Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

 

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

 

Grote brand bij 130 Rayon Verbindingscompagnie in 1972.

 

 

In oktober 1972 brandde op het mobilisatie complex Duivelsberg bij Schaarsbergen een loods met 20 Verbindingsdienstvoertuigen helemaal af. De voertuigen waren in dat zelfde jaar uitgerust met nieuwe verbindingsapparatuur van 130 Rayonvbdcie. Zowel de voertuigen als de masten, de antennes en alle overige apparatuur ging in vlammen op.

’s Vrijdags was de compagnie teruggekomen van een grote oefening. Alle voertuigen werden bij terugkomst volledig afgetankt en “veegschoon” - zoals gebruikelijk in de weekends - in de loods gezet. ’s Nacht is er brand ontstaan door een onbekende oorzaak en brandde de gehele loods af met alle hierin opgestelde voertuigen. De schade was enorm.

In de brand; uit de brand!

Op de zondagavond na de oefening werd ik thuis gebeld door een collega. “Martin, zet het journaal vlug aan. Er is brand op de kazerne in Schaarsbergen”. Tot mijn schrik zag ik dat er brand was in een van onze loodsen in Schaarsbergen op de Duivelsberg. Toen ik ’s maandags op de kazerne kwam hoorde ik dat onze loods 8 volledig was afgebrand.

Het gebouw was door de Marechaussee voor onderzoek afgesloten. De oorzaak van de brand is echter nooit achterhaald. Er werd wel gezegd dat broei in de vochtige poetslappen met lijnolie, de oorzaak zou zijn geweest. Maar dit is nooit bevestigd.

De temperatuur was zo hoog geweest in de loods, dat de koplampglazen van de voertuigen, waren gesmolten en voor de voertuigen als plasjes gestold glas op de grond lagen. Zelfs de muntjes in de koffie- en cola-automaat waren plasjes gestold nikkel. Er waren niet alleen voertuigen verbrand maar ook losse componenten zoals draaggolf-koffers, FM-200 radio-apparatuur, haspels met S4-kabel en WD1-TT en noem maar op. Eerst moesten we inventariseren wat er verloren was gegaan.

Op de foto van links naar rechts: smi Ben Kelderman (csm), sgt1 Jan Mies (pel.sgt) en sgt Michel van Orsouw (postcdt.)

Gelukkig hadden we nog enkele voertuigen en materieel bij het hoger echelon staan voor jaarlijks onderhoud. We zijn toen deze locaties afgereisd om ook daar te inventariseren wat we nog wél hadden.

Enkele postcommandanten waren al langere tijd bepaalde onderdelen van de apparatuur en gereedschap kwijt. Dit hadden ze voor zich gehouden. Dus bij de opgave van verbrande apparatuur werden die spullen ook opgegeven. Zij zeiden dan ook: In de brand; uit de brand!

Er moest nieuw spul komen. Dat moest snel gebeuren want drie weken later stond er alweer een oefening Duitsland op het programma. Hoofd Sectie S-4 van ons bataljon, de majoor Nengerman,  zei: “130 Rvcie moet mee op oefening!”  Het was natuurlijk ook binnen  11 Vbdbat en 101 Vbdgp een prestigezaak om 130 Rvcie toch mee te nemen op oefening.

Er moesten dus snel voertuigen uit het MOB-complex in Ede worden opgehaald en worden overgedragen.

Elke postcommandant weet hoeveel tijd het kost om alles goed te tellen en goed te controleren.

Op vrijdag vóór de oefening hebben we nog voertuigen staan inventariseren en die zijn ’s avonds nog in de gereedstaande colonne gevoegd.  Blauwe vlaggen en blauwe kappen erop en ‘s maandags vertrokken we op oefening.

 

 

Je kunt wel raden wat er toen gebeurde:  Je greep als postcommandant natuurlijk regelmatig mis omdat materiaal en gereedschap op een andere plek lag. De eerste dagen was het dan ook een chaos. Zoeken en nog eens zoeken.

Uiteindelijk waren we best trots dat 130 Rvcie operationeel was gebleven, ondanks de grote brand en alle tegenslagen.

 

Martin van der Velden

Sergeant postcommandant bij het Ostpel. van130 Rvcie.

Periode: van 1970 tot 1974.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de