kees Zomer, Heemskerk 24 maart 2019

 


Oliebollen opleidingspeloton 57-3 Generaal Spoorkazerne Ermelo.

Jeep op Duivelsberg

Jeeps voor loods 5 op Duivelsberg nog met kenteken KP. In latere jaren was dat KR

Toenmalig voetbaleftal van het 11Vbdbat.

Ergens in Limburg. Oefenen voor colonnerijden naar La Courtine

Links onbekend, rechts korporaal Kees Zomer.

Ergens in Limburg. Oefenen voor colonnerijden naar La Courtine

Ergens in Limburg. Oefenen voor colonnerijden naar La Courtine

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op .